Πανελλαδικό Συντονιστικό ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Νέες δυνατότητες για κίνημα ανατροπής

Πλούσια σε συζήτηση, με πολλές τοποθετήσεις, προτάσεις και παρατηρήσεις ήταν η συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έγινε το Σάββατο 14 Ιούλη στην αίθουσα «Αρτ-Γκαράζ» στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Βασίλης Γάτσιος παρουσίασε την εισήγηση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής πάνω στην οποία στηρίχτηκε η συζήτηση που ακολούθησε. Βασική εκτίμηση για την συνέχεια είναι η θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι «το ρήγμα που άνοιξε ο λαϊκός ξεσηκωμός και που πήρε εκρηκτική μορφή στις εκλογές στις 6 Μάη εξακολουθεί να είναι ενεργό» και μετά τις εκλογές στις 17 Ιούνη. Η θέση της ΚΣΕ ως προς την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι ότι «η νέα κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ασταθής, με αδυναμία μακροημέρευσης».

Όσον αφορά την ΕΕ και την Ευρωζώνη, εκτίμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι οι αντιθέσεις οξύνονται λόγω του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης για αυτό και είναι επικίνδυνες οι «αυταπάτες του αριστερού ευρωπαϊσμού ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στην ΕΕ και εντελώς αβάσιμοι οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «κεκτημένο» της Συνόδου Κορυφής». Η εισήγηση τονίζει βέβαια ότι στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις καταγράφηκε μια μαζική στροφή προς τα αριστερά, μεγαλύτερη από του 1958 γεγονός που «εκφράζει ελπιδοφόρες δυνατότητες».

Η ΚΣΕ δεν παραλείπει να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης της φασιστικής απειλής με την διατήρηση των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής. Εξηγεί ότι της άνοιξαν το δρόμο με τις πολιτικές και την ατζέντα τους Σαμαράς και Βενιζέλος.

Στη συνέχεια η εισήγηση στάθηκε στις δυνάμεις της αριστεράς. Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι συνεχίζει και μετεκλογικά να κινείται γύρω από τους όρκους πίστης για το ευρώ και την απόρριψη των μονομερών ενεργειών. «Κυριαρχεί η δεξιόστροφη λογική της ηγεσίας του» για μια «υπεύθυνη αντιπολίτευση» γεγονός που «δεν αντιστοιχεί στις διαθέσεις του κόσμου του αγώνα» που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στο ΚΚΕ, η εισήγηση ανέφερε ότι δεν αποτελεί θετικό γεγονός η εκλογική του πτώση, αλλά εξηγεί ότι αυτό το αποτέλεσμα συνέβη εξαιτίας «τόσο της στρατηγικής του φυσιογνωμίας, όσο και της πολιτικής του».

Στη συνέχεια υπήρξε διεξοδική ανάλυση όσον αφορά στην ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η εισήγηση τόνισε ότι αν και το αποτέλεσμα όσον αφορά τις εκλογές στις 17 Ιούνη είναι πολύ μικρότερο από τις εκλογές στις 6 Μάη δεν μπορεί να σβήσει το ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στο κίνημα, ενώ εντόπισε τις «ανεπάρκειες μας στην ικανότητα να συνδεθούμε πολιτικά» με όλο τον κόσμο που στρέφεται προς τα αριστερά. Για τη συνέχεια η εισήγηση επεσήμανε ότι χρειάζεται να υπερασπιστούμε την «πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς», αλλά και να παρθούν πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα.

«Να οικοδομήσουμε το αναγκαίο αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής» για να δοθεί άμεσα απάντηση όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μαζικές απολύσεις, τα χαράτσια», να βγει άμεσα πανεργατική απεργία.

Να «καλέσουμε την αριστερά και τις δυνάμεις του κινήματος στην κοινή αντιφασιστική δράση, να πρωτοστατήσουμε στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό, για την ταξική ενότητα ντόπιων και μεταναστών».

Να υπάρξει συμπόρευση με άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις που έχουν ξεκάθαρη θέση και πάνω στο ζήτημα της ΕΕ και του ευρώ, για αυτό και η εισήγηση θεωρεί σημαντική και θετική την πρόταση συνεργασίας του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Τέλος, να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου η Β’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μετά την εισήγηση ακολούθησαν 28 τοποθετήσεις (μπορείτε να βρείτε σημεία πολλών από αυτές παρακάτω) και ενημέρωση για τα οικονομικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, χαιρέτισε ο Άλεξ Καλλίνικος εκ μέρους του SWP στη Βρετανία που καταχειροκροτήθηκε.


Πρώτος ομιλητής στη διαδικασία της συζήτησης ήταν ο Τάσος Κατιντσάρος που τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι χρειάζεται να απαντήσουμε στο φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, να έχουμε ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό και επαναστατικό σχέδιο για το εργατικό κίνημα.

Ο Πάνος Δαμέλος έκανε διάφορες παρατηρήσεις για την οργάνωση της δουλειάς μας κατά τη διάρκεια των εκλογών, πρότεινε να κοινοποιούνται τα πρακτικά της ΚΣΕ στις Τοπικές και να παρθούν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση αντιφασιστικού μετώπου με συναντήσεις με όλες τις δυνάμεις του κινήματος.

Ο Γιώργος Καλαμπόκας είπε ότι χρειάζεται να μην περιχαρακωθούμε, να έχουμε συγκεκριμένη άποψη όσον αφορά το θέμα της κυβερνητικής εξουσίας και συμφώνησε ότι η πρόταση των συντρόφων του ΜΑΑ είναι σημαντική.

Ο Γιάννης Αγγελόπουλος εξήγησε ότι μετά τις εκλογές η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση της δεν είναι πιο δυνατή, ενώ υπάρχει μια «αριστερότατη» στροφή που ανοίγει «πεδίον δόξης λαμπρό» για την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρότεινε να γίνει ημερίδα το φθινόπωρο για την ΕΕ και το ευρώ και να στηρίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Πρωτοβουλία Αντίστασης για μια Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση στις 30 Σεπτέμβρη.

Ο Σπύρος Αλεξίου είπε ότι συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την εισήγηση της ΚΣΕ, ενώ θύμισε την συνέντευξη Τσίπρα στη ΝΕΤ για να εξηγήσει ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανταγωνιστικό με το δικό μας αφού είναι ρεφορμιστικό και διαχειριστικό. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να λειτουργούν καλύτερα οι Τοπικές Επιτροπές.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα είπε χαρακτηριστικά «να μην μετράμε το μπόι μας μόνο με την κάλπη», να επιδιώξουμε οι 20 χιλιάδες που ψήφισαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ να γίνουν μέλη της, ενώ σημείωσε ότι το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Ο Χρίστος Αργύρης έδωσε την εικόνα από τις μάχες στα νοσοκομεία και επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις δυνάμεις μας. Είπε επίσης ότι χρειάζεται να ανέβουμε ενωτικά στη διαδήλωση της ΔΕΘ και κάλεσε στην εκδήλωση του Συντονιστικού των εργαζόμενων στα νοσοκομεία την Τρίτη 17/7.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης τόνισε ότι από τη δική μας μεριά χρειάζεται να έχουμε ξεκάθαρη απάντηση όσον αφορά στον «κυβερνητισμό», ενώ έδωσε την εικόνα από την επιτυχημένη αντιφασιστική διαδήλωση στη Νίκαια που είναι παράδειγμα για το πώς να κινηθούμε ενιαιομετωπικά.

Ο Τάσος Σταυρόπουλος εκ μέρους του ΜΑΑ είπε ότι χρειαζόμαστε ένα πειστικό πρόγραμμα που δεν το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της προσκόλλησής του στο ευρώ, τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε μαζί με τον κόσμο με δυνατούς αγώνες και υπογράμμισε ότι η ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη.

Ο Βασίλης Τουμπέλης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνουμε «ούτε 13η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ», ούτε «να κρατάμε την ουρά του ΚΚΕ» λειτουργώντας σεχταριστικά, αλλά να πάρουμε πρωτοβουλίες να γίνει πραγματικότητα το αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής.

Η Αναστασία Σταυροπούλου τόνισε ότι είναι θετική η πρόταση του ΜΑΑ, ενώ είπε ότι χρειάζεται να μην υπεκφεύγει κανείς από την αριστερά το ζήτημα της ανόδου των φασιστών, να φτιαχτεί ένα πλατύ μέτωπο.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εξήγησε ότι η δεξιά προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει πίεση για αναστολή των αγώνων για αυτό χρειάζονται πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, όπως η εργατική συνάντηση στις 30 Σεπτέμβρη, ενώ τόνισε ότι η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να έχει ως κέντρο της την στρατηγική του επαναστατικού δρόμου.

Ο Νίκος Ηλίας έδωσε την εικόνα από τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης στα Γιάννενα και κάλεσε κάθε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να παίξει ρόλο για να γίνουν άμεσα συνελεύσεις στους εργατικούς χώρους, να βάλουμε σε κίνηση τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες.

Ο Παναγιώτης Σωτήρης αναφέρθηκε στις αιτίες που μας οδήγησαν κατά τη γνώμη του στο αποτέλεσμα των εκλογών στις 17 Ιούνη, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να φτιάξουμε ένα μέτωπο στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Δραγανίγος αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη της ιδεολογικής διαπάλης με τον «κυβερνητισμό», ενώ τόνισε ότι το μέτωπο που χρειάζεται να υπάρχει πρέπει να είναι αντικαπιταλιστικό.

Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος αφού είπε ότι χρειαζόταν να κινηθούμε νωρίτερα για μια συνεργασία με το ΜΑΑ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι μπροστά μας έχουμε την κρίσιμη μάχη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο Ηλίας Σμήλιος έκανε μια πρόταση για το πώς να ανέβει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη διαδήλωση στη ΔΕΘ με προσπάθεια να βγει απόφαση για Πανεργατική Απεργία εκείνες τις μέρες.

Ο Γιάννης Σηφακάκης εξήγησε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν ταυτίζονται με την δεξιά στροφή της ηγεσίας του, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το δικό μας αποτέλεσμα με «κοινοβουλευτικό κρετινισμό».

Ο Ηλίας Λοΐζος θύμισε τους αγώνες που άλλαξαν και τους εκλογικούς συσχετισμούς, όπως οι καταλήψεις των Υπουργείων και τόνισε ότι χρειάζεται ενιαίο μέτωπο απέναντι στους φασίστες.

Ο Δημήτρης Σαραφιανός είπε ότι η αναγκαία πολιτική πρωτοβουλία που πρέπει να πάρουμε είναι με βάση το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και ότι χρειάζεται να ανταποκριθούμε στην πρόταση του ΜΑΑ.

Ο Πάνος Γκαργκάνας που ήταν και ο τελευταίος ομιλητής εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι μαθαίνουν μέσα από τους αγώνες τους με «διαδοχικές προσεγγίσεις» και έχουν κάνει προχωρήματα. Τόνισε ότι εμείς πρέπει να μπούμε σφήνα στην αντίφαση μεταξύ της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου που τον στήριξε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Στο τέλος υπερψηφίστηκε η εισήγηση που έκανε η ΚΣΕ με ορισμένες τροποποιήσεις και συμπληρώσεις, όπως η διοργάνωση διημέρου για τα ζητήματα της ΕΕ και του ευρώ μέσα στο Φθινόπωρο. Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να τη βρείτε στο antarsya.gr.


Παρά τον καύσωνα συνεχίζονται οι ανοιχτές συνελεύσεις των Τοπικών Επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την Τρίτη 10/7 35 μέλη και φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα. Εκτός από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στη συζήτηση μπήκαν προτάσεις για ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Επιτροπής στο γύρο αντιφασιστικών συνελεύσεων που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ, συμμετοχή στην Εργατική Συνάντηση στις 30 Σεπτέμβρη και αποφασίστηκε να στηρίξουμε τον αγώνα να μην κλείσουν οι Παιδικοί Σταθμοί της Παιδικής Στέγης.

Την Τετάρτη 11/7 έγινε αντίστοιχη συνέλευση στου Ζωγράφου όπου συζητήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και η συμμετοχή στη διαδήλωση της ΔΕΘ, ενώ την ίδια μέρα έγινε συνέλευση και στο Βύρωνα.

Την επόμενη μέρα, 12/7, έγινε συνέλευση στο Μαρούσι με συμμετοχή περίπου 30 αγωνιστών και αγωνιστριών. Συζητήθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών και ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει η Τοπική Επιτροπή όσον αφορά τους εργατικούς αγώνες και το αντιφασιστικό μέτωπο.