Η πλατεία Αμερικής είναι αντιφασιστική

Σε αντιφασιστικό πανηγύρι μετατράπηκε η συγκέντρωση και η διαδήλωση που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ Πατησίων-Γαλατσίου-Κυψέλης μαζί με τις κοινότητες των μεταναστών στην πλατεία Αμερικής το Σάββατο 20 Οκτώβρη. Από νωρίς το μεσημέρι μετανάστες με τις οικογένειές τους, αλλά και εκατοντάδες ντόπιοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία αποφασισμένοι να στείλουν το μήνυμα πως δεν θα επιτρέψουν στους φασίστες να πατήσουν το πόδι τους στην περιοχή και να μετατρέψουν την πολύχρωμη πλατεία σε έναν ακόμα Αγ. Παντελεήμονα.

“Οι Τανζανοί μετανάστες στην Eλλάδα ήρθαμε για να βρούμε μια καλύτερη ζωή. Υπάρχουν μεταξύ μας άνθρωποι που ζουν ειρηνικά για δεκαετίες σε αυτή τη χώρα. Εμείς καλούμε όλο τον κόσμο στην γειτονιά να είμαστε μαζί και να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Σήμερα θα διαδηλώσουμε ειρηνικά για να δείξουμε την δύναμή μας”, τόνισε μιλώντας στην συγκέντρωση ο Ολιγκοπόρα Καγιού πρόεδρος της κοινότητας.

“Δεν θα τους αφήσουμε να μας χωρίσουν. Όλοι μαζί θα απαντήσουμε σε αυτούς που προσπαθούν να μας πουν πως άμα έχεις άλλο χρώμα και άλλη γλώσσα είσαι κατώτερος. Δεν μπορεί να ζούμε τόσα χρόνια στην Ελλάδα και να κινδυνεύουμε κάθε μέρα που βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας να μας συλλάβουν”, τόνισε ο Ντιάλο από την Γουιάνα.

Δάσκαλοι

“Εμείς οι δάσκαλοι της περιοχής δεν δεχόμαστε κανένα διαχωρισμό μεταξύ των μαθητών μας. Δεν μας νοιάζει από πια χώρα έρχονται, από που είναι η γονείς τους. Και ταυτόχρονα γνωρίζουμε καλά πως για την διάλυση της δημόσειας παιδείας τις ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές δεν φταίνει οι μετανάστες αλλά οι πολιτικές των μνημόνιων”, τόνισε η Ανθή Αθανασούλα από τον Σύλλογο Δασκάλων “Αριστοτέλης”.

“Το ερώτημα που έχουμε να απαντήσουμε είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε γειτονιές με παιδικούς σταθμούς, με νοσοκομεία, με σχολεία για όλους τους εργαζόμενους ή θέλουμε γεινονιές μέσα στον φόβο και το ρατσισμό;”, τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την μεριά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

“Θα βρεθούμε όλοι μαζί στους δρόμους όχι μόνο για να αντισταθούμε απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής αλλά και για να παλέψουμε μαζί μετανάστες και ντόπιοι εργάτες απέναντι στις πολιτικές που διαλύουν τις ζωές μας”, τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Η διαδήλωση που ακολούθησε ήταν πραγματικά μια τεράστια πηγή αισιοδοξίας. Μέσα στα στενά της γειτονιάς συνεχώς και περισσότεροι μετανάστες ακολουθούσαν την πορεία. Κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια και χειροκρόταγε. Μπροστά στα γραφεία της Τανζανικής κοινότητας ο κόσμος άρχισε να φωνάζει “Solidarite avec les Immigres”.

“Ποτέ ξανά φασισμός” ήταν το σύνθημα που τράνταζε την πορεία που στο κεφάλι διαδήλωσε το πανό των δασκάλων, ενώ ακολουθούσαν με πανώ η τοπική ΚΕΕΡΦΑ, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.