Οι εργάτες και οι εργάτριες της Elite συνεχίζουν με επίσχεση. Αυτή η μάχη είναι υπόθεση όλων μας!

Ένα μήνα μετά την ανακοίνωση ότι η παραγωγική μονάδα της ELITE κλείνει, το αφεντικό της επιχείρησης δεσμεύτηκε να καταβάλλει το μισθό του Νοέμβρη σε όλους τους εργαζόμενους της παραγωγής συν το 50% του μισθού του Δεκέμβρη στους εργαζόμενους που θα δουλέψουν το επόμενο διάστημα στην αποθήκη. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα για το δάνειο των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά η εργοδοσία της ELITE για να ξαναμπούν μπροστά οι μηχανές της παραγωγής.

«Πήραμε όλο το Νοέμβρη, θα δώσει και το μισό Δεκέμβρη στις αποθήκες για να ανοίξουν κι έτσι σταμάτησε η κατάληψη προσωρινά», μας είπε ο Γιώργος Μητροπανόπουλος, «Θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα και για το μισθό του Δεκέμβρη. Επίσης, σε σχέση με τις τράπεζες, κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή ένα επιχειρηματικό πλάνο, χτες το πήρε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, θα περάσει από μια επιτροπή και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί. Βέβαια τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα. Είμαστε επιφυλακτικοί γιατί και στο πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν πολύ καλή η στάση της εργοδοσίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα μας έλεγε θα σας δώσω το μισό Νοέμβρη, δεν ανοίξαμε τις αποθήκες, μας έδωσε το 30% του μισθού. Περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις πάντα με επιφύλαξη».

Επαναλειτουργία

Η αναστολή της κατάληψης και η επιστροφή στην επίσχεση εργασίας είναι ένα βήμα πίσω στον αγώνα για να μην κλείσει το εργοστάσιο της ELITE και να μην απολυθούν οι 250 εργαζόμενοι. Αν υπάρχει ένας λόγος που το αφεντικό της επιχείρησης αναγκάστηκε να αρχίσει να πληρώνει τους μισθούς των εργατών, αυτός ήταν η κατάληψη και η περιφρούρηση του εργοστασίου που δεν άφηνε ούτε ένα ζευγάρι παπούτσι να φύγει από τις αποθήκες και να πάει στα καταστήματα. Στις δύο περίπου βδομάδες που διήρκεσε, φάνηκε ότι η κατάληψη είναι πολύ πιο δυνατή από την επίσχεση. Η συνέχισή της μπορούσε να φέρει τη νίκη, την οριστική δηλαδή επαναλειτουργία της επιχείρησης με όλους τους εργαζόμενους, πιο κοντά.


Παρόλα αυτά, η μάχη στην ELITE συνεχίζεται με τους εργαζόμενους σε επιφυλακή απέναντι στις κινήσεις του αφεντικού, των τραπεζιτών και της κυβέρνησης. Το κύμα αλληλεγγύης που ξεδιπλώθηκε τις τελευταίες μέρες με ψηφίσματα από σωματεία και συλλόγους, με χιλιάδες υπογραφές εργαζόμενων και νεολαίων, με οικονομική ενίσχυση του απεργιακού του ταμείου, με εκδηλώσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές, χρειάζεται να μεγαλώσει. Οι εργαζόμενοι της ELITE δείχνουν όλο αυτό το διάστημα την αποφασιστικότητά τους να μην πληρώσουν αυτοί την κρίση της εργοδοσίας. Με τη συμπαράσταση όλων μας, μπορούν να κερδίσουν.

Η δύναμη της κατάληψης

Η απόφαση των εργαζόμενων της ELITE να προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστασίου κλείνοντας αποθήκες και λογιστήρια, είχε τεράστια σημασία για την πορεία του αγώνα τους. Η δύναμη της κατάληψης φάνηκε αμέσως.

Στις 14 Δεκέμβρη ο Χριστοδουλάτος ανακοίνωσε το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας και ευχήθηκε προκλητικά «καλή τύχη» στους 250 εργαζόμενους χωρίς καν την καταβολή δύο μηνιάτικων και αποζημίωσης. Ενα μήνα μετά, η κατάληψη του εργοστασίου τον ανάγκασε και να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να επαναλειτουργήσει η εταιρία και να συζητά με τους εργαζόμενους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Την περασμένη Πέμπτη 14 Γενάρη, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση του συνδικάτου τους με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Εκεί, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι τη Δευτέρα 18 Γενάρη θα γίνει η τελική συνάντηση του Χριστοδουλάτου με την Εθνική Τράπεζα για το αν η τελευταία θα δώσει το δάνειο των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στην επιχείρηση. Η ίδια η κυβέρνηση -που προσπαθεί να περάσει σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπών σε βάρος όλων των εργαζόμενων- υποσχέθηκε ότι θα δώσει έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 1000 ευρώ στον κάθε εργαζόμενο. Παρότι θα καταβληθεί σε δύο δόσεις και ύστερα από 20 μέρες αφού εγκριθεί πρώτα από τον ΟΑΕΔ, είναι και αυτό δείγμα της δύναμης που είχε η κατάληψη των εργαζόμενων.

Επόμενα βήματα

Μετά τις νέες εξελίξεις, οι εργαζόμενοι πήγαν στο εργοστάσιο για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Εν όψει της συνάντησής της με τους τραπεζίτες, η εργοδοσία ζήτησε από τους εργαζόμενους να σταματήσουν την κατάληψη και να ανοίξουν τις αποθήκες για να τροφοδοτηθούν τα καταστήματα με παπούτσια. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα καταβάλει το 50% του μισθού του Νοέμβρη ενώ μέχρι τότε αρνιόταν ότι έχει τα χρήματα για τα δεδουλευμένα. Σε μια οργισμένη γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση-εκβιασμό της εργοδοσίας και αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη τουλάχιστον μέχρι να γίνει η συνάντηση με τις τράπεζες.

«Είχαμε σήμερα τη δεύτερη συνάντηση στο υπουργείο», μας είπε ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, «Η απόφαση που πάρθηκε εκεί ήταν τα 1000 ευρώ έκτακτο βοήθημα σε δύο δόσεις, το οποίο θα καθυστερήσει μέχρι να εγκριθεί από τον ΟΑΕΔ. Από την εταιρία προτάθηκε να καταβληθεί το 50% του μισθού του Νοέμβρη και το άλλο μισό μέχρι 15 Φλεβάρη, αν λήξει η κατάληψη. Εμείς σαν συνέλευση εργαζομένων αποφασίσαμε να μην λήξουμε την κατάληψη. Τότε η εταιρία έκανε αντιπρόταση να μας δώσει 300 ευρώ. Ηταν εκβιασμός-αντιπρόταση στην απόφασή μας. Εμείς θα συνεχίσουμε μαζικά την κατάληψη περιμένοντας τις αποφάσεις των τραπεζών τη Δευτέρα».

Την ίδια μέρα το πρωί, έγινε περιοδεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων στους εργαζόμενους στον ΟΛΠ. Ο Φώτης, εργαζόμενος στην ELITE που συμμετείχε τόσο στην περιοδεία στον ΟΛΠ όσο και σε περιοδεία στο δήμο Περιστερίου λίγες μέρες νωρίτερα, μας μίλησε για αυτή την εμπειρία αλλά και για την απόφαση της συνέλευσης να συνεχιστεί η κατάληψη.

«Οι εργαζόμενοι ανά χώρους καταλάβανε το πρόβλημα, τους ακουμπάει γιατί παίζει η κρίση της εποχής η οποία δυστυχώς για το κεφάλαιο και τον κρατικό κορβανά, έχει ευαισθητοποιήσει τους εργαζόμενους. Η εργατική τάξη πρωτοστατεί στην αλληλεγγύη πλέον και ίσως τελικά καταφέρνουμε αυτό που θέλαμε πολλά χρόνια τώρα, να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο.

Σήμερα ήταν μια κρίσιμη στιγμή για τον αγώνα μας. Η διοίκηση του εργοστασίου προσπάθησε με διάφορους τρόπους να πείσει τους εργαζόμενους να τελειώσουν την κατάληψη. Η πρότασή τους, όμως, τους έκανε να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που είναι να τζογάρουν στη φτώχεια, τον πόνο και την πείνα των εργαζομένων τάζοντάς τους ένα ποσό για να κάνουν πίσω και ανεβάζοντας αυτό το ποσό ανάλογα με το πόσο πίσω θα έκαναν οι εργαζόμενοι.

Εμείς αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την κατάληψη, να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα. Η υπομονή μας εξαντλείται αλλά πιστεύω ότι πρώτα θα εξαντληθεί η δικιά τους. Όλα αυτά έγιναν μέσα από το διάλογο που ξεκίνησε η εργοδοσία με το συνδικάτο μας που είναι αυτή τη στιγμή ο σύμβουλός μας. Το συνδικάτο σε κάποια στιγμή άφησε να αιωρείται ότι συνασπίζεται με την εργοδοσία στην πρόταση να πάρουμε το 50% του μισθού του Νοέμβρη λήγοντας την κατάληψη και ανοίγοντας τις αποθήκες. Τότε ομόφωνα το εργατικό κίνημα αυτού του εργοστασίου αποφάσισε με κριτήρια τα δικά του συμφέροντα να εναντιωθεί».

Κίνημα αλληλεγγύης

Δεκάδες είναι πλέον τα Σωματεία και οι Σύλλογοι που έχουν υιοθετήσει ψηφίσματα συμπαράστασης στην κατάληψη της ELITE και παράλληλα ενισχύουν οικονομικά τους εργαζόμενους.

Ανάμεσά τους είναι ο Σύλλογος Καθαριστριών σχολείων Αθήνας, η Γ´ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Δασκάλων Αριστοτέλης, το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικής Τράπεζας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμου Αγίας Παρασκευής που αποφάσισε και 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση, η ΕΛΜΕ Περιστερίου που αποφάσισε και 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση, η ΕΛΜΕ Αιγάλεω που αποφάσισε και 300 ευρώ οικονομική ενίσχυση, η 5μελής επιτροπή Γιατρών Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων δήμου Περιστερίου που αποφάσισε και 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου που αποφάσισε και 300 ευρώ οικονομική ενίσχυση.

«Οι εκπαιδευτικοί είναι σε κάθε περίπτωση στο πλευρό όλων όσων πλήττονται από τη λιτότητα, από τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Ζούτσος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Περιστερίου που επισκέφτηκε το εργοστάσιο την Πέμπτη 14 Γενάρη και παρέδωσε στην εργοστασιακή επιτροπή της ELITE το ψήφισμα συμπαράστασης και 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση από την ΕΛΜΕ. «Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι παράπλευρες απώλειες της κρίσης του καπιταλισμού την οποία βέβαια καλούνται να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η πιο ακραία έκφραση, οι απολύσεις, το πέταγμα των εργαζόμενων στο δρόμο, γιατί υπάρχουν και άλλα, όπως η μερική απασχόληση, τα στέητζ, η ανασφάλιστη εργασία, η μαύρη εργασία.

Απώλειες

Όλα αυτά μας βρίσκουν αντίθετους γιατί θεωρούμε ότι στο κάθε άνθρωπο αναλογεί μια σταθερή εργασία, αποδοχές που καλύπτουν το όριο της διαβίωσης. Η χιονοστιβάδα πλήττει όλα τα στρώματα, ανά πάσα στιγμή η κρίση θα χτυπήσει την πόρτα όλων μας.Ηδη στο χώρο της εκπαίδευσης υπάρχει το μεσαιωνικό σύστημα των ωρομισθίων, των ανθρώπων που πάνε σε τρία τέσσερα σχολεία για να μπορέσουν να πάρουν ένα μόριο και να μπουν σε διαδικασία σταθερής δουλειάς. Το ίδιο θα γίνει παντού. Υπάρχουν καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους μέχρι τελευταίας, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι αυγατίζουν τα πλούτη τους».

Παράλληλα, η καμπάνια συμπαράστασης που ξεκίνησε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών βρίσκει μαζική ανταπόκριση. Εχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 3000 υπογραφές και πάνω από 2000 ευρώ οικονομική ενίσχυση σε περιοδείες σε εργατικούς χώρους και εξορμήσεις στις γειτονιές σε όλη τη χώρα. Το Σάββατο 16 Γενάρη η Επιτροπή οργάνωσε επιτυχημένες εξορμήσεις έξω από κεντρικά καταστήματα της ELITE στην Ερμού, τον Κορυδαλλό, το Μαρούσι, το Περιστέρι, τη Θεσσαλονίκη και αλλού. Ηταν μια προσπάθεια να απλωθεί ο αγώνας από το εργοστάσιο στα καταστήματα που όλο αυτό το διάστημα λειτουργούν κανονικά φέρνοντας κέρδη στο αφεντικό ενώ οι εργαζόμενοι της παραγωγής είναι απλήρωτοι και απολυμένοι.

Η συμπαράσταση απλώνεται και στις σχολές. Τη Δευτέρα 18 Γενάρη το πρωί, φοιτητές από το ΤΕΙ Αθήνας, το Μαθηματικό και τη Φιλοσοφική επισκέφτηκαν το εργοστάσιο της ELITE. «Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους και τους δηλώσαμε τη στήριξή μας στον αγώνα τους», μας είπε ο Δημήτρης Αγωγιάτης από το Μαθηματικό, «Εχουμε ξεκινήσει καμπάνια συμπαράστασης σε πολλές σχολές. Ο αγώνας της ELITE είναι δίκαιος και παράδειγμα για όλους μας. Ετσι πρέπει να παλεύουν και οι φοιτητές, στο πλευρό των εργαζόμενων. Φτιάξαμε μάλιστα επί τόπου πανό με το σήμα των φοιτητικών καταλήψεων που το αναρτήσαμε δίπλα στα πανό του κατειλημμένου εργοστασίου».

Εκδήλωση συμπαράστασης

Πάνω από 50 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση συμπαράστασης στην κατάληψη της ELITE που οργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων στην Ξυλοτεχνία στο Περιστέρι την Παρασκευή 15 Γενάρη. Ανάμεσα στο ακροατήριο, 20 εργαζόμενοι της ELITE μίλησαν για τον αγώνα που δίνουν ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου και τις απολύσεις.

Την συζήτηση άνοιξε η Αλεξάνδρα, εργαζόμενη στην ELITE: «Σας ευχαριστούμε που ήρθατε σήμερα εδώ, για μας, για να μας υποστηρίξετε. Είμαι και εγώ όπως πολλοί εδώ, εργαζόμενη της ELITE. Παρουσίασε η εταιρία κάποιο πρόβλημα, από τον Αύγουστο ξεκίνησε με καθυστέρηση στις πληρωμές, και για τα καλά από τον Νοέμβρη που δεν πληρωθήκαμε καθόλου. Σταματήσαμε να δουλεύουμε και απαιτήσαμε από την εργοδοσία να έρθει να μας ενημερώσει. Δε μας είπε πολλά, δήλωσε αδυναμία για την πληρωμή και μας ευχήθηκε καλή τύχη. Ετσι εμείς έπρεπε να αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε. Είμαστε όλοι ομάδα, αρχικά περιμέναμε αλλά μετά προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας και εδώ και μια βδομάδα σε κατάληψη. Περιμένουμε τη συνάντηση τη Δευτέρα με την τράπεζα να δούμε αν θα κρατηθεί η εταιρία. Ολοι θέλουμε να μείνει ανοιχτή, δε γίνεται να πεταχτεί τόσος κόσμος στο δρόμο. Εκ μέρους όλης της ELITE σας ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση».

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο Βασίλης Συλλαϊδής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιντρακόμ που μίλησε για τους αγώνες που έχουν δώσει τον τελευταίο χρόνο οι εργαζόμενοι στο χώρο του ενάντια στις απολύσεις που ήθελε να κάνει η εργοδοσία με δικαιολογία την οικονομική κρίση. Εκφρασε τη συμπαράσταση των εργαζόμενων της Ιντρακόμ στον αγώνα της ELITE καθώς «είναι στην αιχμή της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση, την εργοδοσία, τις τράπεζες, την ΕΕ. Η κρίση είναι βαθιά, σκληρή, το σύστημα που υποτίθεται εξασφάλιζε πλούτο και ευημερία για όλους, αποδείχτηκε ότι είναι σάπιο ότι προκαλεί μόνο δυστυχία και καταστροφή στους ανθρώπους. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να αγωνιστούν και να δείξουν την αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο».

Όπλο

Στη συνέχεια, η Λίλιαν Μπουρίτη από την Επιτροπή Αλληλεγγύης που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζόμενων της ELITE, είπε: «Ο αγώνας αυτός δείχνει το δρόμο σε όλους μας, δείχνει με ποιο όπλο μπορούν οι εργαζόμενοι να νικάνε. Χρησιμοποιούν το πιο δυνατό όπλο που είναι η κατάληψη και κάνουν περιφρούρηση του χώρου με βάρδιες. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία για αυτούς και για μας που βρεθήκαμε εκεί για να συμπαρασταθούμε στην κατάληψή τους.

Εξίσου σημαντικό είναι αν ο αγώνας θα έχει τη συμπαράσταση όλου του εργατικού κινήματος, αν η κατάληψη θα απλωθεί έξω από το εργοστάσιο που σε ένα βαθμό το έχουμε καταφέρει. Σαν Επιτροπή Αλληλεγγύης βγάλαμε αφίσα, προκήρυξη και κείμενο υπογραφών και έχουμε καταφέρει πολλά σωματεία να υιοθετήσουν ψηφίσματα και να δώσουν οικονομική ενίσχυση. Δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας από τη μεριά μας, η συμπαράσταση είναι μάχη κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απομονώνει τους αγώνες και να διασπά τους εργαζόμενους. Η νίκη στην ELITE θα είναι νίκη για όλους μας». 

Τη συμπαράσταση των εργαζόμενων του δήμου Περιστερίου μετέφερε ο Νίκος Μπέκιος αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο: «Το ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της ELITE πέρασε ομόφωνα από το ΔΣ του Σωματείου μαζί με την απόφαση για οικονομική ενίσχυση. Ξέρουμε ότι τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα, δε θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά είναι δείγμα της συμπαράστασής μας. Η εργασία είναι η υγεία και το μέλλον για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Στο δήμο μας δίνουμε μάχες ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα, στο νεκροταφείο και άλλους χώρους. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε ενωμένοι. Να δώσετε αυτή τη μάχη που πιστεύω ότι αν είστε ενωμένοι θα την κερδίσετε».

Ο Τάσος Αναστασιάδης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης συνέχισε: «Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ανεργία το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί κατά 10.000 άτομα. Τους 250 τους ξέρουμε, είναι οι εργαζόμενοι της ELITE. Και τους ξέρουμε γιατί έκαναν την επιλογή να το παλέψουν. Γι´αυτό έχει σημασία αυτός ο αγώνας, γιατί χρειαζόμαστε εργαζόμενους που το παλεύουν. Αν κερδίσει η ELITE θα δείξει το δρόμο σε όλους. Η συμπαράσταση έχει σημασία για να νιώσει η κυβέρνηση και ο Χριστοδουλάτος ότι δε τα βάζει μόνο με τους εργαζόμενους της ELITE αλλά με όλους τους εργάτες. Αυτό είναι δύναμη και φοβίζει την απέναντι μεριά».

Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις με ερωτήσεις και ιδέες για τη συνέχεια του αγώνα και το άπλωμα της συμπαράστασης. «Η εργοδοσία έκανε το δικό της κουμάντο, για το δικό της σπίτι. Εμείς δεν ήμασταν ενημερωμένοι, γίνανε απολύσεις αλλά όχι από τους αυλικούς του αφεντικού, από εργαζόμενους των 1000 ευρώ», είπε μία εργαζόμενη στην ELITE, «Αυτή τη στιγμή, μετά 24 χρόνια στο κλάδο, δεν θα μπορέσω να ξαναβρώ δουλειά στο αντικείμενό μου». 

«Η ανταπόκριση που έχουμε όταν μιλάμε για την ELITE με κόσμο στη γειτονιά είναι μεγάλη», είπε ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στα Καρφούρ, «Θα χρειαστεί να οργανώσουμε ακόμα και απεργία συμπαράστασης στην ELITE για να νικήσει ο αγώνας».

Εκδηλώσεις συμπαράστασης στην ELITE έγιναν επίσης το Σάββατο 16/1 στο Χαλάνδρι από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και την Τρίτη 19/1 στο Δήμο Αγίας Παρασκευής οργανωμένη από το Σωματείο Εργαζόμενων στο χώρο.