Μάχη ενάντια στις περικοπές στα σχολεία

Σε κατάληψη της Γ’ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκεται επί της Θηβών στο Αιγάλεω προχώρησαν οι τρεις ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, μαθητές των σχολείων, αλλά και γονείς από τους τοπικούς Συλλόγους την Πέμπτη 4 Οκτώβρη. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι διαλυμένες υποδομές και οι συνεχιζόμενες περικοπές έχουν δημιουργήσει τρομερές δυσκολίες στη λειτουργία των σχολείων.

H κινητοποίηση έκλεισε το ένα ρεύμα του δρόμου, ενώ με επιλογή των διαδηλωτών περνούσαν μόνο τα λεωφορεία που κόρναραν σε ένδειξη συμπαράστασης. Η Βίκυ Πετρακοπούλου από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Περιστερίου μάς είπε: «Στο 5ο Γυμνάσιο ημέρα Πανεργατικής Απεργίας στις τρεις παρά τέταρτο έγινε συζήτηση για συγχώνευση τμημάτων. Εμείς έχουμε 74 παιδιά σύνολο της Β’ Γυμνασίου. Τώρα καλούνται να γίνουν τρία τμήματα με 25, 25 και 24 παιδιά. Μέχρι τώρα τα τμήματα μας είχαν 18 με 19 μαθητές. Προσπαθήσαμε να βρούμε τη Διεύθυνση για μην το υλοποιήσει. Ήθελε να το κάνει άμεσα. Κινητοποιηθήκαμε με επιστολές προς το ΠΥΣΔΕ, ενώ μαζί μας ήταν και ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Τη Δευτέρα το πρωί είχαμε την πρώτη συγκέντρωση των γονέων, τα παιδιά είχαν πάρει την πρωτοβουλία και το σχολείο ήταν ήδη σε κατάληψη, ήρθαμε εδώ με το Σύλλογο Διδασκόντων, αλλά και με άλλα σχολεία που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Η στάση του κ. Ζαφειρακίδη του Διευθυντή ήταν απαράδεκτη απέναντι στους γονείς. Δεν ακούει κανένα. Λέει «είμαι υπάλληλος και πρέπει να το εφαρμόσω», πετάει το μπαλάκι των ευθυνών. Είπε ότι ακόμα και 50 παιδιά να πει ο νόμος, τόσα θα βάλει μέσα στην τάξη. Θα είμαστε σε κινητοποιήσεις και για αυτό είμαστε εδώ στο κάλεσμα των ΕΛΜΕ για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Στη συγκέντρωση έντονη και δυναμική ήταν η παρουσία των μαθητών. Ο Νίκος από το 2ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω μάς μετέφερε και μα άλλη πτυχή των προβλημάτων στα σχολεία. «Φέτος ευτυχώς στο δικό μας σχολείο δεν έχουμε ελλείψεις από βιβλία, αλλά έχουμε δύο κενά καθηγητών. Υπάρχει όμως θέμα με τους φασίστες που υπάρχουν στο σχολείο. Πρέπει να γίνει κινητοποίηση με θέμα «έξω οι φασίστες από το σχολείο». Φαίνεται ότι «ψάχνονται», υπάρχουν συνθήματα πολλά φασιστικά. Κάποιοι που είναι Χρυσαυγίτες λένε ότι δεν έχουν Πακιστανούς στο σχολείο για να τους βαρέσουν».

• Σε ανακοίνωση τους οι Παρεμβάσεις Π. Ε. καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς να μην πάρουν μέρος στην αιφνιδιαστική ηλεκτρονική διαδικασία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση. Ένα χαρακτηριστικό κομμάτι της ανακοίνωσης:

«Η αντίθεση και η αντιπαράθεσή μας ως εκπαιδευτικό κίνημα και πιο συγκεκριμένα ως Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις, με την αξιολόγηση είναι συνεχής, συνεπής, αποτελεσματική και διαχρονική και από αυτή την άποψη σηκώνουμε έμπρακτα και αυτή την κρίσιμη ώρα το βάρος της αντιπαράθεσης που μας αναλογεί. Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας απέναντι στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας τονίζοντας, ότι δεν έχουμε απλώς διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο και τις τεχνικές για την εφαρμογή της αξιολόγησης.

Λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση». Δώσαμε και θα δώσουμε όλες τις μάχες για το μπλοκάρισμά της στην πράξη γιατί αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τη χειραγώγηση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου».