ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ - Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο σε Αθήνα και...

Πραγματικά, το πιο εντυπωσιακό, τις 13 μέρες που κράτησε η έκθεση, ήταν οι προτιμήσεις του κόσμου, και οι συζητήσεις που άνοιγε. Στο περίπτερο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου υπήρχε σχεδόν μόνιμα ένα πηγαδάκι από κόσμο που προσπαθούσε να βρει απαντήσεις για την κρίση, αλλά και τους αγώνες. Ενδεικτικό αυτού ήταν το γεγονός ότι πολλοί έφευγαν από το περίπτερο έχοντας αγοράσει, πέρα από τα βιβλία, την Εργατική Αλληλεγγύη και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

Το βιβλίο που είχε τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν «Ο Ελληνικός Καπιταλισμός η Παγκόσμια Οικονομία και η Κρίση». Αντίστοιχα, «Η Νέα Κρίση του Καπιταλισμού: μια μαρξιστική απάντηση». Δεύτερο σε προτίμηση βιβλίο ήταν το βιβλίο «Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα: Ο Εμφύλιος 1946-1949», του Λέανδρου Μπόλαρη. 

Πολύ σημαντική ήταν επίσης η στροφή πολλών στις ιδέες του Τρότσκι. Ακόμα και μέλη του ΚΚΕ - από συζητήσεις που κάναμε στο περίπτερο - μου είπαν πως βρίσκουν σωστή την άποψη του Τρότσκι για το ενιαίο μέτωπο και πως είναι επίκαιρη αυτή τη στιγμή για το κίνημα.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για το βιβλίο «Ο Μαρξισμός του Τρότσκι» του Ντάνκαν Χάλας και για τους τρεις τόμους (της τετράτομης στην τελική της μορφή) βιογραφίας του Κλιφ για τον Τρότσκι. Πολλοί ήταν και αυτοί που θέλησαν να γνωρίσουν το ΣΕΚ και να συμμετάσχουν στον αγώνα που κάνει. Ανάμεσά τους ήταν εργαζόμενοι, άνεργοι, καθώς και ένας δεκαεφτάχρονος αγωνιστής από τη Δράμα.

Αυτές τις μέρες, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρίσκεται στην έκθεση της παραλίας στη Θεσσαλονίκη και από τις 11 μέχρι 27 Ιούνη στην Εκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι του Πειραιά στο περίπτερο 78.