Η πολιτική του Mνημονίου ταφόπλακα και για την έρευνα

Η δημοσιονομική ασφυξία που επιβάλλει η πολιτική του Μνημονίου ήρθε να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ζοφερή κατάσταση στον χώρο της έρευνας κάνοντάς την έναν από τους στόχους - θύματα της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή που το ποσοστό που αντιστοιχεί στην έρευνα ως προς το ΑΕΠ της χώρας είναι ένα από τα μικρότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο οι περικοπές στις δαπάνες για αυτή συνεχίζονται, αλλά και με νομοσχέδιο σκούπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της εσωτερικής τρόικας θα προσπαθήσει να βάλει ταφόπλακα σε κάθε έννοια δημόσιας έρευνας. Τα λιγοστά εναπομείναντα δημόσια ερευνητικά κέντρα μετατρέπονται σε ιδιωτικού δικαίου εγγραφόμενα στην μακριά λίστα των ιδιωτικοποιήσεων και λουκέτων σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιους οργανισμούς. Ακόμα και το επιχείρημα της εξοικονόμησης χρημάτων για τους δανειστές εδώ καταρρέει, καθώς η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί ούτε για τους μισθούς των υπαλλήλων ενώ κάποια ερευνητικά κέντρα αδυνατούν να πληρώσουν λειτουργικά έξοδα όπως ΔΕΗ και αναλώσιμα.

Οι προκλητικά υποκριτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της έρευνας ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας, όπως και η στρατηγική δημιουργίας ενιαίου χώρου παιδείας – έρευνας αποκαλύπτονται με τον πιο εμφανή τρόπο σήμερα. Αμέσως μετά την ορκωμοσία της, η κυβέρνηση έσπευσε να αποσπάσει σύσσωμη την ΓΓΕΤ (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας) από το Υπουργείο Παιδείας μεταφέροντας την μαζί με όλα τα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας στο Υπουργείο Ανάπτυξης1.

Ενώ λοιπόν έχουμε φαινόμενα αδυναμίας καταβολής μισθών όπως συνέβη πρόσφατα στο ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), αντί για ενίσχυση, αυτό που προγραμματίζεται είναι διάλυση του ερευνητικού ιστού της χώρας. Η ατζέντα είναι κοινό μυστικό πλέον και περιλαμβάνει:

• Κλείσιμο ερευνητικών κέντρων όπως το ΙΓΜΕ καθώς και συγχωνεύσεις ινστιτούτων. • Μετατροπή των όσων ερευνητικών κέντρων είναι ακόμα ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. • Περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης με συνέπειες απόλυση προσωπικού και την αποδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητας. • Eγκατάλειψη της βασικής έρευνας και στροφή στην εφαρμοσμένη και προσαρμοσμένη στην αγορά καθώς η εμπορευματοποίηση της έρευνας ταιριάζει γάντι σε ένα ΝΠΙΔ καθεστώς.

“Διάχυση κονδυλίων στην αγορά”

Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία στη βουλή του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης: "Εξαιρετικά σημαντική είναι η ανάπτυξη του τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Συνδέοντας την έρευνα και την καινοτομία άμεσα με την παραγωγή, με την άμεση εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα, με αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι το venture capital, αλλά και σωστή διάχυση υπαρχόντων κονδυλίων στην αγορά."

Αυτός είναι ο ρόλος που προορίζει για την έρευνα η κυβερνητική συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εντάσσοντάς την ξεκάθαρα στην ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη επιχειρηματικότητας και εμπορευματοποίησης. Οι εργαζόμενοι στη έρευνα έχουν λοιπόν να δώσουν την μάχη της ίδιας της ύπαρξής τους, κλιμακώνοντας τις μορφές πάλης συμπορευόμενοι με τα πιο προωθημένα κομμάτια της εργασίας που ήδη έχουν μπει στον αγώνα αυτό. Το αίτημα για δημόσια έρευνα που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την απαίτηση και διεκδίκηση για κατάργηση των μνημονίων, των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας.

Δημήτρης Κάσσης, εργαζόμενος ΕΛΚΕΘΕ

1. Ως σήμερα την επαναφορά της ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Παιδείας στηρίζουν δημόσια οι πιο κάτω ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί συλλογικοί φορείς:

Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων ΔΕ των ΑΕΙ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων - Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου (ΠΟΣΕΕΙΙΔ), Σύλλογος Ερευνητών Δημόκριτου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (ΣΕΔ), Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΣΕΕΑΑ), Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΣΠΕΙΕ), Σύλλογος Ερευνητικού Προσωπικού της Ακαδημίας Αθηνών, Ένωση Ερευνητών Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (Ε.Ε.-ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)