Εργατικός ξεσηκωμός στην Ισπανία

Το καυτό καλοκαίρι της Ισπανίας είναι το πιο χαρμόσυνο μήνυμα για το εργατικό κίνημα ολόκληρης της Ευρώπης. Με το που ανακοίνωσε το πακέτο με τα μέτρα λιτότητας ο Μαριάνο Ραχόι, οι δρόμοι γέμισαν με διαδηλωτές και οι εργατικοί χώροι πήραν φωτιά. Η μεγάλη πορεία των ανθρακωρύχων έπαιξε συμπτωματικά το ρόλο του καταλύτη. Την προηγούμενη Τρίτη 10 Ιούλη το βράδυ, η “μαύρη πορεία” τους που είχε ξεκινήσει από την Αστούριας, στο Βορρά, έφτασε στη Μαδρίτη και οι περίπου διακόσιοι ανθρακωρύχοι βρέθηκαν μέσα σε μια λαοθάλασσα 150 χιλιάδων ανθρώπων που τους υποδέχθηκαν.

Η απεργία των ανθρακωρύχων που συνεχίζεται από τις αρχές Ιούνη είχε γίνει σύμβολο της αντίστασης στη λιτότητα για ολόκληρη τη χώρα. Παλεύουν ενάντια στην κατάργηση των επιδοτήσεων, που θα οδηγήσει σε οχτώ χιλιάδες άνεργους, κλείσιμο των ορυχείων και καταστροφή της τοπικής οικονομίας. Στη διάρκεια της πορείας τους, ξεσήκωναν εκδηλώσεις αλληλεγγύης παντού.

Όμως όταν περνούσαν μπροστά από το Μέγαρο της Μονκλόα (την πρωθυπουργική κατοικία) στις 11.30 το βράδυ με τα λαμπάκια στις κράνη τους, ο κόσμος έκλαιγε από χαρά, ενώ πολλοί τραγουδούσαν τη Διεθνή ή ύμνους των ανθρακωρύχων της Αστούριας από την εποχή της ισπανικής επανάστασης και των αγώνων ενάντια στον Φράνκο. Αν ο κόσμος έδειχνε την αλληλεγγύη του, η δεξιά δήμαρχος της Μαδρίτης, Άνα Μποτέγια έκανε επίδειξη μίσους, αρνούμενη να παραχωρήσει αίθουσα για να κοιμηθούν οι ανθρακωρύχοι. Η Μποτέγια είναι σύζυγος του δεξιού πρώην πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η Τετάρτη ήταν η επίσημη μέρα αλληλεγγύης στους ανθρακωρύχους και η αστυνομία άρχισε να δείχνει τι είδους εντολές είχε πάρει. Άρχισαν να χτυπάνε με γκλομπ και πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό. Μικρά παιδιά χτυπήθηκαν με ευθείες βολές πάνω στα σώματά τους. Οι εικόνες από ηλικιωμένους ανθρώπους που σέρνονται στο έδαφος από τους μπάτσους κυκλοφόρησαν και εξόργισαν ακόμη περισσότερο.

Μια διαδηλώτρια περιγράφει: “Δεν σταμάτησαν να χρησιμοποιούν βία ενάντια στους διαδηλωτές. Επιτέθηκαν σε ομάδες κόσμου που έβγαιναν από το μετρό και σε μια παρέα παιδιών με σκέιτμπορντ που κάθονταν στην ουρά για να μπουν στο σινεμά”. Την ίδια ώρα ο Ραχόι ανακοίνωνε το νέο πακέτο λιτότητας, με την αύξηση του ΦΠΑ, τις μειώσεις στους μισθούς, στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση αργιών, επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις. Οι διαδηλώσεις δεν έχουν σταματήσει από εκείνη τη στιγμή.

Το κίνημα των Ιντιγνάδος (των Αγανακτισμένων) έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων. Όμως, αμέσως τα συνδικάτα άρχισαν να μπαίνουν μπροστά. Την Τετάρτη 400 νοσοκομειακοί κατέλαβαν την είσοδο του νοσοκομείου Ραμόν ι Καχάλ της Μαδρίτης. Στην Ανδαλούσια οι εργαζόμενοι πέρασαν τη μέρα στη δουλειά “με τα χέρια σταυρωμένα”. Στη Σαραγόσα απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, από τη Βαλένθια ως τη Βαρκελώνη.

Δημόσια κτίρια

Κάθε βράδυ η Πουέρτα ντελ Σολ, η πλατεία συμβολο των Αγανακτισμένων, γεμίζει από κόσμο. Η αστυνομία συνεχίζει να κρατάει αποκλεισμένα τα δημόσια κτίρια. Σε πολλές πόλεις, και στη Μαδρίτη, ο κόσμος βάζει σαν κύριο στόχο τα γραφεία του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP). Όμως και το αντιπολιτευόμενο PSOE δεν λείπει από το στόχαστρο του κινήματος.

“Μας τα πρήξατε με τα τριαντάφυλλα και τους γλάρους” είναι ένα από τα συνθήματα που αναφέρεται στα σύμβολο του PSOE (τριαντάφυλλο) και του PP (γλάρος). Η “σοσιαλιστική” κυβέρνηση του Θαπατέρο είχε μειώσει 5% τους μισθούς των δημόσιων υπάλληλων πριν από δυο χρόνια. Τώρα ο Ραχόι επιβάλει άλλο 7% μείωση.

Την Κυριακή, οι δημόσιοι υπάλληλοι ξαναβγήκαν μαζικά στη Μαδρίτη. Εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, πυροσβέστες έμειναν στους δρόμους μέχρι τις τρεις το πρωί, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τα γραφεία του PP, αλλά και να στήσουν μια νέα κατασκήνωση στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία προσπάθησε να αλλάξει στυλ και τα ΜΑΤ έβγαλαν τα κράνη για να φορέσουν κασκέτα, ωστόσο δεν άφησαν τους διαδηλωτές να μείνουν μέχρι να ξημερώσει. Το σύνθημα “Ευχαριστούμε ανθρακωρύχοι” έχει ήδη συμπληρωθεί μαζικά με το σύνθημα “Ευχαριστούμε δημόσιοι υπάλληλοι”. Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην τηλεόραση της Βαλένθιας διέκοψαν το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, εισβάλλοντας στο στούντιο.

Η UGT και οι CCOO, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες υπόσχονται ότι θα προχωρήσουν σε γενική απεργία. Η τελευταία απεργία, στις 29 Μάρτη, είχε τεράστια επιτυχία, φέρνοντας για πρώτη φορά σε τόσο στενή συνεργασία το κίνημα των πλατειών με τους οργανωμένους εργατικούς χώρους. Προς το παρόν καλούν σε μαζικές εργατικές διαδηλώσεις την Πέμπτη 19 Ιούλη. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμάνε ότι ακόμη κι αν επίσημα δεν πρόκειται για γενική απεργία, υπάρχουν πρωτοπόροι εργατικοί χώροι που μπορούν να τη μετατρέψουν σε απεργία. Και σίγουρα η Πέμπτη θα είναι ένα κρίσιμο σημείο για την κυβέρνηση Ραχόι.

“Συμπτωματικά”, η 19η Ιούλη είναι επέτειος για την είσοδο των συνδικάτων στον αγώνα ενάντια στο πραξικόπημα του Φράνκο το 1936. Η δεξιά βουλευτίνα Αντρέα Φάρμπα, την ώρα που ο Ραχόι ανακοίνωνε μείωση επιδομάτων ανεργίας είπε “Να πάνε να γαμηθούνε”, αναφερόμενη στους άνεργους. Την Πέμπτη, η ίδια φράση θα ακουστεί από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και άνεργους, που θα κόψουν τα χαμόγελα στην κυβέρνηση του PP, στην ΕΕ και τους τραπεζίτες.