Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
6 και 7 Δεκέμβρη στους δρόμους της εξέγερσης

Υπόθεση ολοένα και μεγαλύτερων κομματιών εργαζόμενων γίνονται οι κινητοποιήσεις στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη. Τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε στάση εργασίας από τις 12μ έως τη λήξη του ωραρίου στις 7 Δεκέμβρη και συμμετοχή των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια που καλούν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Από πανεκπαιδευτική απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία δεκάδων συλλόγων δασκάλων και ΕΛΜΕ, η 7 Δεκέμβρη μετατρέπεται σε απεργιακή διαδήλωση όλου του δημόσιου τομέα.

Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ δείχνει την μεγάλη πίεση που ασκεί στις ηγεσίες των συνδικάτων η κινητοποίηση της βάσης. Πάνω από 30 σύλλογοι δασκάλων και ΕΛΜΕ συντονίστηκαν στην προσπάθεια για ένα μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 7 Δεκέμβρη, παίρνοντας αποφάσεις για 3ωρες στάσεις εργασίας εκείνη την ημέρα. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας σήμανε ότι πολλοί σύλλογοι και ΕΛΜΕ έκαναν ένα βήμα ακόμα παίρνοντας απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας και στις 17 Δεκέμβρη, με αίτημα προς τις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ να κηρύξουν πανεργατική απεργία ενάντια στον νέο προϋπολογισμό. Για να ασκήσουν μάλιστα τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στα συνδικάτα, κάλεσαν πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συντονιστούν στην διεκδίκηση της πανεργατικής στις 17 Δεκέμβρη. Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη στα γραφεία της ΟΛΜΕ στις 7μμ.

Ο αντίκτυπος αυτής της κινητοποίησης από τα κάτω ήταν μεγάλος. Με τα νοσοκομεία σε αναβρασμό όπως έδειξε η απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών τη Δευτέρα 30/11 και με τους δήμους να έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία στις 3 Δεκέμβρη, η πίεση στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να κινητοποιηθεί ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣOΚ, ήταν ακόμα πιο έντονη. 

Κάλεσμα

Ανάλογη πίεση δέχτηκαν οι ηγεσίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Στην Ολομέλεια των Προέδρων της ΔΟΕ που έγινε την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες ήταν οι εκπρόσωποι συλλόγων που μετέφεραν τις αποφάσεις των μαζικών τους συνελεύσεων για 3ωρη στάση εργασίας στις 7 Δεκέμβρη και τις 17 Δεκέμβρη με ταυτόχρονο κάλεσμα στην ηγεσία της ΔΟΕ να κηρύξει 24ωρες απεργίες τις δύο αυτές ημερομηνίες. Η Ολομέλεια δεν κατέληξε σε απόφαση λόγω μη απαρτίας τόσο σε προέδρους όσο και σε αποφάσεις συνελεύσεων. Παρόλο αυτά, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε αυτές τις προτάσεις και σε αυτές καλείται το επόμενο ΔΣ της ΔΟΕ να τοποθετηθεί.

Την ίδια στιγμή, η μαζική κινητοποίηση των ωρομίσθιων το Σάββατο 28 Νοέμβρη και όλων των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη έξω από το υπουργείο Παιδείας βάζουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ΟΛΜΕ να αποφασίσει κινητοποιήσεις για τις 7 και 17 Δεκέμβρη.

«Εκατοντάδες ωρομίσθιοι και μαζί τους μόνιμοι εκπαιδευτικοί διαδηλώσαμε το Σάββατο 28/11 από τα Προπύλαια μέχρι Βουλή, στην κινητοποίηση που καλούσε το Συντονιστικό Ωρομισθίων», μας είπε η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, «Ενώ η στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας συγκέντρωσε 1000 άτομα. Στην κινητοποίηση κατέβασαν πανό η ΟΛΜΕ, το Συντονιστικό Ωρομισθίων, οι Αδιόριστοι και το Συντονιστικό των ΕΛΜΕ που έχει πάρει την πρωτοβουλία για απεργιακές κινητοποιήσεις στις 7 και 17 Δεκέμβρη. Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον Πανάρετο και τρεις συμβούλους της Διαμαντοπούλου δεν πήρε καμιά απάντηση για το σύστημα διορισμών. Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ η ΟΛΜΕ να προκηρύξει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 7 και τις 17 Δεκέμβρη σα συνέχεια στη μαζική συγκέντρωση της Δευτέρας και να ανταποκριθεί έτσι στη διάθεση των εκπαιδευτικών να παλέψουν τη νέα σκληρή επίθεση της υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ».


Φοιτητικές συνελεύσεις

Γύρος γενικών συνελεύσεων πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα σε όλες τις σχολές. Το θέμα που κυριαρχεί είναι η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ο πρώτος σταθμός είναι οι διαδηλώσεις την Κυριακή 6 του Δεκέμβρη. Σε όλες τις πόλεις υπάρχουν καλέσματα για μαζικές συγκεντρώσεις και οι φοιτητικές συνελεύσεις αναμένεται να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 7 Δεκέμβρη, θα γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στην καταστολή και την παιδεία της αγοράς σε όλες τις πόλεις. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς συλλόγους που έχουν πάρει την πρωτοβουλία για στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις, μαζί με τους μαθητές που ετοιμάζονται να κατέβουν μαζικά στο δρόμο, ενώνονται τώρα όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για στάση εργασίας και συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν μπορούν να λείπουν από αυτό το ραντεβού.

Στην Αθήνα, την Τρίτη 1 Δεκέμβρη, γίνονται οι συνελεύσεις στο Τουρκικών Σπουδών και την Αρχιτεκτονική, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη γίνονται οι συνελεύσεις στην Πληροφορική, το Πάντειο, το Μαθηματικό, το ΣΕΜΦΕ, στους Ηλεκτρολόγους, τη Νομική, το Οικονομικό. Ακολουθεί, την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, η Φιλοσοφική. Αντίστοιχος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων θα γίνει τις ίδιες μέρες στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο.

Στις περισσότερες σχολές η πρόταση της ΕΑΑΚ είναι για τετραήμερες καταλήψεις από Παρασκευή 4/12 μέχρι και τη Δευτέρα 7/12 με τις σχολές, μέσα στο Σαββατοκύριακο, να λειτουργούν ως κέντρα συζήτησης και οργάνωσης των αγώνων.


Με μαζικά συλλαλητήρια την Κυριακή 6 Δεκέμβρη σε όλες τις πόλεις ξεκινούν οι κινητοποιήσεις για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό της ΕΛΑΣ πέρσι στα Εξάρχεια. Το ραντεβού στην Αθήνα είναι στις 1.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια, αμέσως μετά το μνημόσυνο του μαθητή στο νεκροταφείο του Π.Φαλήρου.

«Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου και τη μεγαλειώδη εξέγερση του Δεκέμβρη, όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και τον ξεσηκωμό, παραμένουν εδώ: κρίση, γιγάντωση της επισφάλειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αστυνομοκρατία, στοχοποίηση της νεολαίας», αναφέρουν στο δελτίο τύπου οι οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς που καλούν τη διαδήλωση, «Ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να μην ξαναϋπάρξει άλλος Κορκονέας. Αντιθέτως, όχι μόνο είναι σε πλήρη λειτουργία ο μηχανισμός που γεννάει τους αστυνομικούς-πιστολέρο, αλλά και μεθοδεύεται η “επιεικής” δικαστική μεταχείριση των δολοφόνων, με πρώτο βήμα την προκλητική μεταφορά της δίκης στην Άμφισσα. 

Δρόμοι

Ένα χρόνο μετά, θα βγούμε και πάλι στους δρόμους για να διαδηλώσουμε όχι μόνο για τον Αλέξη, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της λιτότητας της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αντεργατικού προϋπολογισμού, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, του ρατσισμού. Ένα χρόνο μετά επιμένουμε: η εξέγερση ήταν, είναι, και θα παραμείνει δίκαιη!»

Μέχρι τώρα το δελτίο τύπου υπογράφουν οι: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Κοινή Δράση Αλληλεγγύης, Κόκκινο, Νεολαία Συνασπισμού, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ, Συνασπισμός, Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών. Απόφαση στήριξης στο συλλαλητήριο της Κυριακής πήραν και οι Οικολόγοι Πράσινοι Αθήνας.

Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις αναμένεται να είναι τεράστια, προετοιμάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν βγει για την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 7 Δεκέμβρη. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τις ΕΛΜΕ για απεργία και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 7 Δεκέμβρη ενάντια στην καταστολή και τις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία, απλώθηκε σε όλο το δημόσιο τομέα με την ΑΔΕΔΥ να έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας. Οι φοιτητές στις σχολές πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις για να πάρουν αποφάσεις καταλήψεων και συμμετοχής με τα πανό των συλλόγων τους το διήμερο 6 και 7 Δεκέμβρη. Ενώ και οι μαθητές σε πολλά σχολεία κάνουν προσπάθειες για γενικές συνελεύσεις για να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Λένα Βερδέ