Επίθεση στα ΑμΕΑ

Bάρβαρη επίθεση δέχτηκαν έξω από τη Βουλή ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες από τα ΜΑΤ της τρικομματικής συγκυβέρνησης την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη. Mετά από πραγματικές συγκρούσεις σώμα με σώμα με τους ματατζήδες, η αντιπροσωπεία κατάφερε να περάσει και να συναντηθεί με όλα τα κόμματα, εκτός φυσικά από την Χρυσή Αυγή, ενημερώνοντας για την τραγική κατάσταση από το ζήτημα των φαρμάκων μέχρι τις περικοπές.

Ο Δημήτρης Δενεδιός που συμμετείχε στη διαδήλωση και βρισκόταν στο μπλοκ της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων μάς είπε: «Από την Ομόνοια που ξεκινήσαμε την πορεία φωνάζαμε συνθήματα που έβαζαν το ζήτημα της ενότητας των ΑμΕΑ και της εργατικής τάξης, αλλά και συνθήματα ενάντια στους φασίστες και τη Χρυσή Αυγή. Όταν φτάσαμε στο Σύνταγμα, είχαν βάλει δύο κλούβες στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής που δεν επέτρεπαν την είσοδο μας. Διαμαρτυρηθήκαμε, προσπαθήσαμε να περάσουμε όπως μπορούσαμε. Μπροστά μου είδα ματατζήδες να χτυπούν με τις ασπίδες τους άτομα σε καροτσάκι. Τελικά, όμως τα καταφέραμε, τα ΜΑΤ υποχώρησαν».

Η πανελλαδική κινητοποίηση που ξεκίνησε από την Ομόνοια ήταν όντως εντυπωσιακή σε μέγεθος, παλμό, αυτοσχέδιες πικέτες και συνθήματα. Με πανό και οργανωμένα μπλοκ συμμετείχαν η Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία, ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Ανάπηρων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμΕΑ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ανάπηρων, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, το «Εργαστήρι», ο Παγκρήτιος Σύλλογος ανάπηρων πολιτών, η ΔΡαση Οροθετικών ΚΕντρου ΖΩής, εργαζόμενοι, γονείς και παιδιά από την Παμμακάριστο, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, η «Συππαδρέμια», η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού και ασθενείς με κυστική ίνωση.