ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - Οργισμένη διαδήλωση

Η αφορμή που οδήγησε στην οργισμένη αντίδραση των πυροσβεστών δόθηκε όταν έγινε η ανακοίνωση της πρόθεσης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για αλλαγή του ωραρίου εργασίας των πυροσβεστικών υπαλλήλων (από 24ωρο σε 8ωρο) στο σύνολο των υπηρεσιών της Ελλάδος. «Η αλλαγή αυτή γίνεται σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι πάνω από 3.500 κενές θέσεις εργασίας. Αντί να κάνουν προσλήψεις προσπαθούν με ημίμετρα και με επιπλέον βάρδιες και υπερωρίες να καλύψουν τα κενά. Αυτή η αλλαγή δεν σημαίνει μόνο επιπλέον υπερωρίες, σημαίνει πιο αδύναμα τμήματα και κλιμάκια, σημαίνει μετατάξεις και μετακινήσεις, σημαίνει πως πληρώνουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες με την δουλειά τους την προσπάθεια περικοπής δαπανών ακόμα και για αυτή την πολιτική προστασία», εξηγεί ο Νίκος από τη Δράμα.

«Συνάδελφοι, εσείς που δίνετε την ίδια σας την ζωή, που ματώνετε για την προστασία ολόκληρης της κοινωνίας πρέπει πραγματικά να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας», τόνισε έξω από την βουλή σε μια φορτισμένη ομιλία και κάτω από τα χειροκροτήματα χιλιάδων συναδέλφων του ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών νομού Χανίων, Αντώνης Μαναρώλης. «Γνωρίζουμε όλοι ότι τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι πραγματικά τεράστια. Εδώ και πολλά χρόνια συσσωρεύονται. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

«3.500 κενές θέσεις»

Δεν είναι μόνο τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα ωράρια, το εισόδημα, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας ζητήματα. Είναι πως η επίθεση πλέον έχει να κάνει με την ίδια την προστασία του πολίτη. Με την ίδια τη δουλειά μας. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι θα πει 3.500 κενές θέσεις εργασίας, τι θα πει πάνω από το 30% του στόλου να είναι γερασμένος. Τι θα πει καθηλωμένα εναέρια μέσα και διαλυμένες υπηρεσίες και κλιμάκια. Τι θα πει να μην έχουμε προστατευτικό εξοπλισμό και να δίνουμε την μάχη με τις φυσικές καταστροφές με κίνδυνο της ζωής μας. 


Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα οι πυροσβέστες δεν έχουν χρώμα. Δεν είναι πράσινοι, μπλε ή κόκκινοι. Την τελευταία εξαετία και ενώ βλέπουμε συνεχώς τα προβλήματα να διογκώνονται δεν έχουμε κινητοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Ήρθε η ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας. Να μπούμε μπροστά, με τις πρωτοβάθμιες ενώσεις μας, και να παλέψουμε. Να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να ζητήσουμε προσλήψεις, αυξήσεις και όχι περικοπές, καλύτερες συνθήκες εργασίας που σημαίνει και καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερη προστασία για την κοινωνία».

Λίγο αργότερα και ενώ το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ αρνήθηκε το αίτημα του συνόλου σχεδόν των παρευρισκόμενων να κάνουν πορεία προς το αρχηγείο και να συναντήσουν την ηγεσία του Π.Σ., πάνω από 1500 πυροσβέστες με επικεφαλής μέλη Δ.Σ. τοπικών ενώσεων, έκαναν πορεία και κατέλαβαν το αρχηγείο του Σώματος. Η οργή απέναντι στον αρχηγό που εξαφανίστηκε μόλις έμαθε πως οι πυροσβέστες πήγαιναν προς το αρχηγείο ήταν έκδηλη. «Όταν μας στέλνει στις φωτιές με τεράστιες υπερωρίες στην πλάτη μας και λειψά μέσα, με κίνδυνο της ζωής μας, τότε μας φωνάζει παλικάρια του. Τώρα κρύβεται, δεν θέλει ούτε να μας δει», τόνιζε νευριασμένος ο Στέλιος από το Βόλο. «Τέρμα ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να τους εμπιστευόμαστε. Ήρθε η ώρα να βγούμε στους δρόμους».

Οι προτάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων έπεφταν βροχή. Ήδη, διάφορες τοπικές ενώσεις αλλά και παρατάξεις ζητούν την έκτακτη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ώστε να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις για την συνέχεια, ενώ μεγάλες είναι και οι πιέσεις -παρά την απροθυμία της Ομοσπονδίας- η 10 Φλεβάρη να είναι μέρα απεργίας και για τους πυροσβέστες που βλέπουν πλέον μπροστά τους τις επιθέσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα να παίρνουν σάρκα και οστά. Άλλωστε, λίγους μόλις μήνες πριν ξεκινήσει ο εφιάλτης της δασοπροστασίας οι πυροσβέστες έχουν ήδη πάρει τις πρώτες υποσχέσεις από τον Χρυσοχοϊδη. Υποσχέσεις δραστικής μείωσης των οικονομικών πόρων για την συντήρηση εξοπλισμού, την αεροπυρόσβεση και τις μετακινήσεις του προσωπικού. Υποσχέσεις περικοπών, μετατάξεων και αυξήσεων του ορίου συνταξιοδότησης. Υποσχέσεις που πρέπει να τις στείλουν στο καλάθι των αχρήστων.