ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

Έγιναν τρεις εισηγήσεις που κοινό τους σημείο ήταν ότι τα μέτρα του Παπανδρέου και του Μνημονίου δεν μπορούν να φέρουν καμία ανάκαμψη, αλλά μας σπρώχνουν πιο βαθιά στην κρίση.

Ο Σπύρος Κότσιας, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έχει φτάσει ο ΟΣΕ σε αυτήν την κατάσταση. Τόνισε ότι η απαξίωση των σιδηρόδρομων έχει ξεκινήσει εδώ και μια εικοσαετία. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν ευθύνονται για αυτήν την εξέλιξη, αλλά έχουν βάλει πλάτη για να διατηρηθούν οι σιδηρόδρομοι δημόσιοι. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις έκαναν συνεχώς επιθέσεις προς όφελος άλλων μέσων και συμφερόντων.

Ο Παύλος Αντωνόπουλος, από το ΔΣ της Έ ΕΛΜΕ τόνισε ότι χρειαζόμαστε την οργάνωση από τα κάτω με επιτροπές αγώνα και απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο ενάντια στα εμπόδια που βάζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Επίσης, είπε ότι είναι η στιγμή να ανοίξει η αντικαπιταλιστική αριστερά το ζήτημα για ποια προοπτική παλεύουμε.

Ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη εξήγησε ότι οι Πανεργατικές Απεργίες του πρώτου εξαμήνου του χρόνου μας έχουν αφήσει κληρονομιά δίκτυα αγωνιστών που πήραν πάνω τους τα καθήκοντα οργάνωσης των απεργιών. Αυτά τα δίκτυα χρειάζεται να μπολιαστούν με τις ιδέες και τη δράση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Να αξιοποιήσουν την αιχμή του αντικαπιταλιστικού προγράμματος για τη διαγραφή του χρέους προς τους τραπεζίτες.

Οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν ήταν πολλές. Η Ντίνα, καθηγήτρια στην περιοχή, τόνισε τη σημασία της απεργίας στις 7 Οκτώβρη, ο Δημήτρης, φοιτητής Μαθηματικού, εξήγησε τι σημαίνει Μνημόνιο για τα πανεπιστήμια και έδωσε την εικόνα ότι οι φοιτητές ετοιμάζονται για καταλήψεις, η Ευγενία, δικηγόρος, επιχειρηματολόγησε γιατί χρειάζεται να δώσουμε και τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό θυμίζοντας ότι αν μπορούν να οργανωθούν οι μετανάστες εργάτες αυτό δείχνει την ριζοσπαστικοποίηση που υπάρχει συνολικά.

Τέλος, πολλοί σύντροφοι τόνισαν ότι μάχη είναι και οι επερχόμενες εκλογές. Να μαυρίσουμε το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και να δυναμώσουμε το πιο αισιόδοξο και μαχητικό κομμάτι, την αντικαπιταλιστική αριστερά και πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές μας: την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».