Η άποψή μας: H πιο κρίσιμη μάχη

Τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη αρχίζει η πιο κρίσιμη βδομάδα για την υπόθεση της εργατικής αντίστασης στις Τρόικες και τα Μνημόνια. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη φτάνει τρεκλίζοντας στην κατάθεση του πακέτου Στουρνάρα στη Βουλή. Και το κίνημα της αντίστασης ανεβάζει πανεργατικά τις απεργίες του. Τώρα είναι η ώρα για την Αριστερά να το στηρίξει οργανωτικά και πολιτικά για να φτάσει στην ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης και για να ανοίξει την προοπτική μιας κοινωνίας χωρίς τις βαρβαρότητες της ατέλειωτης κρίσης του καπιταλισμού.

Η Τρόικα εσωτερικού μπαίνει στην τελική ευθεία σαν ένας πυγμάχος παραζαλισμένος από τις γροθιές που έχει φάει στους προηγούμενους γύρους. Ο Σαμαράς με δυσκολία σηκώθηκε από το καναβάτσο τον περασμένο Ιούνη, τον Βενιζέλο δεν τον κρατάνε πια τα γόνατά του. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η απεργία στα ΜΜΕ την περασμένη βδομάδα αποκάλυψε ότι η συγκυβέρνηση δεν ελέγχει ούτε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ανατροπή της είναι ώριμος στόχος.

Αυτόν το στόχο βάζει η κλιμάκωση του απεργιακού κινήματος αυτή τη βδομάδα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ επιτέλους αποφάσισαν να προκηρύξουν 48ωρη Γενική Απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη. Και οι δυνάμεις που τους καλούσαν να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες πανεργατικές απεργίες βγαίνουν μπροστά και ξεκινούν τις απεργίες από Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό, στον ΗΣΑΠ, στο Τραμ, στα ΜΜΕ, στους Δήμους, οι νοσοκομειακοί γιατροί πανελλαδικά και οι νοσηλευτές σε πολλά νοσοκομεία ανοίγουν το χορό. Μεγάλα τμήματα συντονίζονται για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της κλιμάκωσης από τα κάτω και τη συνέχειά της. Οι συσκέψεις που έγιναν στο ΕΚΑ την περασμένη Τετάρτη και στο Πολυτεχνείο την Κυριακή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αποτελούν ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο δρόμο για τη νίκη.

Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Οι απεργίες δεν πρέπει να σταματήσουν την Τετάρτη όποια κι αν είναι η κατάληξη της ψηφοφορίας για το πακέτο με τις περικοπές των 14 περίπου δις. Συνεχίζουμε και ενάντια στις προσπάθειες της Τρόικας εσωτερικού να ψηφίσει καταστροφικό προϋπολογισμό πριν καταρρεύσει. Συνεχίζουμε και συντονιζόμαστε με τη Γενική Απεργία σε όλο το Νότο της Ευρώπης στις 14 Νοέμβρη. Εκεί είναι η δύναμη για να απαλλαγούμε και από την Τρόικα εξωτερικού.

Μετερίζι

Άμεσα, λοιπόν, δίνουμε την ψυχή μας για την επιτυχία της απεργιακής εφόδου αυτή τη βδομάδα, για την οργάνωσή της χώρο-χώρο, για να είναι κάθε εργοστάσιο, κάθε νοσοκομείο, κάθε γραφείο και ένα μετερίζι της εργατικής αντίστασης με δική του απεργιακή επιτροπή που θα οργανώσει την πολιορκία της Βουλής από απεργούς για όσο χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, κάθε βήμα μπροστά σε αυτή τη μάχη είναι και η καλύτερη προετοιμασία για την επόμενη μέρα.

Οι Τρόικες και του εσωτερικού και του εξωτερικού έχουν εξαπολύσει τη χειρότερη καταστροφολογία. Ταυτίζουν μια δική τους κατάρρευση με διάλυση της οικονομίας και εκβιάζουν ωμά με όπλο το ευρώ και την κερδοσκοπία. Δηλώνουν ξετσίπωτα ότι αν χάσουν αυτοί τα υπουργεία, τότε θα βρεθούμε μπροστά στις υποτιμήσεις, στον πληθωρισμό, στο χάος.

Η Αριστερά πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει ότι υπάρχει μια ακατανίκητη δύναμη ικανή να αντιμετωπίσει την καταστροφή με την οποία μας απειλούν οι καπιταλιστές και τα τσιράκια τους. Η οργανωμένη εργατική τάξη, αυτοί που παράγουν τον πλούτο, μπορεί να βάλει στην άκρη κάθε κερδοσκοπικό λαμόγιο. Ποιος αμφιβάλει ότι εμείς οι εργάτες μπορούμε να εισπράξουμε τους φόρους από τους πλούσιους της «λίστας Λαγκάρντ» καλύτερα από τους Βενιζέλους και τους Σταϊκούρες; Ποιος υπερασπίζεται την αλήθεια από τις ψευτιές των μεγαλοεκδοτών αν όχι οι απεργοί των ΜΜΕ που κοντράρουν τις διώξεις Αρβανίτη-Κατσίμη-Βαξεβάνη; Ποιος κρατάει τα Νοσοκομεία όρθια κόντρα στις μαχαιριές των Λοβέρδων και των Λυκουρέντζων, αν όχι το ηρωικό προσωπικό τους;

Με αυτή τη δύναμη μπορούμε να βάλουμε το τραπεζικό σύστημα κάτω από εργατικό έλεγχο σπάζοντας τον ζουρλομανδύα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ευρώ, κρατικοποιώντας τις τράπεζες χωρίς αποζημίωση για τους Λάτσηδες και τους Κωστόπουλους και διαγράφοντας το χρέος. Αυτός είναι ο δρόμος μπροστά, κόντρα στους εκβιασμούς των τροϊκανών. Αυτό το δρόμο δείχνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καλεί όλους τους εργάτες και όλη την Αριστερά να τον βαδίσουμε μαζί.