Νέα Μανωλάδα: Αντίσταση στον εργοδοτικό ρατσισμό

Στις 25 Αυγούστου μπράβοι της εταιρίας Βαγγελάτος ΑΕ βασάνισαν τον Αιγύπτιο εργάτη Μαχμούν Ελ Σαντάνι. Του έπιασαν το κεφάλι στο τζάμι του αυτοκινήτου και τον έσυραν για πάνω από ένα χιλιόμετρο στο κεντρικό δρόμο της Νέας Μανωλάδας . Τον χτύπησαν με σφυρί σε αρκετά σημεία του σώματος του. Κατέληξε στο νοσοκομείο όπου εγχειρίστηκε στο δεξί χέρι.

Προχώρησε σε μήνυση για την επίθεση των μπράβων του αφεντικού η οποία θα δικαστεί στις 13 Δεκέμβρη.

Στη πραγματικότητα πρόκειται για εταιρία που δραστηριοποιείται έντονα στο τομέα της συσκευασίας των προϊόντων και προμηθεύει μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ένα στόλο αρκετών φορτηγών-ψυγείων. Ελέγχει το 50% της διακίνησης μπανάνας στην αγορά.

Άφησε απλήρωτους αρκετούς εργαζόμενους οφείλοντας τους δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με ομάδα εργαζόμενων από την Αίγυπτο υπολογίζεται ότι το ποσό φτάνει τις 60.000 ευρώ τα οποία αρνείται να πληρώσει.

Υπάρχει όργιο τρομοκρατίας και απειλών με το οποίο ο εργοδότης επιχειρεί να αποφύγει τη καταβολή μεροκάματων. Μάρτυρας που κατήγγειλε την εταιρία είδε το αυτοκίνητο του να καταστρέφεται. Ο βασικός σύνδεσμος των Αιγύπτιων εργατών με το αφεντικό εξαφανίστηκε από τη περιοχή αφήνοντας ακόμη και τα προσωπικά του υπάρχοντα πίσω. Απλά αγνοείται η τύχη του μετά από «συνομιλία» που είχε με τους μπράβους του αφεντικού.

Στην ίδια τη Νέα Μανωλάδα επικρατεί αγανάκτηση για τη βίαιη ρατσιστική επίθεση καθώς ακόμη και ντόπιοι παραγωγοί είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τέτοιες πρακτικές.

Η Ένωση Μεταναστών Εργατών έχει καλέσει τους μετανάστες εργάτες σε συμμετοχή στη ΔΕΘ ενώ τις επόμενες μέρες θα παρθεί πρωτοβουλία και στην Αθήνα όπου έχει έδρα η εταιρία.

Η νομιμοποίηση των μεταναστών είναι ο μόνος τρόπος για να πάψει η ληστρική εκμετάλλευση και η βία των αφεντικών. Η οργάνωση συνδικάτου εργατών Γής μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για να αποχτήσουν φωνή χιλιάδες εργαζόμενοι στα χωράφια, ντόπιοι και μετανάστες.

Η παρακάτω φωτογραφία για να τραβηχτεί χρειάστηκαν αρκετές προφυλάξεις αλλά στο τέλος δεν γλιτώσαμε μια «καταδίωξη» από φύλακες του εργοστασίου στην περιοχή Λάππα!

Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας


Διαβάστε επίσης

Έξω οι νεοναζί από τις γειτονιές μας

Η ΚΕΕΡΦΑ μας καλεί στο Γκάζι 14 Οκτώβρη

Ρατσιστική συνεργασία κράτους – καναλαρχών

Αντιφασιστικό Ηράκλειο

Αντιφασιστική επιτυχία στο Λονδίνο

Ναζιστικές επιδρομές και αντιρατσιστικό κίνημα

«Κλείστε τα αυτιά σας στα κηρύγματα μίσους»

Εμπρός για κοινή δράση ενάντια στους Νεοναζί

ΚΕΕΡΦΑ: Ανοιχτές συνελεύσεις