Καμένα δάση, καμένες υποσχέσεις

“Με τόσες περικοπές, μας έχουν αφήσει ξεβράκωτους” γράφει το πανό των απεργών πυροσβεστών που πρωτοστατούν στους αγώνες στην Ισπανία.

H μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα την περασμένη βδομάδα κατέδειξε με δραματικό τρόπο δύο πράγματα: Την απόλυτη διάλυση που έχουν φέρει στον κρατικό μηχανισμό οι περικοπές που έχουν επιβάλει οι τελευταίες κυβερνήσεις. Και την απόλυτη αδυναμία του κράτους να παρέμβει σε οποιαδήποτε έκτακτο γεγονός. Είναι ζήτημα χρόνου να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές πολύ μεγαλύτερες από εκείνες του 2007.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Την περασμένη Τετάρτη, όταν η φωτιά στην Πάτρα (σημειωτέον σε μια περιοχή με μεγάλη αξία γης) ήταν σε πλήρη εξέλιξη, από τα 15 αεροπλάνα που είχαν δηλωθεί το πρωί ότι είναι σε ετοιμότητα για όλη την Ελλάδα, 7 δήλωσαν βλάβη το μεσημέρι και καθηλώθηκαν. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης. «Η φωτιά στην Αχαΐα απέδειξε πως αν έχουμε δυο μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας ταυτόχρονα και μάλιστα μακριά από την Αθήνα, θα είναι δύσκολο να τις αντιμετωπίσουμε».

Από τα 21 συνολικά πυροσβεστικά τα 3 είναι μόνιμα καθηλωμένα. Οκτώ από αυτά είναι σχετικά καινούργια και τα υπόλοιπα 13 είναι από τη δεκαετία του '70. Πέντε ελικόπτερα της πυροσβεστικής, τρία BK-117 και δύο Σούπερ Πούμα, είναι καθηλωμένα στο έδαφος γιατί σταμάτησε η συντήρησή τους όταν πριν λίγα χρόνια έκλεισαν τη τεχνική βάση της Ολυμπιακής και οι ειδικά εκπαιδευμένοι πιλότοι τους μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες!

Τα ελαστικά των Πυροσβεστικών Οχημάτων είναι σε κατάσταση απόλυτης φθοράς και αλλάχτηκαν τελευταία φορά το 2008. Το 20% των οχημάτων είναι εκτός υπηρεσίας λόγω παλαιότητας και βλαβών. Τα διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν μειωμένα κατά 15% σε σχέση με το 2011, ενώ πέρυσι η μείωση ήταν 30%. Τα κενά σε μόνιμο προσωπικό ανέρχονται σε 4.215 άτομα, αφού δεν έχουν γίνει προσλήψεις από το 2008. Συνολικά από τους 14.400 εργαζόμενους στη δασοπυρόσβεση μόνιμοι είναι 8.495, 5ετούς θητείας είναι 4.000 και, άλλοι 1.900 εποχικοί.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Δένδιας, ο οποίος υποτίθεται φλέγεται για την “ασφάλεια του πολίτη”, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του και οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν, αφήνουν προκλητικά την πυροσβεστική και τη δασοπυρόσβεση να καταρρέει την ίδια στιγμή που τα δίνουν όλα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Πριν ένα χρόνο, τον Ιούνη του 2011, η κυβέρνηση ΓΑΠ ξεκίνησε τη διαδικασία για την πρόσληψη 4.087 ατόμων στο Δημοσίας τάξης. Από αυτές μόνο 800 αφορούσαν την Πυροσβεστική και όλες οι άλλες τα Σώματα Ασφαλείας.

“Ασφάλεια”

Είναι προφανές ότι με την “ασφάλεια του πολίτη” ο υπουργός εννοεί την “ασφάλεια” των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν κάθε απεργό στη Χαλυβουργία, την “ασφάλεια” των ΔΙΑΣ να βασανίζουν κάθε μέρα στη μέση του δρόμου πρόσφυγες και μετανάστες, για να παίζει η άρχουσα τάξη το ρατσιστικό χαρτί. Οι πρόσφατες φωτιές έδειξαν ότι η ζωή των κατοίκων της Πάτρας κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τις περικοπές παρά από τους φτωχούς πρόσφυγες που ζούνε στα παραπήγματα. Και οι περικοπές βέβαια δεν αφορούν μόνο την πυροσβεστική.

Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους από τις ελλείψεις προσωπικού και τις περικοπές. Είναι ενδεικτικό του τι συνέβη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο που απειλήθηκε από τη φωτιά. “Καλούσαν συνέχεια να έχουμε κλειστά τα παράθυρα, γιατί το εσωτερικό του νοσοκομείου γέμιζε καπνό και αποκαϊδια” μας περιέγραψε την κατάσταση, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο. “Ηταν εφιαλτική η κατάσταση, καθώς στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί ο κεντρικός κλιματισμός, και ούτως ή άλλως ασθενείς και εργαζόμενοι βράζουν. Μέσα σε αυτήν την κόλαση, στους 40 βαθμούς, η διοίκηση ζητούσε να κρατηθεί η εφημερία ανοιχτή, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα”. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επίσης δόθηκε εντολή για απομάκρυνση των φοιτητών, αλλά να μείνουν όσοι υπάλληλοι δεν έχουν αναπνευστικά προβλήματα – λες και θα μπορούσαν να σταματήσουν τη φωτιά αν πλησίαζε ακόμα περισσότερο, οι καθηγητές ή οι νοσηλεύτριες.

Ολη αυτή τη διάλυση προσπάθησαν να κρύψουν τα ΜΜΕ πίσω από μια εικόνα, αυτή από τα Σελλά, το πανηγύρι και το βουνό να καίγεται θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι λίγο ως πολύ φταίνε οι κάτοικοι που δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο τους. Οι περιγραφές βέβαια λένε ότι το πανηγύρι ήταν σε εξέλιξη ήδη όταν ξεκίνησε η φωτιά στις 2 το βράδυ και όταν λίγο μετά ο κόσμος αντιλήφθηκε το μέγεθος της φωτιάς, διακόπηκε και επικράτησε πανικός. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε ούτε αστυνομία, ούτε πυροσβεστική, ούτε δασική υπηρεσία που να ενημερώσει υπεύθυνα και να καθοδηγήσει τον κόσμο. Αν ξαναζούσαμε το 2007 και καίγονταν άνθρωποι στα Σελλά, πόσο εύκολα θα μπορούσε κανείς να κάνει τον έξυπνο σκορπώντας παραπληροφόρηση;