Εργατικό κίνημα
Ασφαλιστικό: Ωρα να γίνει ξανά του Γιαννίτση!

Στα χνάρια της ΝΔ κινείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο Ασφαλιστικό. Ενάμιση μόλις μήνα μετά τις εκλογές, οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας ανοίγουν το φάκελο του ασφαλιστικού σχεδιάζοντας δυσμενείς ανατροπές για τους εργαζόμενους κύρια στο δημόσιο τομέα.

Η επίθεση κρίθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Παπακωνσταντίνου ως αναγκαία προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη 4ετή παράταση από τις Βρυξέλλες για τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3%. Ο υπουργός αποφάσισε ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες τις ΕΕ όσον αφορά στην εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο –για την οποία η χώρα μας έχει καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – μπας και καταφέρει να δείξει καλό πρόσωπο και να πάρει την παράταση για το έλλειμμα. Δωράκι, λοιπόν, οι συντάξεις μας και τα όρια ηλικίας στην ΕΕ για να κερδίσει η κυβέρνηση την εύνοια του Αλμούνια.

Πρόκληση

Για να στηρίξει τις προσπάθειες Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εργασίας Λοβέρδος έδωσε στη δημοσιότητα πίνακες για την κατάσταση του Ασφαλιστικού και τη δραματική κατάσταση των ταμείων ξεκινώντας παράλληλα συναντήσεις με τη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ. Παρόλο που δεν δείχνει να έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και αυτή τη στιγμή απλά ρίχνει στο τραπέζι «σκέψεις» και «προτάσεις», ωστόσο η επίθεση είναι κυριολεκτικά πρόκληση. 

Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο υποσχόταν ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει το ασφαλιστικό και ειδικά την αύξηση στα όρια των γυναικών αλλά είχε και δεσμευτεί ότι θα καταργήσει ορισμένες από τις διατάξεις του νόμου Πετραλιά που είχε ξεσηκώσει την οργή όλων των εργαζόμενων. Τώρα αυτά έχουν ξεχαστεί και προχωρά ολοταχώς σε μια επίθεση που η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε αλλά δεν τόλμησε, μετά τις αντιδράσεις, ποτέ να πετύχει.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια περιλαμβάνουν: εξίσωση των ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών στο δημόσιο που σημαίνει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από 5 έως 17 χρόνια. Είναι μια σκληρή επίθεση καθώς αφορά τουλάχιστον 150.000 γυναίκες ασφαλισμένες μετά το 1983. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης -που σήμερα υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό έως το 2007 και για τα υπόλοιπα έτη με την τελευταία πενταετία- με την καθιέρωση της τελευταίας 5ετίας για όλους, που θα φέρει δραματική μείωση συντάξεων.

Επιπλέον, μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες συντάξεις με τη μείωση της σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το ανώτατο όριο ηλικίας. Αλλά και κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, με δυνατότητα παραμονής τους στην εργασία για τρία ακόμα χρόνια αν το επιθυμούν –τίποτα όμως δεν θα εξασφαλίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα μετατραπεί αργότερα σε επιβολή υποχρεωτικής παραμονής τους.

Καμία από αυτές τις ρυθμίσεις δεν πρόκειται να δώσει ανάσα στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ανά 5ετία μελέτη της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό «για κάθε δύο χρόνια αύξησης των ορίων ηλικίας του ΙΚΑ, στο Ταμείο δίνεται πίστωση χρόνου μόλις για 6 μήνες». Αντίθετα, αν μειωθεί έστω κατά 20% η εισφοροδιαφυγή, τα Ταμεία κερδίζουν άλλα επτά χρόνια.

Ενας από τους βασικούς λόγους που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ξεκινά διάλογο διερευνώντας ουσιαστικά τα περιθώρια που έχει για να προχωρήσει, είναι ο φόβος των αντιδράσεων των εργαζόμενων. Δεν έχει ξεχάσει τις μεγάλες Πανεργατικές που πλημμύρισαν τους δρόμους με απεργούς, δεν έχει ξεχάσει τις απεργίες διαρκείας στη ΔΕΗ, τους Δήμους και την Τράπεζα της Ελλάδας. Καλά κάνει. Αυτή τη δύναμη θα βρει μπροστά της στο μέτωπο που ανοίγει. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν έχουν κανένα λόγο να κάτσουν στο τραπέζι του Λοβέρδου και να διαπραγματεύονται τις περικοπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Χρειάζεται να κηρύξουν τώρα Πανεργατική Απεργία για το ασφαλιστικό, για τον προϋπολογισμό, για το λιμάνι, για τις απολύσεις των εργαζόμενων stage και να βάλουν ταφόπλακα στα σχέδια της κυβέρνησης.