Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΠΑΤΗΣΙΑ Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό

Συγκροτήθηκε την Τετάρτη 18 Νοέμβρη, σε συγκέντρωση στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, η τοπική Κίνηση ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. 

Την συζήτηση άνοιξαν η Μαρίνα Βήχου, μέλος της Κίνησης Πολιτών 6ου Διαμερίσματος και του Συντονιστικού της Κίνησης, η Ρία Πατσέλλη, φοιτήτρια στο Μαθηματικό και κάτοικος στα Πατήσια και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, μέλος του Συντονιστικού της Κίνησης και κάτοικος Κυψέλης.

Η Μαρίνα Βήχου έδωσε την εικόνα της πετυχημένης αντιρατσιστικής συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα, αποτέλεσμα της δράσης του αντιρατσιστικού κινήματος που ανάγκασε την κυβέρνηση σε υπαναχώρηση από την προηγούμενη τακτική ανοιχτής συνεργασίας της αστυνομίας με τους φασίστες του ΛΑΟΣ και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η επιτυχία αυτή δεν επιτρέπει εφησυχασμό αλλά επιτάσσει συνέχιση της συστηματικής αντιρατσιστικής δράσης, με στόχο τη δημιουργία ενός ανοιχτού και μαζικού μετώπου που θα διώξει τους φασίστες από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και θα αντισταθεί στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.

Η Ρία Πατσέλλη μίλησε για τη δράση των αντιρατσιστικών επιτροπών στις σχολές με ψηφίσματα και συλλογή υπογραφών για την τιμωρία των δολοφόνων του Μοχάμεντ Καμράν και για την ανάγκη ανάλογης δράσης στις γειτονιές του 5ου και 6ου διαμερίσματος. Η δράση της τοπικής επιτροπής μπορεί να απλωθεί στα σχολεία, στους εργατικούς χώρους, αλλά και σε κάθε κίνημα που αγωνίζεται για την ποιότητα ζωής στις γύρω περιοχές (ενδεικτικά αναφέρθηκε το κίνημα για το πάρκο στη Βίλα Δρακοπούλου).

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου θύμισε τις μάχες μέσα από τις οποίες ξεπήδησε η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή: την ρατσιστική νομοθεσία που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις ευρωεκλογές του Ιούνη, τα πογκρόμ κατά των μεταναστών από το κράτος και τις φασιστικές συμμορίες, αλλά και τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια της 9 Ιούλη και τις κινητοποιήσεις στις γειτονιές (Νίκαια, Νέα Ιωνία, Λαμπρινή, κλπ). Η τοπική Κίνηση μπορεί να πρωτοστατήσει σε πολλές μάχες, ανάμεσά τους στη συνέχιση της δράσης για να διωχτούν οι φασίστες από τον Άγιο Παντελεήμονα, να απλωθεί η αντιρατσιστική καμπάνια σε όλους τους φορείς και τους κατοίκους των περιοχών μας, που είναι και ο μοναδικός τρόπος να αναγκαστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να γίνουν πράξη τα αιτήματα του αντιρατσιστικού κινήματος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τοποθετήθηκαν μέλη του ΣΥΝ, των Οικολόγων Πράσινων, του ΣΕΚ, της Αφγανικής Κοινότητας, της Κίνησης Πολιτών του 6ου Διαμερίσματος, κ.α. Ανάμεσά τους:

Ο Χρήστος Ρουμπάνης έθεσε το ζήτημα της παρέμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για το άνοιγμα της παιδικής χαράς του Αγίου Παντελεήμονα. Η Κατερίνα Θεοχάρη ενημέρωσε ως διαμερισματικός Σύμβουλος για τις σχετικές ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί. Ο Γιώργος Πίττας θύμισε τις παλιότερες μάχες στην Κυψέλη ενάντια στις ρατσιστικές προκλήσεις της Χρυσής Αυγής και τα διδάγματα που δίνουν για το σήμερα. Η Αρετή Αγραφιώτου πρότεινε τη συνεργασία με την Αφγανική Κοινότητα για την υλική βοήθεια στους πρόσφυγες που ζουν στις περιοχές μας. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε την αξία της κινηματικής δράσης από τα κάτω σε κάθε γειτονιά, φέρνοντας το παράδειγμα από τη δράση στο Γαλάτσι. Η παρέμβαση του εκπροσώπου της Αφγανικής Κοινότητας για τις συνθήκες ζωής και μετανάστευσης των προσφύγων χειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους.

Αποφασίστηκαν:

- Η ανάληψη πρωτοβουλίας για παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για την πλατεία και την παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα.

- Η διοργάνωση εξορμήσεων με υλικό που ανέλαβαν να γράψουν μέλη της Κίνησης στις γειτονιές. 

- Η διακίνηση αντιρατσιστικού ψηφίσματος σε σωματεία και συλλόγους, καθώς και η διακίνηση κειμένου υπογραφών.

- Η οργάνωση αντιρατσιστικών εξορμήσεων στα σχολεία της περιοχής (Πατήσια, Γκράβα, κλπ), σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ (εκθέσεις φωτογραφίας, συζητήσεις με τους μαθητές, κλπ).

- Η συνέχιση της δράσης για τη διεύρυνση των συμμετοχών στην τοπική Κίνηση.

Τοπική Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή
(περιοχές 5ου, 6ου Διαμερίσματος)