Συσκέψεις εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών

Ημέρα προετοιμασίας για τις μάχες που έρχονται στην Εκπαίδευση και συγκεκριμένα για την απεργία στις 12/9 ήταν η Κυριακή που μας πέρασε (2/9) για τους μαθητές Anticapitalista, τους φοιτητές του ΣΕΚ και τους εκπαιδευτικούς της «Τάξης μας». Οργανώθηκαν τρεις συσκέψεις που φιλοξενήθηκαν στα γραφεία της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Πρώτη στη σειρά ήταν η σύσκεψη των μαθητών Anticapitalista όπου μπήκαν δύο βασικές κατευθύνσεις. Η σύνδεση και ο συντονισμός με τους καθηγητές, τους δασκάλους και τους εργαζόμενους στα σχολεία και η μάχη απέναντι στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να στρατολογήσει μαθητές και να οργανώσει φασιστικές συμμορίες μέσα στα σχολεία.

Η Νεφέλη πρότεινε τη συστηματική διακίνηση της Εργατικής Αλληλεγγύης και των βιβλίων του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου τόσο σε μαθητές όσο και σε καθηγητές, να βγει αφίσα των Anticapitalista που να κολληθεί σε όλα τα σχολεία και να κυκλοφορήσει άμεσα το νέο τεύχος. Η Λιλιάνα τόνισε ότι οι φασίστες χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις για τους μετανάστες και χρειάζεται να απαντάμε. Ο Αλέξανδρος σημείωσε ότι το εφημεριδάκι των Anticapitalista πρέπει να βγαίνει συστηματικά κάθε μήνα.

Αποφασίστηκε το νέο φύλλο να κυκλοφορήσει πριν ανοίξουν τα σχολεία με άρθρα για τις περικοπές, για τη μάχη ενάντια στους φασίστες στα σχολεία, για τους αγώνες που δόθηκαν το καλοκαίρι, όπως η απεργία της Αγροτικής και το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 24/8, παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Πίττα για τη φασιστική απειλή στην Ελλάδα, παρουσίαση του βιβλίου «Ο Λένιν σήμερα», ενώ θα υπάρχουν ανταποκρίσεις από τη δράση των μαθητών στα Γιάννενα και την Πάτρα.

Ακολούθησε η σύσκεψη των φοιτητών του ΣΕΚ. Από την εισήγηση δόθηκε η εικόνα των νέων επιθέσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση όσον αφορά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά τονίστηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Τόσο η Διαμαντοπούλου όσο και οι προηγούμενοι Υπουργοί Παιδείας το προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να λυγίσουν το φοιτητικό κίνημα.

Εμπειρίες

Στη συζήτηση, η Έλλη θύμισε τη μάχη που είχε δώσει το φοιτητικό κίνημα στις 24 Αυγούστου του 2011 απέναντι στο νόμο της Διαμαντοπούλου, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και η αντιρατσιστική δουλειά με Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Νομικής Αθήνας. Η Αλεξάνδρα τόνισε ότι οι φοιτητές, αλλά και οι μαθητές που μπαίνουν φέτος στις σχολές έχουν εμπειρίες από τις μάχες των τελευταίων χρόνων, πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινάμε από καλή αφετηρία για τη νέα χρονιά. Επισήμανε ότι βασικό ρόλο θα παίξει η σταθερή λειτουργία των πυρήνων του κόμματος μέσα στις σχολές, όπως στις γειτονιές.

Ο Μηνάς αναφέρθηκε στη σημασία της σύνδεσης των φοιτητών με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, ο Βαγγέλης μίλησε για την αριστερή στροφή που υπάρχει στη φοιτητική νεολαία, ενώ ο Κώστας τόνισε ότι χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία των φοιτητικών πυρήνων με τους πυρήνες στις γειτονιές. Ο Κυριάκος έδωσε την εικόνα από την εμπειρία που είχαν οι σύντροφοι στο Μαθηματικό όπου φτιάχτηκε κοινή πρωτοβουλία φοιτητών, εργαζόμενων και καθηγητών.

Αποφασίστηκε να γίνει καμπάνια για το ανέβασμα όσο γίνεται περισσότερων φοιτητών στη ΔΕΘ με αφισοκόλληση και εξορμήσεις στις σχολές, να υπάρχει παρέμβαση με τραπεζάκι στις εγγραφές των πρωτοετών που ξεκινούν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και να βγουν δύο προκηρύξεις που θα μοιραστούν μαζικά. Μία για τις περικοπές στις σχολές και πως θα τις σταματήσουμε και μία για την αντιρατσιστική-αντιφασιστική δουλειά. Νέα συνάντηση των φοιτητών του ΣΕΚ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Αμέσως μετά ακολούθησε η σύσκεψη των εκπαιδευτικών της «Τάξης μας». Συζητήθηκε η σημασία της απεργίας στις 12/9, τι ρόλο μπορεί να παίξει συνολικά για το εργατικό κίνημα και ποια χρειάζεται να είναι τα πρακτικά βήματα οργάνωσής της. Η Ανθή τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν περιοδείες στα σχολεία και να αξιοποιήσουμε τις κινητοποιήσεις έξω από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν οριστεί για τις 11/9 στις 12 το μεσημέρι. Η Γεωργία πρότεινε να στηριχτούμε στον κόσμο της βάσης για να έχουμε αποτέλεσμα. Η Ντίνα ανάμεσα σε άλλα είπε ότι χρειάζεται να επικεντρωθούμε και στα Διαπολιτισμικά Σχολεία αφού στο σχολείο του Ελληνικού έχουν στείλει στο πειθαρχικό ένα καθηγητή που είχε κάνει αντιρατσιστικά μαθήματα, ενώ σε κάποια δεν έχει γίνει καμία εγγραφή παιδιών μεταναστών.

Αποφασίστηκε να γίνουν περιοδείες και μαζέματα στα σχολεία που βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί της «Τάξης μας» σε συνδυασμό με χρέωση υλικών, εξορμήσεις σε γειτονικά σχολεία και μαζική αφισοκόλληση για την προπαγάνδιση της απεργίας. Τέλος, θα γίνει παρέμβαση στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις που έχουν ανακοινωθεί, όπως στους Συλλόγους «Αριστοτέλης» και «Έλλη Αλεξίου» (είναι και οι δύο την Πέμπτη 6/9).