Ούτε ένα ευρώ στην καταστολή

Με τις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν οι ένστολοι στο Καλλιμάρμαρο και στη Θεσσαλονίκη, έγιναν κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες που έκαναν λόγο για “οικονομική εξαθλίωση των ανθρώπων που βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους”. Μάλιστα έξω από το Καλλιμάρμαρο πέρασαν συμβολικά θηλιές στους λαιμούς τους, υποστηρίζοντας, με αυτή την κίνηση, πως τα νέα μέτρα τούς καταδικάζουν σε θάνατο.

Το κυρίαρχο μήνυμα είναι ότι όλοι πρέπει να θυσιαστούν για να γλυτώσει η εθνική οικονομία από τα χειρότερα. «Προσπαθήσαμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις απώλειες των ενστόλων», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ και συμπλήρωσε ότι «Δεν θα αγγίξουμε καθόλου τα έξι επιδόματα επικινδυνότητας των πιο μάχιμων αστυνομικών και στρατιωτικών».

Πέρα από τη φιλολογία, δε μιλάμε για καμιά σημαντική μισθολογική απώλεια. Στην ουσία η λεγόμενη “εξαθλίωση” των αστυνομικών αφορά περικοπές της τάξης του 6-7,5% στο βασικό μισθό, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα χάνουν μέχρι και το 40% του εισοδήματός τους.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έριχναν στο όνομα της “ασφάλειας του πολίτη” στην αστυνομία και στο στρατό λεφτά με τη σέσουλα, προχωρώντας σε χιλιάδες προσλήψεις, ίδρυση νέων ειδικών σωμάτων, αυξήσεις σε μισθούς και σε επιδόματα, που δεν είχε κανένα άλλο τμήμα της εργατικής τάξης. Οι ένστολοι είναι η κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν εξαιρεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τις περικοπές αφού άνηκαν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια που δεν εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, πριν και μετά μνημονίου, μπορεί σε όλο το δημόσιο να εφαρμόστηκε το μέτρο 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, αλλά στις προσλήψεις αστυνομικών και στρατιωτικών δεν έπεσε το παραμικρό ψαλίδι.

Το αντίθετο μάλιστα. Όταν ο Χρ. Παπουτσής ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2010, στην ομάδα ΔΙΑΣ υπηρετούσαν 1.916 άντρες. Σήμερα δύο χρόνια μετά έχουν φτάσει τις 5.000 και έχουν προστεθεί χιλιάδες άλλοι της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ειδικοί φρουροί, συνοριοφύλακες. Μόνο το καλοκαίρι του 2004 ανακοινώθηκαν προσλήψεις 4.000 αστυνομικών και λιμενικών.

Φαγοπότι

Όσον αφορά δε τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια που δεν εγγράφονται καν στον προϋπολογισμό των υπουργείων, σύμφωνα με επερώτηση που είχε κατατεθεί στη βουλή, πριν από τις εκλογές, είχε γίνει κανονικό φαγοπότι αφού αποκαλύπτονταν ότι για το 2011 είχαν εγγραφεί και μεταφερθεί στον προϋπολογισμό εξόδων της ΕΛΑΣ πιστώσεις ύψους 11.140.000, ενώ για το 2010 έχουν εκταμιευθεί 36.931.000. Από αυτά, τα είκοσι εκατομμύρια “για προμήθεια εξοπλισμού ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας». Για το Λιμενικό επίσης, «το ποσόν που δαπανήθηκε το 2010 ήταν 248.400 και το 2011 ανήλθε στα 345.000.

Οι μπάτσοι και οι λιμενόμπατσοι δεν είναι απλά ένστολοι εργαζόμενοι. Η στολή του μπάτσου ή του στρατιωτικού δεν είναι σα να λέμε η ποδιά του μάγειρα. Είναι σώματα καταστολής στην υπηρεσία των κυβερνήσεων και της άρχουσας τάξης και όχι στην υπηρεσία του “πολίτη” όπως λέγεται υποκριτικά. Στόχος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης που το υπηρετεί. Γι αυτό η αστυνομία είναι ένας θεσμός που βρίσκεται απέναντι στην εργατική τάξη.

Είναι γελοίο να προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπαράσταση του κόσμου όταν είναι αυτοί που παίζουν το ρόλο της καταστολής απέναντι σε κάθε ομάδα που βγαίνει στο δρόμο για να διεκδικήσει δουλειά και μισθό. Είναι εξοργιστικό να ζητούν αυξήσεις όλοι αυτοί που πρωτοστατούν στις επιθέσεις σε βάρος των απεργών και των διαδηλωτών και να υποστηρίζουν ότι δήθεν παράγουν κοινωνικό έργο γιατί προσφέρουν το αγαθό της ασφάλειας, αυτοί που συνοδεύουν τους Χρυσαυγίτες σε κάθε δολοφονική τους εξόρμηση στις γειτονιές.

Είναι τεράστιο λάθος από την πλευρά της αριστεράς που έτρεξε να υποστηρίξει τα αιτήματα των αστυνομικών. Δεν πρόκειται να μειωθεί η κατασταλτική δράση της Αστυνομίας, αν θα δοθούν μεγαλύτεροι μισθοί και καλύτερη εκπαίδευση και εξοπλισμός στους αστυνομικούς.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία που ήρθαμε αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, τα χημικά και τη δολοφονική δράση της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε κανένα λόγο να υπερασπιστούμε τις θεσμικές κατακτήσεις των αστυνομικών. Άμεσα, χρειάζεται να παλέψουμε για να κάνουμε πράξη τα διαχρονικά αιτήματα της νεολαίας “για λεφτά για την παιδεία και όχι για πολέμους και την αστυνομία”. Διεκδικούμε λιγότερες εξουσίες για την Αστυνομία και περικοπές στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Αμυνας. Παλεύουμε για τον αφοπλισμό της αστυνομίας και απαιτούμε καμία παρουσία της αστυνομίας στις πορείες και στις διαδηλώσεις μας. Η καλύτερη υπηρεσία που έχει να προσφέρει η αστυνομία στον κόσμο που παλεύει για να σώσει τις δουλειές και τους μισθούς του είναι να διαλυθεί. Αλλά αυτό είναι δουλειά του κινήματος που ετοιμάζεται να τσακίσει και το νέο πακέτο μέτρων του Σαμαρά και της τρόικας.