Η αγωνία του τραπεζίτη μπροστά στην απεργία

«Αυτό που θα είναι εξίσου κρίσιμο στα χρόνια που έρχονται [για τις κρίσεις των οίκων αξιολόγησης] δεν είναι μόνο το ίδιο το ύψος του χρέους αλλά το κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να επιβάλλουν ένα ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο για την περικοπή του... χωρίς να πυροδοτήσουν (στην καλύτερη περίπτωση) πολιτική αστάθεια ή (στην χειρότερη) μια κανονική επανάσταση...»

Financial Times, Παρασκευή 8.1.2010

«Η σοσιαλιστική κυβέρνηση (της Ελλάδας) υπόσχεται να περικόψει δραστικά το έλλειμμά της στο 3% ή και λιγότερο μέχρι το 2012 αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές αμφιβάλουν αν είναι σε θέση να επιβάλλει τα δραστικά μέτρα που απαιτούνται για έναν τέτοιο στόχο χωρίς να πυροδοτήσει εργατικές κινητοποιήσεις και κοινωνική ανυπακοή...»

Financial Times, Τετάρτη 13.1.2010

«Εδώ και βδομάδες ανησυχούσε από τις ειδήσεις που έφταναν από την Αθήνα: τα επίσημα στοιχεία που ήταν ψεύτικα... το κρατικό έλλειμμα που ήταν διπλάσιο από αυτό που είχε ανακοινωθεί... η διαφθορά... η αντίσταση του πληθυσμού ενάντια σε ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών... 

Εκείνη την Τρίτη... στις 13.27 και 54 δευτερόλεπτα το μήνυμα... αναβόσβησε στις οθόνες... ´Η Fitch υποβαθμίζει την Ελλάδα σε ΒΒΒ+...»

Die Zeit, Κυριακή 17.1.2010 

«Αναλυτές λένε ότι η κοινωνική αναταραχή ενδέχεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να κόψει τις δαπάνες - τα δυο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ελλάδας προγραμματίζουν 24ωρες απεργίες για τον επόμενο μήνα».

Reuters, Πέμπτη 21.1.2010

«Η Ελλάδα διανύει τη χειρότερη περίοδό της από την περίοδο του εμφυλίου, τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης... Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάσταση της χώρας, λέγοντας ότι ο πολιτικός κόσμος εμφανίζεται αδύναμος και ο λαός είναι αφηνιασμένος...»

Σκάι, Πέμπτη 21.1.2010

Xρεοκοπία

Τα μάτια των ´αγορών´ είναι στραμμένα με αγωνία στην Ελλάδα αυτές τις μέρες. Το ερώτημα υποτίθεται είναι ένα: θα καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να βρει αγοραστές για τα νέα ομόλογα που εκδίδει; Θα καταφέρει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα; ´Η θα οδηγηθεί η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη χρεοκοπία; 

Την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλες τεχνοκράτες, επίτροποι και υπουργοί έβαλαν το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης του Παπακωνσταντίνου στο μικροσκόπιο: πόσα θα κόψετε από τις συντάξεις, πόσα θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία οι νέες φορολογικές επιδρομές, πόσο θα μειώσετε τα κονδύλια για την υγεία και την παιδεία. Οι ´αγορές´ όμως έμειναν παγερά αδιάφορες. Το διαβόητο spread -η διαφορά των επιτοκίων ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα- χτύπησε κόκκινο την Παρασκευή. 

Και ο λόγος είναι πολύ απλός: Οχι, ´οι αγορές´ -οι τραπεζίτες, οι επενδυτές και οι κάθε λογής κερδοσκόποι δηλαδή- δεν αμφισβητούν την αριθμητική του Παπακωνσταντίνου. Ούτε τις ικανότητες των κοινοτικών ελεγκτών αμφισβητούν. Αυτό που αμφισβητούν είναι την ικανότητα της κυβέρνησης να καταφέρει να επιβάλλει αυτά τα μέτρα πάνω στην εργατική τάξη. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα καταφέρει να βρει η κυβέρνηση δανεικά για να καλύψει τα ελλείμματα. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι αντιδράσεις θα ξεσηκώσουν τα μέτρα αυτά. Τα παραπάνω δημοσιεύματα το αποδεικνύουν αυτό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. 

Για αυτό έχει μεγάλη σημασία η απεργία της 10ης Φλεβάρη. Όσο πιο μαζική, δυναμική και πετυχημένη είναι τόσο πιο δυνατό θα είναι το μήνυμα που θα στείλει. Όχι μόνο στις κυβερνήσεις και τους καπιταλιστές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αλλά και προς τα ίδια τα εκατομμύρια των φτωχών της Ευρώπης -των εργατών, των αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων που έχουν στραμμένα τα μάτια τους στη χώρα του Δεκέμβρη- αναζητώντας έμπνευση και ελπίδα για τους δικούς τους αγώνες ενάντια στα αφεντικά. 

Στις 10 Φλεβάρη πολλά μάτια θα είναι στραμένα στην Ελλάδα. Στο χέρι μας είναι να τους αποδείξουμε ότι ´η Ελλάδα διανύει´ πραγματικά ´την χειρότερη περίοδό της από την περίοδο του εμφυλίου´. Και ακόμα καλύτερα...