Συμπαράσταση στους νοσοκομειακούς γιατρούς στα Χανιά

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των γιατρών του Νοσοκομείου Χανίων κατέθεσε ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση (στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Σεραφείμ Ρίζος. Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αρνήθηκε να το συζητήσει. Με αφορμή αυτό το γεγονός απέστειλε στον τοπικό Τύπο κείμενο για την απαράδεκτη στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την ανάγκη στήριξης των αιτημάτων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα τμήμα του κειμένου. Ολόκληρο μπορείτε να το βρείτε στο ergatiki.gr. «Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατέθεσα, εκ μέρους της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην Κρήτη, ψήφισμα στήριξης στην επίσχεση εργασίας των ιατρών του Νοσοκομείου Χανίων. Μόλις έντεκα περιφερειακοί σύμβουλοι αποδέχτηκαν και ψήφισαν να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης(…).

Την ίδια στιγμή στην κανονική ημερήσια διάταξη βρίσκονταν δύο θέματα που άπτονται της υγείας. Το πρώτο αφορούσε στην κατασκευή νέων πτερύγων του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο και το δεύτερο στη λειτουργία εθελοντικού ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο. Ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα: τι είδους πολιτική είναι αυτή που προωθείται στον τομέα της υγείας; Πώς συμβιβάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία να προκρίνει την επέκταση ενός νοσοκομείου, την ίδρυση ενός εθελοντικού ιατρείου και ταυτόχρονα να αρνείται να στηρίξει τους ιατρούς που ζητούν τα χρήματα που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και τόσους μήνες; Πώς είναι δυνατό να υπάρχουν χρήματα για νέες πτέρυγες και εθελοντισμό αλλά να μην υπάρχουν για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ;

Καταρχήν θα πρέπει να τοποθετηθούμε ότι στο ζήτημα της επέκτασης ενός νοσοκομείου δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος. Όμως, το κύριο ζήτημα δεν είναι αν θα χτιστεί μια νέα πτέρυγα, αλλά αν θα υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, για να λειτουργήσει και αν θα έχει τα απαραίτητα υλικά που ξέρουμε όλοι ότι λείπουν απ’ όλα άλλωστε τα νοσοκομεία. Αν δεν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις ο μόνος που θα βγει κερδισμένος θα είναι ο εργολάβος που θα αναλάβει με ζεστό «ευρωπαϊκό» χρήμα από το ΕΣΠΑ να φτιάξει τη νέα πτέρυγα. Φοβάμαι ότι τα λόγια του κ. Κουκιαδάκη, Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, στην ίδια συνεδρίαση, ότι «με τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν αγοράζουμε γάζες» μάλλον επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό.

Την ίδια στιγμή, όλοι ξέρουμε ότι τα νοσοκομεία του Λασιθίου και του Ρεθύμνου κινδυνεύουν να κλείσουν ή να συγχωνευτούν. Δεν θα μπορούσε η πλειοψηφία στο ΠΣ να θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη αυτών των νοσοκομείων; Πολύ φοβάμαι ότι η επιμονή στη δημιουργία νέας πτέρυγας στο Βενιζέλειο είναι συνδεδεμένη με την πολιτική των συγχωνεύσεων και ακόμη χειρότερα των ιδιωτικοποιήσεων μέσω της πολιτικής της παραχώρησης ορισμένου αριθμού κλινών μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Λιγότερα νοσοκομεία στα οποία το φιλέτο θα το έχουν οι επιχειρηματίες. Όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να νοσηλεύεται εκεί. Όποιος δεν έχει θα πρέπει να ελπίζει στην αγαθοεργία».