Εργαζόμενοι στο ΔΟΛ - ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

«Εχει ξεκινήσει γενικευμένη επίθεση στο προσωπικό που κλιμακώθηκε χτες», συνέχισε ο Παύλος, «Από το καλοκαίρι η διεύθυνση του μαγαζιού είχε προαναγγείλει ότι το 40% του προσωπικού θα απολυθεί, ενώ είχε έρθει και σε επαφή με την ΕΣΗΕΑ για να τη διαβεβαιώσει ότι αυτό δεν αφορά στους δημοσιογράφους μπας και καταφέρει να διασπάσει τους συντάκτες από τους διοικητικούς. Τώρα το ποσοστό των απολύσεων ανέβηκε στο 50% ανά τμήμα ενώ όταν είδε ότι υπάρχουν κινήσεις συμπαράστασης απείλησε μέχρι και με παύση κυκλοφορίας του Βήματος. Υπάρχει ένα φοβερό κλίμα τρομοκρατίας τον τελευταίο μήνα. Προσωπικά θεωρώ ότι έχουν επικεντρωθεί στους διοικητικούς επειδή είμαστε το πιο δυναμικό κομμάτι και αν καταφέρουν να σπάσουν εμάς, θα έχουν κάνει την αρχή για να περάσουν μετά σε όλους.

24ωρες επαναλαμβανόμενες

Σαν πρώτη απάντηση, άμεσα, η γενική συνέλευση των εργαζόμενων αποφάσισε να αποκλείσει σήμερα το μαγαζί. Σαν συνέχεια, από αύριο, η ΕΠΗΕΑ έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσει σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες στο ΔΟΛ και περιμένουμε τη συμπαράσταση όλων των Σωματείων. Ο αγώνας πρέπει να συνεχίσει με ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Με τις κινητοποιήσεις μας θέλουμε όλοι να μάθουν ότι όσοι εργάζονται στον Τύπο δεν είναι αριστοκρατία, να μην ακούμε όσα λέει ο κάθε χαρτογιακάς που κονομάει εκατομμύρια και είναι κρυμμένος στο σπίτι του στην Εκάλη».

Η επιτυχία της κινητοποίησης ήταν αναμφισβήτητη. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων που έρχονταν για δουλειά έμεναν έξω από το κτίριο μαζί με τους συγκεντρωμένους δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους. Την ίδια στιγμή, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων αρκετά νωρίς στο χώρο -ψάχνοντας μάλιστα αφορμή για να παρέμβουν ρωτώντας όσους εργαζόμενους κατάφερναν να βρούν στους γύρω δρόμους «αν παρεμποδίστηκαν να μπουν στο κτίριο»- φανέρωσε το άγχος της εργοδοσίας.

Ο αποκλεισμός του ΔΟΛ είχε αποφασιστεί την προηγούμενη ημέρα, Δευτέρα 4 Οκτώβρη, στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην είσοδο του κτιρίου μετά την προκλητική κίνηση της εργοδοσίας να στείλει στο λογιστήριο κοντά 30 διοικητικούς υπαλλήλους, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων στους 45 μέσα σε τέσσερις μέρες. 

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνέλευση της Δευτέρας η Εργασιακή Επιτροπή Εκπροσώπων Εργαζόμενων ΔΟΛ: «Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ξεκίνησε τη σφαγή εργαζομένων που είχε εξαγγείλει. 45 άνθρωποι πετάχτηκαν στο δρόμο μέσα σε τέσσερις μέρες, λίγες εβδομάδες μετά τους 94 των Ελληνικών Γραμμάτων. Και είναι απλώς το ξεκίνημα για τις δεκάδες απολύσεις που έχει προγραμματίσει, με στόχο -απ´ ο,τι φαίνεται- 150 ´διοικητικούς´ και 135 ´δημοσιογράφους´, αν και σε μια προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων η εταιρεία ´διαβεβαιώνει´ ότι ´προς το παρόν´ δεν απολύει δημοσιογράφους. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αρνείται κάθε διάλογο με εργαζομένους ή με τα σωματεία τους και χρησιμοποιεί καταχρηστικά τις εφημερίδες και τα άλλα μέσα που διαθέτει για να προπαγανδίζει την ανάγκη ´θυσιών´ από τους εργαζομένους γενικά και τους δικούς της ειδικότερα».

Το μέγεθος της επίθεσης και η άμεση αντίδραση των εργαζόμενων ανάγκασε την ΕΠΗΕΑ να αποφασίσει την κήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στο ΔΟΛ, από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, «ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημα των απολύσεων και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε». Στη συνέλευση των εργαζόμενων αμέσως μετά τον αποκλεισμό επιβεβαιώθηκε η απεργιακή κλιμάκωση από την επόμενη ημέρα με την κάλυψη της ΕΠΗΕΑ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ

Κλιμάκωση ενάντια στις απολύσεις

«Σφαγείο ΔΟΛ» γράφει η ανακοίνωση στην είσοδο του Λαμπράκη που έχουν θυροκολλήσει από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι, όπως ακριβώς κάνει τις τελευταίες μέρες η εργοδοσία με τις απολύσεις στα σπίτια τους. Ολοι βέβαια στον κλάδο των ΜΜΕ γνωρίζουν πως το σφαγείο δεν περιορίζεται στο ΔΟΛ. Μπορεί να ξεκίνησε και να κλιμακώνεται αυτές τις μέρες εκεί, αλλά είναι κομμάτι ενός μαζικού κύματος απολύσεων που χτυπά όλα τα μαγαζιά.

«Οι εργοδότες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε σφαγιασμό θέσεων εργασίας στο βωμό της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν», μας είπε κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του ΔΟΛ την Τρίτη 5/10, η Γιάννα Σακελλαρίου, διοικητικός στο ΔΟΛ, μέλος της εργασιακής επιτροπής στο χώρο,»Ομως την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, ότι δε θα γίνουν θύματα της κρίσης, δε θα πληρώσουν το κόστος. Αυτή είναι η σύγκρουση που παίρνει σάρκα και οστά αυτές τις μέρες στο ΔΟΛ και θα συνεχιστεί και πιστεύω θα απλωθεί σε πολλά μαγαζιά το επόμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι δεν κάνουν απλά βήματα με τις κινητοποιήσεις τους, κάνουν άλματα γιατί ξέρουν ότι την κερδοφορία τόσα χρόνια δεν την μοιράστηκαν. Γι´ αυτό και οι κινητοποιήσεις στο ΔΟΛ είναι τόσο σκληρές, σήμερα με αποκλεισμό και περιφρούρηση, από αύριο με απεργία διαρκείας».

Η κόντρα στο ΔΟΛ ξεκίνησε όταν η εργοδοσία με επικεφαλής τον Ψυχάρη ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των εργαζόμενων ότι ετοιμάζεται, μετά το κλείσιμο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» που οδηγεί 94 εργαζόμενους στο δρόμο, να προχωρήσει άμεσα στην απόλυση του 50% του διοικητικού προσωπικού ανά τμήμα. Την περασμένη εβδομάδα, το πρόγραμμα των απολύσεων μπήκε σε εφαρμογή με αρχή 8 υπαλλήλους.

Τις ίδιες μέρες, η σύγκρουση απλώθηκε στον Πήγασο όταν η εργοδοσία εκεί προχώρησε σε 15 απολύσεις μέσα σε δύο 24ωρα. «Μετά τις αναίτιες και αιφνιδιαστικές απολύσεις συναδέλφων μας οι εργαζόμενοι, διοικητικοί, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, αποφάσισαν σήμερα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση να απαντήσουν στην επίθεση της εργοδοσίας με 48ωρη απεργία την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου» ήταν η απάντηση των εργαζόμενων την περασμένη Τρίτη 28/9.

Αντιδράσεις

Οι εξελίξεις, των απολύσεων αλλά και των οργισμένων αντιδράσεων, ανάγκασαν την ΕΠΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις να κηρύξουν 48ωρη απεργία την Πέμπτη 30/9 και την Παρασκευή 1/10 για το ΔΟΛ και τον Πήγασο. Επιπλέον αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων των εργαζόμενων της Ελευθεροτυπίας στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΕΤΗΠΤΑ για την Παρασκευή 1/10 στην εφημερίδα λόγω δεκάδων απολύσεων τεχνικών τους τελευταίους μήνες.

Ετσι το απεργιακό κλίμα παρέσυρε και τους εργαζόμενους στην Ελευθεροτυπία που σε μαζική συνέλευση την περασμένη Τετάρτη 29/9 επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στην απεργία της Παρασκευής. Οπως ανέφερε η απόφαση της συνέλευσης: «Eκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που έχασαν τη δουλειά τους. Ζητάμε να ανακληθούν οι απολύσεις που έχουν κοινοποιηθεί και να σταματήσει κάθε σχέδιο για νέες απολύσεις στο μέλλον. 

Οι απολύσεις στη ´Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.´ και στη ´ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ´ δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, καθώς το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα απολύσεων στα εκδοτικά συγκροτήματα και γενικά στα Μέσα Ενημέρωσης. Στηρίζουμε την απεργία που κήρυξαν τα σωματεία ΕΤΗΠΤΑ, ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ. Εκφράζουμε τη θέλησή μας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και δηλώνουμε ότι δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση».

Η απόφαση των Ενώσεων για 48ωρη απεργία και ιδιαίτερα της ΕΣΗΕΑ για απεργία συμπαράστασης δεν ήταν στο προγραμματισμό των ιδιοκτητών σε ΔΟΛ και Πήγασο. Η αντίδρασή τους έδειξε ότι μάλλον υπολόγιζαν στην απομόνωση των διοικητικών και τελικά στο γρήγορο κλείσιμο των κινητοποιήσεων. Η προσπάθεια τους να συκοφαντήσουν και να σπάσουν την απεργία -όπως εκφράστηκε παραμονή της απεργίας όταν διευθυντές και μεγαλοστελέχη σε ΔΟΛ και Πήγασο προσπάθησαν, με απειλές, βρισιές και προσωπικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους, να στήσουν κάλπες καταδίκης της απόφασης της ΕΣΗΕΑ αλλά και με το λίβελο κατά της απεργίας που δημοσιεύτηκε σε Εθνος και Ημερησία την επόμενη ημέρα- ήταν συντονισμένη. Παράλληλα, κατέφυγαν στα δικαστήρια τα οποία έβγαλαν την απεργία παράνομη αναγκάζοντας τις Ενώσεις να αναστείλουν τη δεύτερη μέρα.

«Οσα έγιναν στο ΔΟΛ την Τετάρτη το βράδυ με τους διευθυντές, τα στελέχη και τους παρατρεχάμενους της εργοδοσίας να προσπαθούν να στήσουν κάλπη και να απειλούν τους δημοσιογράφους να ψηφίσουν κατά της απεργίας της ΕΣΗΕΑ, έγιναν καρμπόν το ίδιο βράδυ στον Πήγασο», μας είπε ο Κώστας Σαρρής, δημοσιογράφος στην Ημερησία, «Παρά τους εκβιασμούς και τις τρομοκρατικές μεθόδους η απεργία και η περιφρούρηση το πρωί της Πέμπτης είχε και στα δύο μαγαζιά μεγάλη επιτυχία. Οι απειλές δεν πέρασαν, μόνο με τα δικαστήρια κατάφεραν να σταματήσουν την κινητοποίηση. Ηρθε η ώρα, όλοι μαζί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί, όλες οι ειδικότητες να κατεβάσουμε τα ρολά παντού. Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση των βαρόνων των ΜΜΕ».

Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ της ΕΠΗΕΑ καθώς και για αντιπροσώπους της Ενωσης στο συνέδριο της ΠΟΕΠΤΥΜ γίνονται την Τετάρτη 6, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Οκτώβρη. Οι Financial Crimes συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο «Δίκτυο αλληλεγγύης και παρέμβασης» και καλούν στην υπερψήφιση της Γιάννας Σακελλαρίου (ΔΟΛ) και της Βαγγελιώς Τόλη (προσωπικό ΠΟΕΣΥ).

Financial Crimes: Ξεπούλημα από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

«Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στη σημερινή του συνεδρίαση (5/10) αποφάσισε το ξεπούλημα των εργαζόμενων στον ΔΟΛ. Ο Σόμπολος πρότεινε ένα δεκαήμερο επαφών του ΔΣ με τον Ψυχάρη κατ´ αρχάς, με τον πρωθυπουργό στη συνέχεια, με τους θεσμικούς παράγοντες, με τον υπεύθυνο κυλικείου της βουλής, τον κυρ Γιώργο τον ψαρά στη Μαυρομιχάλη και στη συνέχεια να γίνει ίσως μια 24ωρη απεργία του διασωματειακού (4 ψήφοι).

Συσπείρωση και Αριστερή Οχθη πρότειναν 24ωρες επαναλαμβανόμενες στον ΔΟΛ από αύριο, και 48ωρη του διασωματειακού για όλο τον κλάδο την επόμενη βδομάδα (4 ψήφοι).

Ο Ράμμος (ΠΑΜΕ) μετά από ένα γενικό ξεκάρφωμα ότι είναι υπέρ των απεργιών (γενικώς και αορίστως) πρότεινε αφού στην κρίση θα γίνονται απολύσεις, προστασία των ανέργων και μια σειρά από τέτοια μέτρα, όπως χαμηλότοκα δάνεια για τα νέα ζευγάρια, χαμηλά τιμολόγια στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, και φτηνότερα ψάρια από τον κύρ Γιώργο της Μαυρομιχάλη που λέγαμε πιο πρίν (1 ψήφος).

Τσαλαπάτης και Κουμπιάς έκαναν μια δική τους πρόταση που κανένας δεν κατάλαβε και προφανώς δεν έκανε τίποτε για τους απολυμένους του ΔΟΛ (2 ψήφοι).

Νομίζουμε ότι αν ο κυρ Ράμμος ψήφιζε την πρόταση για απεργία ίσως είχε μία πιθανότητα να γινόταν κάτι, αλλά η γραμμή είναι «λέμε παχιά λόγια και στο διαταύτα τίποτε».

Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ όμως με τις δικές τους κινητοποιήσεις, τον σημερινό αποκλεισμό του κτιρίου της Μιχαλακοπούλου, την μαζικότητά τους, την μικροφωνική που έστησαν απ´ έξω έδειξαν το πώς μπορούμε να παλέψουμε. Η ΕΠΗΕΑ συνεχίζει με 24ωρες επαναλαμβανόμενες στον ΔΟΛ απο αύριο το πρωί. Αυτό τον δρόμο χρειάζεται να τον γενικεύσουμε σε κάθε μαγαζί, σε κάθε χώρο δουλειάς. Ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων για να ξεπεράσουμε τα ξεπουλήματα των γραφειοκρατών.

Οι Financial Crimes καλούν όλους τους δημοσιογράφους στον ΔΟΛ και παντού να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις του προσωπικού.

Γιατί μόλις τελειώσει ο Ψυχάρης με το προσωπικό, θα στραφεί εναντίον τους, και τότε δεν θα υπάρχει κανένας να τους υποστηρίξει. Οι μέν υπάλληλοι γιατί θα έχουν απολυθεί, ο δέ Σόμπολος γιατί ακολουθώντας την ίδια στρατηγική που έδειξε σήμερα, δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό που θα πειράξει τα αφεντικά του.

Υ.Γ. να τι παθαίνει όποιος δεν αντιδρά στα σοβαρά όταν η συμφωνία για προσωρινό μεταβατικό προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ, παραβιάζεται».


Απεργία στην ΕΡΤ

Σε 24 ωρη απεργιακή κινητοποίηση κατέβηκαν τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στην ΕΡΤ, μετά από σχετική απόφαση της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και άλλων σωματείων. Ο λόγος της κινητοποίησης ήταν η απόρριψη από την κυβερνητική πλευρά, της διεκδίκησης να υπογραφεί ΣΣΕ για τα έτη 2009 (προ μνημονίου) και 2010.

Αρχικά (την άνοιξη) συμφώνησε με αυξήσεις 4,5% για το 2009 και 1,5% για το 2010. Φάνηκε όμως ότι απλώς αγόραζε χρόνο. Αυτό το είχαν επισημάνει οι Financial Crimes βάζοντας τότε την ανάγκη συντονισμένης απάντησης. Σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή έπαιξαν και οι πεμπτοφαλαγγίτες του συνδικαλιστικού κινήματος, που στην μεν ΠΟΣΠΕΡΤ με μπράβους και δικαστήρια, αλλά και διάσπαση, την οδήγησαν σε πολύμηνη αδυναμία να υπογράψει ΣΣΕ το 2009, ενώ στην ΕΣΗΕΑ, το προεδρείο εκείνης της περιόδου, πήγε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2009 σε τροχιά καρπαζοεισπράκτορα του Καραμανλή και το δεύτερο εξάμηνο (είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές) δεν μπορούσε να συγκροτηθεί.

Οι μισθοί των εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι οι χαμηλότεροι στα ΜΜΕ και οι χαμηλότεροι στις ΔΕΚΟ και σα να μην φτάνει αυτό περικόπτονται οι μισθοί που αντιστοιχούν στην αγοραστική δύναμη του 2008. Ήδη κρατάνε από κάθε χαμηλόμισθο, αναδρομικά από τον Ιούλη 150 ευρώ κάθε μήνα για τις περικοπές από το Γενάρη που τις «χρωστάμε» στο κράτος, συν τις απεργίες (γενικές και για τους συμβασιούχους), καθώς και την «κανονική» περικοπή.

Η απεργία είχε επιτυχία, ήταν για άλλη μια φορά ανοργάνωτη, ούτε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ούτε ένα πανό στην πόρτα, ούτε μια συγκέντρωση τη μέρα της απεργίας, απλώς ένα τρέιλερ με τα αιτήματα στις οθόνες (καλό αλλά λίγο) αφού δεν υποκαθιστά τη συλλογική δράση.

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και πέρα από αυτά να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στην ακρίβεια και τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος ΕΡΤ, Financial Crimes