Ελεύθερος ο σύντροφος Γιαβάντ

Αφέθηκε τελικά ελεύθερος την Δευτέρα 30/7 μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου ο σύντροφος Γιαβάντ.

Ήταν λίγα μόλις λεπτά μετά το τέλος συνάντησης της τοπικής Επιτροπής ΚΕΕΡΦΑ Ζωγράφου Ιλισίων, στην οποία είχαν πάρει μέρος η Ράνια Νενεδάκη Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου, ο Βασίλης και η Ελένη Παπαϊωάννου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ιλισσός”, φοιτητές, εργαζόμενοι αλλά και μετανάστες που μένουν στην περιοχή. Μεταξύ αυτών είχε έρθει και ο σύντροφος Γιαβάντ μαζί με άλλους δυο πακιστανούς μετανάστες. Μόλις βγήκαμε από την καφετέρια που είχαμε μαζευτεί, στη γωνία Γρ. Αυξεντίου και Ούλοφ Πάλμε, δυο μηχανές ΔΙΑΣ σταμάτησαν επιδεικτικά μπροστά μας, ζήτησαν τα χαρτιά από τους 3 Πακιστανούς συντρόφους και συνέλαβαν τον σύντροφο Γιαβάντ επειδή είχε λήξει η κάρτα παραμονής του.

Παρά την άμεση παρουσία μας στο τμήμα, οι μπάτσοι όχι μόνο δεν τον άφησαν, αλλά μετέτρεψαν την προσαγωγή σε σύλληψη απειλώντας μάλιστα με διοικητική απέλαση. Άμεσα ενημερώσαμε το νομικό τμήμα της ΚΕΕΡΦΑ και την Πακιστανική κοινότητα ώστε να επιληφθούν του θέματος και παραμείναμε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα ζητώντας να βρισκόμαστε συνέχεια σε επαφή και επικοινωνία μαζί του αφού οι μπάτσοι δεν τον άφησαν να έχει κινητό. Επιμείναμε πως -παρά τις αντιρρήσεις των μπάτσων που έλεγαν πως έχει περάσει η ώρα της σίτισης- χρειάζεται άμεσα φαγητό αφού λόγο του Ραμαζανιού ήταν όλη την ημέρα χωρίς φαΐ και νερό.

Ο Γιαβάντ, είναι ένας δραστήριος σύντροφος, μέλος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να φέρει σε επαφή την Πακιστανική Κοινότητα της περιοχής με τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες.

Όπως ανακαλύψαμε τα κρατητήρια του Α.Τ. Ζωγράφου έχουν μετατραπεί σε φυλακές μεταναστών αφού στα υπόγεια του κτηρίου βρίσκονταν τουλάχιστον άλλοι 7 Πακιστανοί μετανάστες. Πλέον είναι μέσα στους άμεσους στόχους της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ να οργανωθεί μια μαζική κινητοποίηση που θα αναδείξει πως μέσα στο κέντρο της γειτονιάς υπάρχει μια τέτοια φυλακή. Δεν θέλουμε να έχουμε κέτρα κράτησης μεταναστών ούτε στη γειτονιά μας, ούτε πουθενά.

Μαρία Γρυσμπολάκη