Η άποψή μας: Να σταματήσουμε τη λεηλασία, τώρα

Στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σάββατο δίνουμε μια πρώτη πανελλαδική-πανεργατική απάντηση στην εξόρμηση του Σαμαρά που προσπαθεί να επιβάλει το πακέτο μέτρων που συμφώνησε με την Μέρκελ και τον Ολάντ. Πρόκειται για το χειρότερο από τα μέχρι τώρα Μνημόνια, όσα ψέματα κι αν λέει η κυβερνητική προπαγάνδα. Σίγουρα δεν είναι το «τελευταίο», σίγουρα δεν «αποφεύγει τις οριζόντιες περικοπές», όπως λένε τα παπαγαλάκια. Πετσοκόβει τις συντάξεις όλων, ρημάζει σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικές υπηρεσίες και χτυπάει δουλειές και μισθούς στις ΔΕΚΟ και σε όλες τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μαζί τους. Με άλλα λόγια δεν αφήνει κανένα κομμάτι της εργατικής τάξης που να μην το χτυπήσει. Διαβάστε στο σαλόνι αυτού του φύλλου αναλυτικά γι’ αυτήν την απάνθρωπη επίθεση.

Αλλά έχει και μια ακόμη πλευρά, που την προωθεί παράλληλα: τη λεηλασία και διάλυση σε ό,τι έχει απομείνει από δημόσιες τράπεζες. Αυτά που κάνει ο Στουρνάρας στην ΑΤΕ και στο ΤΤ είναι όχι απλά σκάνδαλα, αλλά κυριολεκτικά οικονομικά εγκλήματα. Επιβραβεύει ό,τι χειρότερο υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα, τους τραπεζίτες που έφτιαξαν τις μαύρες τρύπες, και τσακίζει τη μόνη ελπίδα για να μπει το τραπεζικό σύστημα κάτω από κοινωνικό έλεγχο, δηλαδή τις δημόσιες τράπεζες.

Οι σύλλογοι εργαζομένων στην ΑΤΕ και στο ΤΤ έχουν καταγγείλει με χειροπιαστά στοιχεία την απάτη που γίνεται σε βάρος τους και σε βάρος όλων μας. Οι θηριώδεις περικοπές του πακέτου Μέρκελ-Σαμαρά γίνονται για να πάρει το δημόσιο το υπόλοιπο δάνειο από την Τρόικα. Ένα τεράστιο τμήμα αυτού του δάνειου θα πάει για «ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος» (το υπόλοιπο θα πάει κατευθείαν πίσω στους δανειστές για εξόφληση τοκοχρεολύσιων).

“Ανακεφαλαιοποίηση”

Από την «ανακεφαλαιοποίηση» αυτή, ο Στουρνάρας έχει αποκλείσει την ΑΤΕ και το ΤΤ δηλώνοντας ότι είναι προβληματικές και δίνει τα λεφτά μόνο στην τετράδα Εθνική, Άλφα, Γιούρομπανκ και Πειραιώς. Αυτές θα επιβιώσουν και αυτές θα εξαγοράσουν ΑΤΕ και ΤΤ. Δηλαδή η κυβέρνηση επιδοτεί τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα για να λεηλατήσει τον δημόσιο.

Ο αγώνας για να σταματήσουμε αυτό το σκάνδαλο είναι από τις πιο επείγουσες μάχες που έχουμε να δώσουμε. Αν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουμε διέξοδο από την κρίση, αυτή σίγουρα περιλαμβάνει την προσπάθεια να επιβάλλουμε έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα: γνήσιο έλεγχο με κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση για τους τραπεζίτες που εξαφάνισαν κεφάλαια και καταθέσεις και με επιβολή εργατικού ελέγχου. Μόνον έτσι μπορούν να κλείσουν τα «λούκια» προς τις οφσόρ εταιρίες, προς τις ελβετικές τράπεζες και τους «φορολογικούς παράδεισους» που διευκολύνουν κάθε εφοπλιστή και κάθε μεγαλομέτοχο να κάνουν πάρτι φοροδιαφυγής και κερδοσκοπίας στις πλάτες μας.

Αυτός ο αγώνας έχει ξεκινήσει με τις απεργίες στην ΑΤΕ και στο ΤΤ. Κάθε δύναμη της Αριστεράς που δηλώνει αντίθετη με τα μνημόνια και τις επιθέσεις κατά των εργαζομένων πρέπει να στηρίξει αυτές τις απεργίες.

Δυστυχώς οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (που δεν συμφωνούν σχεδόν ποτέ) ομοφώνησαν στο κλείσιμο της απεργίας στην ΑΤΕ και δεν δείχνουν πρόθυμες ούτε στο ΤΤ ούτε στο άνοιγμα απεργίας συνολικά στις τράπεζες. Αν παρακολουθήσουν με σταυρωμένα χέρια τη σφαγή ΑΤΕ και ΤΤ, τότε οι υποσχέσεις για «δημόσιο τραπεζικό πυλώνα» αν νικήσει η Αριστερά στις επόμενες εκλογές δεν θα έχουν αντίκρυσμα. Εκτός κι αν αυτές οι υποσχέσεις λέγονται δωρεάν και στην πράξη ισχύουν οι προβληματισμοί του Γ. Σταθάκη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και βασικού στελέχους στο οικονομικό του επιτελείο, ο οποίος βλέπει ελπίδες στην «τραπεζική ένωση» της ΕΕ που προωθεί ο Μπαρόζο.

Δεν είναι ώρα για τέτοιους συμβιβασμούς. Είναι ώρα για συντονισμό και κλιμάκωση του απεργιακού κινήματος. Μετά τη Θεσσαλονίκη, έχουμε απεργίες στις 12 Σεπτέμβρη στους κλάδους της ΑΔΕΔΥ και υποσχέσεις για Πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι τράπεζες και οι ΔΕΚΟ πρέπει να βγουν μπροστά. Για να σταματήσουμε τη ληστεία Σαμαρά-Στουρνάρα και να αρχίσουμε να την γυρνάμε ανάποδα.