Η Άποψή μας
Ασφαλιστικό - απολύσεις - πόλεμος - καταστολή - ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Οι πορείες για το γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πάντα κουβαλάνε επίκαιρα μηνύματα. Φέτος, όμως, οι χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις άλλες πόλεις έστειλαν ένα ξεχωριστό, ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα: Η αλλαγή κυβέρνησης δεν πρόκειται να μας εκτρέψει από τη σταθερή απόφασή μας – Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες και οι άλλοι καπιταλιστές.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς στην ανατροπή ακόμα και των χλωμών υποσχέσεων που άφηνε να εννοηθούν προεκλογικά, και υιοθετεί την πιο επιθετική ατζέντα σε όλα τα μέτωπα.

Στο μέτωπο της οικονομίας οι διαβεβαιώσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει την αναθέρμανση μέσα από την ενίσχυση της ζήτησης πάνε περίπατο. Δίπλα στην καρατόμηση 40 000 εργαζόμενων stage, η Άννα Διαμαντοπούλου έρχεται να προσθέσει την επίθεση σε 35 000 εκπαιδευτικούς επισφαλούς απασχόλησης. Αν συνυπολογίσουμε και τους συμβασιούχους που απειλούνται, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ξεκινάει με πάνω από 100 000 απολύσεις στο Δημόσιο. Τα κόκαλα του Κέυνς (για να μην πούμε της Ρόζας Λούξεμπουργκ) θα τρίζουν κάθε φορά που το οικονομικό επιτελείο παριστάνει ότι έχει «προοδευτική πολιτική».

Αν κάποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία, το άνοιγμα του Ασφαλιστικού ήρθε να τη διαλύσει. Στη μέση της χειρότερης οικονομικής κρίσης, εκεί που κόσμος χάνει τις δουλειές του και το εργατικό εισόδημα συρρικνώνεται, το ΠΑΣΟΚ απειλεί να μειώσει τις συντάξεις και να φορτώσει στις γυναίκες εργαζόμενες πάνω από μια δεκαετία στα όρια συνταξιοδότησης. Πρόκειται για επιθέσεις που αναγκάστηκε να παγώσει ακόμα και ο Σημίτης και ο Καραμανλής, αλλά ανοίγει ξανά ο Παπανδρέου.

Και όλα αυτά στο όνομα της καταπολέμησης των ελλειμμάτων του δημοσίου, την ώρα που όλοι ομολογούν ότι η μεγαλύτερη απειλή έρχεται από τα πανωτόκια – spreads τα λένε τώρα- που φορτώνουν οι τράπεζες στον Προϋπολογισμό. Οι τραπεζίτες δανείζονται με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και χρεώνουν 5% στο ελληνικό δημόσιο. Τώρα απειλούν να το ανεβάσουν ακόμα πιο πάνω, με πρόσχημα το «υψηλό ρίσκο». Στο βωμό αυτής της αλητείας θυσιάζει τις δουλειές των νέων και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί του.

Τα ίδια βρόμικα παιχνίδια στις πλάτες μας παίζονται και στα ζητήματα του πολέμου. Πίσω από τις φιέστες για τον ΟΑΣΕ και τα μεγάλα λόγια για ασφάλεια, συνεργασία, και «ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων», η κυβέρνηση βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους πόλεμους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την «αντιπυραυλική ασπίδα» που θα έστηναν στην Τσεχία και στην Πολωνία σε νέο σύστημα πάνω σε πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό θέλουν αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα. Ο αναπληρωτής υπουργός ΄Αμυνας Μπεγλίτης συμφώνησε με τον αμερικανό ομόλογό του σε αυτή την προοπτική, την ώρα που ο Βενιζέλος παριστάνει τον σκληρό διαπραγματευτή με το ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν! Η απαίτηση να γυρίσει πίσω ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν, οι φρεγάτες από τη Σομαλία και το Λίβανο και να κλείσουν οι βάσεις είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

Ασυλία

Στο μέτωπο της καταστολής, η ασυλία των δολοφόνων και βασανιστών αστυνομικών συνεχίζεται. Η δίκη για τους δολοφόνους του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν βρίσκει …πόλη για έδρα της, η ανάκριση για την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι μάχη για να μην πάει στο αρχείο, οι βασανιστές του Μοχάμεντ Καμράν κρύβονται πίσω από βρομερές συκοφαντίες ότι πέθανε από χρήση ναρκωτικών!

Οι μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου έδειξαν πολύ καθαρά την αποφασιστικότητα χιλιάδων νέων, και όχι τόσο νέων, αγωνιστών να μην αφήσουν αυτές τις επιθέσεις να περάσουν. ΄Εδειξαν ότι οι εργαζόμενοι stage, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και οι συμβασιούχοι που απαιτούν μόνιμη δουλειά δεν είναι μόνοι, όπως δεν είναι μόνοι και οι λιμενεργάτες που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. ΄Εδειξαν ότι η κυρία Κλίντον που έρχεται στην Αθήνα για να προωθήσει την ελληνοαμερικανική πολεμική συνεργασία θα έχει την ίδια υποδοχή που είχε και ο κύριος Κλίντον πριν δέκα χρόνια όταν βομβάρδιζε το Βελιγράδι και ερχόταν στην Αθήνα. ΄Εδειξαν ότι η νεολαία θα βγει ξανά στους δρόμους το Δεκέμβρη για να σταματήσει την αστυνομική βία και καταστολή. Πάνω από όλα, όμως έδειξαν ότι απαιτούν μια νέα Πανεργατική έκρηξη όπως του 2001 ενάντια στον Γιαννίτση και του 2008 ενάντια στον Μαγγίνα και την Πετραλιά, για να μην περάσει η νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό και ο προϋπολογισμός της αφαίμαξης των εργαζόμενων.

Αυτή είναι η άμεση ατζέντα των εργατών και της νεολαίας που έβγαλε στο προσκήνιο ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου. Το βάρος πέφτει στις δυνάμεις της Αριστεράς να την αγκαλιάσουν, να την οργανώσουν και να την προωθήσουν ενωτικά και ασυμβίβαστα μέχρι τη νίκη. Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για αυτή την προοπτική.