Η 29 Σεπτέμβρη έγινε νέο ξεκίνημα

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της 29 Σεπτέμβρη είναι ενδεικτικές της σημασίας που είχε η απεργία.

Στην πλατεία Δημαρχείου συγκεντρώθηκαν το Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, οι εργαζόμενοι σε ΗΣΑΠ-ΜΕΤΡΟ-ΤΡΑΜ, η ΟΕΝΓΕ, η Νοσοκομειακή Επιτροπή Παίδων Αγία Σοφία, το Σωματείο Εργαζομένων 7ου ΙΚΑ, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων, οι φοιτητές του ΣΕΚ με πανό συμπαράστασης στους απεργούς. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό κτίριο του Οργανισμού στην Καρόλου, ενώ το Σωματείο Εργαζόμενων Βιβλίου Χάρτου μαζί με το Σύλλογο Εργαζόμενων στα «Ελληνικά Γράμματα» και το Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών ξεκινούσαν από τη Σόλωνος -μετά από απεργιακή φρουρά στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία- για το Υπουργείο Εργασίας πριν καταλήξουν στην πλατεία Δημαρχείου μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. «Ο ΔΟΛ απολύει 100 εργάτες, κυβέρνηση-κανάλια του κάνουνε τις πλάτες» ήταν το σύνθημα που φώναζε το μπλοκ των βιβλιοϋπαλλήλων φτάνοντας στη πλατεία Δημαρχείου. Ολα τα παραπάνω κομμάτια εργαζόμενων ενώθηκαν στην Ομόνοια και βάδισαν μέχρι το Υπουργείο Απασχόλησης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Λίγο νωρίτερα, στη Σταδίου, ξεκινούσε η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων στον ΟΤΕ που πραγματοποιούσαν 24ωρη απεργία. Το πρωί της ίδιας μέρας, από τις 7πμ έως τις 10μμ οι λιμενεργάτες, με απόφαση της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ πραγματοποίησαν στάση εργασίας ενάντια στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων που προσπαθεί να επιβάλει η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Ενώ με στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 2μμ στην πρωινή βάρδια και από τις 2μμ έως τις 5μμ στην απογευματινή βάρδια συμμετείχε και η Γ´ ΕΛΜΕ Αθήνας. Ο αντίκτυπος της απεργίας έφτασε μέχρι το ΔΟΛ με τους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται το ίδιο πρωί έξω από το κτίριο του Οργανισμού στη Μιχαλακοπούλου ως πρώτη απάντηση στις μαζικές απολύσεις που έχει ξεκινήσει η εργοδοσία.

Μπορεί η απεργία να θάφτηκε από τα ΜΜΕ, η σημασία της όμως είναι μεγάλη. Κόντρα στη λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φρένο τις απεργίες -είτε με την προπαγάνδα ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν και άρα οι απεργίες δεν έχουν αποτέλεσμα όπως επαναλαμβάνουν καθημερινά τα ΜΜΕ, είτε με τα δικαστήρια που βγάζουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, είτε με την προσπάθεια κάθε αγώνας να μένει μόνος του- όλοι οι παραπάνω κλάδοι απάντησαν ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει. Κόντρα στην συναίνεση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ όπως εκφράστηκε και με τις πρόσφατες δηλώσεις Παναγόπουλου ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο μνημόνιο», όλοι οι παραπάνω κλάδοι απάντησαν ότι η λύση θα είναι απεργιακή.

Μαζί στο δρόμο

Χώροι που το προηγούμενο διάστημα μόνο σε πανεργατικές απεργίες, καλεσμένες από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, βρίσκονταν μαζί στο δρόμο, απήργησαν και διαδήλωσαν κοινά. Ποτέ ξανά οι σιδηροδρομικοί δεν έχουν πραγματοποιήσει κοινή απεργιακή διαδήλωση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους των συγκοινωνιών με τους βιβλιοϋπάλληλους και ούτω καθεξής. 

Η απεργία στις 29 Σεπτέμβρη έδειξε πώς τσακίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης ο κάθε αγώνας να μένει απομονωμένος. Εδειξε ότι η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών μπορεί να δοθεί μαζί με τη μάχη ενάντια στις περικοπές στα νοσοκομεία που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ότι ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ στον ΟΣΕ μπορεί να δοθεί μαζί με τους βιβλιοϋπάλληλους που αγωνίζονται για την υπογραφή ΣΣΕ, ότι ο αγώνας των λιμενεργατών ενάντια στην COSCO μπορεί να δοθεί μαζί με τους σιδηροδρομικούς που παλεύουν από άλλη πλευρά την ίδια αλλά και άλλες πολυεθνικές τύπου COSCO.

Οι διαδηλώσεις έδειξαν ότι υπάρχει η διάθεση της βάσης για οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων. Σε κάθε συγκέντρωση πριν τα διαφορετικά κομμάτια ενωθούν, το κλίμα δεν ήταν μονάχα οργισμένο με τις επιθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικας. Ηταν μαχητικό. Στη συγκέντρωση του ΟΣΕ στην Καρόλου, συνδικαλιστές της ΠΟΣ μαζί με απεργούς δημιούργησαν επί τόπου απεργιακή φρουρά, μπήκαν στο κτίριο και αλωνίζοντας όλα τα γραφεία κατάφεραν, με συζήτηση, να πείσουν τους λίγους εργαζόμενους που είχαν μείνει για δουλειά να ενωθούν με τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν έξω. 

Μπορεί τέλος οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προτίμησαν ένα απογευματινό συλλαλητήριο την ίδια μέρα, που είχε από το καλοκαίρι οριστεί σαν πανευρωπαϊκή απεργία και σε μια σειρά χώρες υπήρχαν πανεργατικές, οι εργαζόμενοι όμως έδειξαν ότι είναι μαζί με τους εργάτες της Ευρώπης στους απεργιακούς αγώνες.

«Απεργούμε εδώ και καιρό και οι αγώνες μας θα είναι διαρκείας, μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», μας είπε ο Κίμωνας Βαρδονικολάκης, τεχνικός στον ΟΣΕ, «Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι. Θέλουν να μας πετάξουν στο δρόμο από τη μία μέρα στην άλλη, εγώ συγκεκριμένα μετά 33 χρόνια δουλειάς χάνω ό,τι έχω. Το ίδιο ισχύει για όλους τους συναδέλφους με αυτό το νομοσχέδιο του κυρίου Ρέππα. Το ίδιο ισχύει για όλες τις συγκοινωνίες που θέλουν να τις ιδιωτικοποιήσουν και να τις δώσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο χωρίς να σκέφτονται τον εργαζόμενο παρά μόνο να κατεβάσουν τους μισθούς στα 800 ευρώ. Αυτή είναι η αιτία που απεργούμε. Αφού δεν υπάρχει διάλογος από πλευράς κυβέρνησης και είναι αδιάλλακτη, το σχέδιό τους το έχουν ήδη ετοιμάσει και περιμένουν να το ψηφίσουν, θα συνεχίσουμε τον αγώνα». 

«Αγωνιζόμαστε»

«Εχουμε δουλέψει εφημερίες Ιουλίου και για κάποιο λόγο δε μας πληρώνουν, μας λένε ότι έχει γίνει κάποιο γραφειοκρατικό λάθος και ότι θα πληρωθούμε με κάποιο νομοσχέδιο που θα περάσει τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη από τη Βουλή», μας είπε ο Βαγγέλης Φραγκάκης, ειδικευόμενος γιατρός 7ου θεραπευτήριου ΙΚΑ, «Εμείς διεκδικούμε άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Ολοι οι ειδικευόμενοι γιατροί των τριών ΙΚΑ στην Αθηνα, του 1ου, του 7ου και του 6ου, είμαστε σε επίσχεση εδώ και δύο βδομάδες, γύρω στα 200 άτομα αγωνιζόμαστε. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ένα νομοσχέδιο για να πληρωθούμε». 

Η 29 Σεπτέμβρη ήταν ένα σημαντικό σκαλοπάτι στην προοπτική το επόμενο διάστημα να ξεδιπλωθεί ένα απεργιακό κίνημα ακόμα μεγαλύτερο και πιο δυνατό από αυτό της περασμένης άνοιξης. Ο επόμενος σταθμός είναι η πανεργατική απεργία στο δημόσιο τομέα στις 7 Οκτώβρη που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ με αιχμή το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.