“Ο Άγιος Σάββας έχει μάχιμο σωματείο”. Έτσι απαντάμε στις προσαγωγές συνδικαλιστών

Με την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκρατίας που ξεκίνησε την παραμονή της επίσκεψης Μέρκελ για να μην συμμετάσχει ο κόσμος στα συλλαλητήρια να έχει αποτύχει παταγωδώς και με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους την επόμενη να κατεβαίνουν από κάθε σημείο της Αθήνας -ακόμα και με τα πόδια για πολλές ώρες- προς το κέντρο, η αστυνομία εξαπέλυσε ένα όργιο καταστολής, αυθαιρεσιών και επιθέσεων απέναντι στους διαδηλωτές.

Από τις εκατοντάδες “προληπτικές” προσαγωγές κυριολεκτικά ανήλικων μαθητών αλλά και συνδικαλιστών όπως του Κώστα Καταραχιά, γενικού γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγιος Σάββας, μέχρι τους μπάτσους που κυνηγούσαν κόσμο κρατώντας ξανά ανάποδα τα γκλοπ τους ή αυτούς που χρησιμοποίησαν μία κοπέλα σαν ανθρώπινη ασπίδα, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έδειξε ότι η κατρακύλα της δεν έχει όρια.

• Ο Παναγιώτης Αραπάκος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγιος Σάββας, μας μίλησε για την κινητοποίηση του Συλλόγου που πέτυχε την απελευθέρωση του Κώστα Καταραχιά: «Είχα φτάσει στο Σύνταγμα νωρίτερα από τα άλλα μέλη του Σωματείου και τους συναδέλφους. Γύρω στις 12.30 το μπλοκ μας ανέβαινε από Μοναστηράκι την Ερμού.

Ο Κώστας κρατούσε την ντουντούκα. Λίγο πριν φτάσουν στο Σύνταγμα τον σταματούν και τον συλλαμβάνουν. Χωρίς λόγο, γιατί η μάσκα νοσοκομείου που βρήκαν στην τσάντα του δεν είναι λόγος. Και τον συνέλαβαν μπροστά μας, μαζί με κάποιους άλλους νεαρούς όχι πάνω από 17, παρόλο που συγκεντρωθήκαμε κόσμος πολύς εκεί για να διαμαρτυρηθούμε και απλοί πολίτες και τα μέλη του ΔΣ και συνδικαλιστές από άλλους χώρους και σύντροφοί του από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ.

Τίποτα βέβαια δεν είναι τυχαίο. “Σας ξέρουμε από τη ΔΕΘ”, άκουσα με τα αφτιά μου να λέει ένας από την αστυνομική δύναμη που έκανε την προσαγωγή ομολογώντας την επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ, την Αγγελική και τη Μαρία, φύγαμε κατευθείαν για το νοσοκομείο και τη ΓΑΔΑ.

Προκλητικοί

Τηλεφωνήσαμε σε δικηγόρο, ενημερώσαμε την ΟΕΝΓΕ και την ΑΔΕΔΥ. Κι ύστερα από μία ώρα που κάναμε να φτάσουμε στον Άγιο Σάββα γιατί όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί, πήγαμε αμέσως στη Διοίκηση του νοσοκομείου. Από εκεί τηλεφώνησαν στη ΓΑΔΑ και ζήτησαν εξηγήσεις αλλά απ' ότι άκουσα από τους συναδέλφους που ήταν παρόντες η απάντηση της ΓΑΔΑ στη Διοίκηση ήταν “χάρη σας κάνουμε που σας αφήνουμε να του μιλήσετε”. Τόσο προκλητικοί.

Ενημέρωσα από τα μεγάφωνα του νοσοκομείου για το γεγονός και φώναξα να κατέβουν όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν τη δυνατότητα -γιατί σε μέρα απεργίας και με πολλούς συναδέλφους να είναι στο Σύνταγμα το προσωπικό είναι λίγο- να πάμε έξω από τη ΓΑΔΑ. Πήγαμε και κρεμάσαμε το πανό του συλλόγου μας στα κάγκελα της Ασφάλειας. Αρχισαν να καταφτάνουν και μαθητές που οι φίλοι τους ήταν κι αυτοί μέσα. Μία ώρα μετά, αφού μία μας καλόπιαναν ότι “αν κλείσετε το πανό, θα τον αφήσουμε” και μία μας αρνούνταν οποιαδήποτε ενημέρωση και επαφή μαζί του, άρχισαν να απελευθερώνουν πρώτα κάποιους μαθητές, πιτσιτρίκια, 15 χρονών κι ύστερα και τον Κώστα. Ο Άγιος Σάββας έχει πλέον ένα μάχιμο σωματείο και έτσι θα συνεχίσει».

• Δακρυγόνα και ξύλο επεφύλαξε η αστυνομία και στους επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους του Ερρίκος Ντυνάν που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου στην “απαγορευμένη ζώνη” της Μεσογείων.

“Βγαίνοντας με συναδέλφους από το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από γενική συνέλευση για να κατέβουμε στο Σύνταγμα, πέσαμε πάνω σε 200 εργαζόμενους του Ντυνάν, πολλοί με τις άσπρες φόρμες τους, που διαδήλωναν έξω από το νοσοκομείο. Ηταν περικυκλωμένοι από 100 ΜΑΤατζήδες που δεν άφηναν κανένα τους να κουνηθεί ενώ τους είχαν ρίξει και χημικά”, μας περιέγραψε ο Κώστας Πίττας, εργαζόμενος στο υπουργείο Ανάπτυξης που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Η καταστολή δεν διέλυσε τη συγκέντρωση και κάποιοι εργαζόμενοι κατάφεραν να ρίξουν μπουκάλια με νερό στην αυτοκινητοπομπή της Μέρκελ.

Γεγονός είναι ότι ακόμα μία “απαγορευμένη ζώνη” -για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες μετά την εισβολή των απεργών του Σκαραμαγκά στο υπουργείο Αμυνας- έσπασε χωρίς κανείς να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι εργαζόμενοι “έπιασαν την αστυνομία στο ύπνο” ή τέτοιου είδους βλακείες. Η εργατική αντίσταση είναι πιο δυνατή, τί να κάνουμε;