Oι εργάτες στην εταιρεία Ηλεκτρισμού του Λιβάνου απεργούν για μόνιμη δουλειά (online)

Οι εργαζόμενοι προς το παρόν απασχολούνται χωρίς συμβάσεις ή με συμβάσεις μίας μέρας. Δεν λαμβάνουν καμία κοινωνική ασφάλιση, συντάξεις ή επιδόματα. Απαγορεύεται να κάνουν απεργία και να οργανώνονται σε συνδικάτα. Χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι για το κράτος στο Λίβανο βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

Η απεργία είναι εντελώς αυτοοργανωμένη. Οι εργάτες έχουν σχηματίσει επιτροπές που τους αντιπροσωπεύουν, προσπερνώντας τις δομές της επίσημης πολιτικής, αλλά και το διχαστικό (μεταξύ των θρησκευμάτων) πολιτικό κλίμα που επικρατεί στο Λίβανο.

Μια αντανάκλαση αυτής της οργάνωσης είναι η κατάληψη μέσα στα κεντρικά γραφεία της EdL από απεργούς. Κάθε μέρα οργανώνονται βάρδιες, με τους εκπροσώπους να δίνουν αναφορά στη γενική συνέλευση.

Αυτές οι επιτροπές παίρνουν αποφάσεις για την κατάληψη και την οργάωνσή της. Ταυτόχρονα δίνουν καθημερινές αναφορές για τα λογιστικά στοιχεία και τις απώλειες της Edl, για να δείξουν την οικονομική δύναμη της απεργίας.

Το κράτος αντιμετώπισε στην απεργία με ακραία εχθρικότητα. Ο Υπουργός Ενέρεγιας, Γκιμπράν Μπάσιλ αρνήθηκε ακόμη και χειραψία με τους εκπροσώπους των απεργών.

Ο Μπάσιλ πρόσκειται στο Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (ΕΠΚ), ένα χριστιανικό κόμμα που βρίσκεται σε συμμαχία με τη Χεζμπολάχ. Έχει πιέσει άλλα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση ενάντια στην απεργία. Την περασμένη Δευτέρα κινητοποίησε τραμπούκους του ΕΠΚ που προσπάθησαν να πετάξουν τους εργάτες με τις κλωτσιές έξω από τα κεντρικά της Edl.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο Μπάσιλ ενάντια στην απεργία είναι εντελώς μισαλλόδοξα. Λέει πως αν κερδίσουν μονιμότητα οι συμβασιούχοι εργάτες, θα αποσταθεροποιηθεί η ισορροπία Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο δημόσιο τομέα. Η πλειονότητα των συμβασιούχων είναι μουσουλμάνοι.

Η απάντηση των εργατών απέναντι στα επιχειρήματα του Μπάσιλ ήταν ξεκάθαρη. Επιμένουν πως η μονιμότητα και τα επιδόματα αποτελούν δικαίωμα και όχι παζάρι μεταξύ των θρησκειών για να το εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί.

Τρεις εργάτες τραυματίστηκαν την περασμένη Δευτέρα όταν οι τραμπούκοι του ΕΠΚ, ανάμεσα στους οποίου πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων, τους πέταξαν τούβλα και τους επιτέθηκαν με μαχαίρια.

Τα ονόματα των τριών εργατών ήταν Ομάρ, Αλί και Έντγκαρ, ένας Σουνίτης, ένας Σιίτης και ένας Χριστιανός, κάτι που συμβολίζει την αλληλεγγύη των εργατών πάνω από τους μισαλλόδοξους διαχωρισμούς.

Οι απεργοί έβγαλαν μια ανακοίνωση μετά την επίθεση και διακήρυξαν: “Δεν είμαστε ούτε Χρισταινοί, ούτε Μουσουλμάνοι. Είμαστε εργάτες που έχουμε δικαιώματα και δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να τα κερδίσουμε.”

Μια ακόμη προσπάθεια επίθεσης τραμπούκων στην κατάληψη ξεδιπλώθηκε την Πέμπτη. Σοσιαλιστές και άλλοι ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τους εργάτες και έμειναν στο σημείο μέχρι να φύγουν οι τραμπούκοι.

Οι πολιτικοί ηγέτες στο Λίβανο φοβούνται πως οι εργαζόμενοι στο ηλεκτρικό μπορούν να πυροδοτήσουν ένα κύμα απεργιών σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη κάνει μια 24ωρη απεργία. Ήταν την περασμένη Τρίτη και συνάντησε μεγάλη υποστήριξη σε όλη τη χώρα.

Διαδοχικές λιβανέζικες κυβερνήσεις έχουν προωθήσει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας υπό της οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτές οι επιθέσεις πάνω στα εργατικά δικαιώματα πάνε χέρι χέρι με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν προχωρήσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η άρχουσα τάξη ανησυχεί επίσης ότι το πνεύμα ανταρσίας μπορεί να εξαπλωθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος ενθαρρύνει τις ιδιωτικές εταιρείες να υιοθετούν παρόμοιες πρακτικές στην απασχόληση, με σύμβαση μίας μέρας χωρίς επιδόματα.

Η απεργία της Edl έχει ριζοσπαστικοποιήσει μια νέα γενιά εργατών στο Λίβανο και τους έχει εμπνεύσει για μάχη ενάντια στις απορρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις. Η αλληλεγγύη τους δείχνει τον κεντρικό ρόλο που έχει η εργατική τάξη για να ξεπεραστούν οι μισαλλόδοξες πολιτικές στο Λίβανο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε τα συνδικάτα και τους σοσιαλιστές σε όλο τον κόσμο να στείλουν μηνύματα αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες στο Λίβανο, υποστηρίζοντάς τους στον αγώνα ενάντια στη μισαλλοδοξία, την ιδιωτικοποίηση και την απορρύθμιση.

Μπάσεμ Τσιτ

Ο Μπάσεμ είναι ακτιβιστής του Σοσιαλιστικού Φόρουμ στο Λίβανο. Μπορείτε να στείλετε μηνύματα συμπαράστασης στο edlstrikers.leb@gmail.com. Η εφημερίδα al Manshour (al-manshour.org) δημοσιεύει νεώτερα για τον αγώνα (στα αραβικά).