Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Αγ. Παρασκευής: Κάτω τα χέρια!

Συνέντευξη με τον Κώστα Μεγαγιάννη

Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου και νέες εκλογές προχωράει το Σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής ενάντια στο οργανωμένο σχέδιο κατασυκοφάντησης του σωματείου. Ηδη στη συνέλευση εργαζομένων που έγινε στις 27 Σεπτέμβρη, η πλειοψηφία των εργαζόμενων έδειξε τη στήριξή της στο πρόσωπο των συναδέλφων τους που δέχονται τα πυρά των συκοφαντών.

Για αυτές τις εξελίξεις μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο νυν γραμματέας (και πρώην πρόεδρος) του Σωματείου Κώστας Μεγαγιάννης, τον οποίο στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου το Φλεβάρη του 2012, οι συνάδελφοί του εξέλεξαν ξανά στις πρώτες θέσεις, σε ένα σωματείο όπου πέντε από τις επτά έδρες κέρδισαν εργαζόμενοι που πρόσκεινται στην αριστερά.

“Το όλο ζήτημα ξεκίνησε στην περίοδο των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, όταν ο δήμαρχος σε μια συνδικαλιστική αντιπαράθεση με την ταμία του σωματείου για το ποιοι θα δουλεύουν στις εκλογές, την απείλησε ότι “θα βγάλω στη φόρα τα δικά σας τα οικονομικά”. Αρχίζει μετά στους διαδρόμους να κυκλοφορεί ότι “φάγανε τα λεφτά” και λίγο μετά στα τέλη Ιούνη η Ελεγκτική Επιτροπή του Σωματείου ζητάει τα βιβλία για έλεγχο. Γιατί αυτή η επίθεση;

Τα τελευταία χρόνια το σωματείο μας έχει παίξει πρωτοπόρο ρόλο μέσα στους αγώνες. Και σε κεντρικό επίπεδο, αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά σωματεία έχοντας μαζική συμμετοχή και παρουσία στις πανεργατικές απεργίες και στις απεργίες των ΟΤΑ. Αλλά και τοπικά πρωτοστατώντας για το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο, πχ όταν πήραμε την πρωτοβουλία για τοπικό συντονισμό όπου συμμετείχαν 4 σωματεία ΟΤΑ στην περιοχή ή διεκδικώντας τα αιτήματα των εργαζομένων στο δήμο, προτείνοντας επαναλαμβανόμενες απεργίες κλπ. Όποιο αγωνιστικό κάλεσμα έφτανε στο σωματείο συναντούσε την υποστήριξή μας. Αυτά έχουν ενοχλήσει πολλούς.

Ο στόχος της επίθεσης ήταν καθαρά να απαξιωθεί το Σωματείο και να διαλύσει. Αυτό φάνηκε καταρχας από το μεγάλο διάστημα που έχει αφεθεί να σέρνεται αυτή η υπόθεση μέσα στο δήμο, από τα τέλη Ιούνη μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Η Ελεγκτική Επιτροπή θα μπορούσε να βγάλει σε δεκαπέντε μέρες ένα αποτέλεσμα, θα το κοινοποιούσαμε, θα κάναμε γενική συνέλευση και θα ξεκαθάριζε η κατάσταση. Αυτό δεν έγινε και έτσι, η κατάσταση έφτασε να σέρνεται. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα που το σωματείο δεν λειτουργεί κανονικά, η δημοτική αρχή έχει αρχίσει να “αγριεύει” τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους.

Αλλά δεν είναι μόνο το ζήτημα της καθυστέρησης. Στα μέσα του Σεπτέμβρη, επιτέλους η Ελεγκτική κατέληξε σε ένα πόρισμα το οποίο απαξιώνει όλη τη δράση του σωματείου: Είτε ήταν μια ενίσχυση προς την ΚΕΕΡΦΑ για ημερολόγια, είτε ήταν τα κινητά των μελών του ΔΣ, τριάντα ευρώ το μήνα για τα τηλέφωνα, είτε το ταξί που έπαιρναν συνδικαλιστές για να πάνε στα δικαστήρια για ασφαλιστικά μέτρα και άλλες υποθέσεις των εργαζομένων, είτε άλλα πάγια λειτουργικά έξοδα, απαξίωσαν γενικά τα πάντα. Το πιο φοβερό είναι ότι παρουσιάστηκαν σαν ‘ταμειακό έλλειμμα' τα δάνεια που δίνονται προς τους εργαζόμενους από το σωματείο εδώ και πέντε χρόνια.

Εδώ και χρόνια το προηγούμενο Σωματείο έδινε κάποια δάνεια, άτοκα, στους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε ανάγκη και εμείς το συνεχίσαμε, αν κάποιος συνάδελφος είχε ανάγκη τον βοηθούσαμε, με υπεύθυνη δήλωση ότι αν δεν έχουν καταβληθεί στις ημερομηνίες που πρέπει μπορούν να κρατηθούν από τη μισθοδοσία, δηλαδή δεν είχε να χάσει κάτι το σωματείο από αυτό. Αυτοί υπολόγισαν σαν έλλειμμα 20.000 ευρώ το ποσό που οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμα αποπληρώσει από τα δάνεια! Υπολόγισαν επίσης σαν έλλειμμα τα 990 ευρώ, δικαστικά έξοδα, που αποφάσισε το Σωματείο να διαθέσει για να καλυφθεί μια αγωγή (που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση του σωματείου χωρίς να έχει μαζέψει τα χρήματα από όλους τους εργαζόμενους). Τέλος παρουσίασαν και ένα ταμειακό έλλειμμα περίπου 5.000 ευρώ που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε, το οποίο εγώ προσωπικά δεν ξέρω τι έχει γίνει.

Επίθεση

Το πόρισμα επίσης πρότεινε γενική συνέλευση με θέμα τον οικονομικό έλεγχο. Την ανακοίνωση της συνέλευσης ακολούθησε συντεταγμένη επίθεση ενάντια στο σωματείο με μαζικό sms από υπολογιστή που καλούσε τους συναδέλφους να κράξουν “αυτούς που έφαγαν τα λεφτά”. Ο σκληρός πυρήνας αυτής της επίθεσης ήθελε να μπουν ορκωτοί λογιστές και εισαγγελείς, ήθελαν να υπάρξει ποινικοποίηση. Επίσης, ένα ανώνυμο γράμμα έφτασε σε ένα σάιτ που με συκοφαντούσε πέρα από όλα τα άλλα και σαν 'προστατευόμενο του δημάρχου' (!) το οποίο αναπαρήγαγαν και άλλα σάιτ της πόλης. Ηταν ένα οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί το σωματείο και προσωπικά εγώ ο ίδιος ανήκοντας στο πιο δυναμικό του κομμάτι.

Στη γενική συνέλευση που έγινε στις 27 Σεπτέμβρη τα επεδίωξαν όλα αυτά με κραυγές, χωρίς όμως να υπάρχει έστω και μια τοποθέτηση. Η συνέλευση ήταν μαζικότατη, είχε πάρα πολύ κόσμο, αλλά με αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν. Από τη δική μου πλευρά μίλησα και είπα ότι προσπαθούν να διαλύσουν το σωματείο. Οτι η άρχουσα τάξη προσπαθεί να διαλύσει τα σωματεία γιατί αντιστέκονται ενάντια στις επιθέσεις στους εργαζόμενους, γιατί αντιστέκονται ενάντια στις περικοπές που διαλύουν τις υπηρεσίες και τους δήμους. Και επειδή δεν βρίσκουν τίποτε μεμπτό για να πατήσουν, προσπαθούν συκοφαντώντας για το οικονομικό που είναι πιο 'πιασάρικο' - και έχει συμβεί αυτό και σε άλλα σωματεία των ΟΤΑ.

Αντίθετα υπήρξαν τοποθετήσεις που υπερασπίστηκαν τους συνδικαλιστές, ενώ στο τέλος και στην ψηφοφορία που έγινε η μεγάλη πλειοψηφία (η μειοψηφία που αποτελεί το σκληροπυρηνικό κομμάτι αποχώρησε) στήριξε το Σωματείο και οι συκοφαντίες έπεσαν στο κενό.

Στη συνέχεια, οι περισσότεροι στο ΔΣ παραιτηθήκαμε και αποφασίσαμε να πάμε σε νέες εκλογές καλώντας τον κόσμο να στηρίξει ξανά ένα μαχητικό σωματείο που να είναι στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στις δύσκολες εποχές που ζούμε και παλεύουμε. Η γενική συνέλευση αποφάσισε ότι το νέο ΔΣ που θα προκύψει θα πρέπει να κάνει νέους διακανονισμούς με αυτούς που έχουν πάρει δάνεια και να τα επιστρέψουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά στο ποσό που λείπει, όπως έχει δεσμευθεί και η ταμίας, εφόσον λείπει, θα το καλύψει η ίδια”.

O Κώστας μίλησε στον Γιώργο Πίττα