Ο Νασίμ Αλατράς στο Μ.Β.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Λούντος, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης και συγγραφέας βιβλίων για το Λίβανο και το Ιράκ, εστιάζοντας στις τρεις μεγάλες συνεισφορές του βιβλίου. Πρώτη, ότι διαλύει τους μύθους που δικαιολογούν την ύπαρξη του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ, δεύτερη, ότι εξηγεί την ήττα της Αριστεράς στην περιοχή που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη στήριξη που παρείχε ο Στάλιν στην ίδρυση του ισραηλινού κράτους και τρίτη, ότι εξηγεί γιατί η λύση δεν βρίσκεται σε δύο ξεχωριστά κράτη αλλά μόνο στη δημιουργία μιας ενιαίας δημοκρατικής Παλαιστίνης, χωρίς θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις.

Ο Νασίμ ξεκίνησε λέγοντας ότι η ανάγκη να γράψει το βιβλίο του γεννήθηκε όταν διαπίστωσε τους μύθους που περνούσαν και στην κόρη του περί «γης της επαγγελίας» κτλ. Στην παρουσίασή του στάθηκε να μιλήσει για αυτούς τους μύθους αλλά και για το πώς το σιωνιστικό κράτος-μαντρόσκυλο του ιμπεριαλισμού στραγγαλίζει τους Παλαιστίνιους και την ανάγκη για τη διάλυση του κράτους-απαρτχάιντ του Ισραήλ.


Όπως ήταν αναμενόμενο οι ερωτήσεις από τον κόσμο που συμμετείχε άνοιξαν βαθειά ζητήματα, όπως αυτά της θρησκείας, της υπεράσπισης της Χαμάς στη Γάζα και της αντιπαράθεσης των πολιτικών δυνάμεων μέσα στην Παλαιστίνη. Οι ομιλητές είχαν από την αρχή επιμείνει ότι η Παλαιστίνη είναι ακόμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος γιατί υπάρχει μια αντίσταση που δεν έχει επιτρέψει στους ιμπεριαλιστές να «δώσουν την τελική λύση», να αφανίσουν τους Παλαιστίνιους.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Νασίμ υπέγραψε το βιβλίο και αρκετός κόσμος έφυγε με αυτό και με άλλα βιβλία που αγόρασε από την έκθεση που λειτουργούσε ταυτόχρονα με εκδόσεις για την Παλαιστίνη, τη Μέση Ανατολή και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο είμαστε χαρούμενοι που φιλοξενήσαμε μια τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση και πλέον με την άνεση που μας προσφέρει ο νέος χώρος καλούμαστε να πάρουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για συζητήσεις που απασχολούν τον κόσμο της αριστεράς.

Λουκάς Θεοτοκάτος