Συντονιζόμαστε και κλιμακώνουμε

Κάλεσμα σε σωματεία, εργαζόμενους, ανέργους νεολαία για κοινό συντονισμένο απεργιακό αγώνα διαρκείας με καταλήψεις και μαχητικές διαδηλώσεις μέχρι τη νίκη, απευθύνει η μαζική συνέλευση-σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που έγινε την Τετάρτη 31/10 στο ΕΚΑ. Την πρωτοβουλία πήραν σωματεία και συνδικάτα που έχουν πάρει ήδη αποφάσεις για απεργιακή κλιμάκωση διαρκείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με απόφασή τους, τα σωματεία ΟΤΑ Ν. Ιωνίας, ΟΤΑ Παιανίας, Ένωση Τεχνικών Δήμου Αθηναίων, Σύλλογος εργαζομένων ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου, Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Αγ. Σάββα, Σύλλογος εργαζομένων Θριάσιου νοσοκομείου, ΜΕΤΡΟ, ΣΕΠ/ΔΕΗ, Σωματείο εργαζομένων σε ιδιωτικά ΚΤΕΟ, Σύλλογος εκπ/κών Π.Ε. «ο Αριστοτέλης», Σύλλογος εκπ/κών Π.Ε. Αιγάλεω, σύλλογος εκπ/κών Π.Ε. Κορυδαλλού-Αγ. Βαρβάρας, Α’ ΕΛΜΕ Δ. Αττικής, Ε’ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής, Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού ΕΡΤ, καθώς και δεκάδες εργαζόμενοι και μέλη Δ.Σ. από πολλά σωματεία του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, με στόχο “μπροστά σ’ αυτή την κομβική στιγμή για το εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους, να οργανώσει μέχρι τέλους και να συμβάλλει στο συντονισμό των δράσεων συγκροτώντας μία ανοιχτή πρωτοβουλία αντίστασης και ανατροπής των μέτρων κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ”.

Τη σύσκεψη άνοιξαν ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, ο Νίκος Αδαμόπουλος, πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας, ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγίου Σάββα, ο Μιχάλης Ρίζος από το Αττικό νοσοκομείο, η Φλώρα Παπαδέδε, γ.γ ΔΣ ΣΕΠ ΔΕΗ και η Ντίνα Ρέππα, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αριστοτέλης.

Διαρκείας

“Το 99% των συναδέλφων στο ΜΕΤΡΟ λέει απεργία διαρκείας” είπε στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Σταματόπουλος. “Είναι αποφασισμένοι όλοι. Εμείς σαν σταθερή τροχιά έχουμε πάρει την απόφαση ότι τη Δευτέρα πάμε σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες”. “Στην πλειονότητα των συνελεύσεων από τα 240 σωματεία στους ΟΤΑ ήταν ότι προχωράμε σε ένα παρατεταμένο πολύμορφο αγώνα με καταλήψεις, απεργίες αποκλεισμούς με στόχο την ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης” είπε ο Νίκος Αδαμόπουλος.

“Με βάση την απόφαση της συνέλευσης του Αγίου Σάββα για επαναλαμβανόμενες απεργίες καλέσαμε τα ΔΣ σωματείων νοσοκομείων που έχουμε κοινό βηματισμό, είχαμε συνάντηση με τα σωματεία του Αττικού και του Θριασίου και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να πάμε από τη Δευτέρα με 48ωρες επαναλαμβανόμενες” είπε ο Κώστας Καταραχιάς. “Είναι όρος επιβίωσης, αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει νίκη. Για να έχουμε νίκη χρειαζόμαστε γενική απεργία μέχρι να πάρουν πίσω τα μέτρα και να πέσει η κυβέρνηση. Εμείς πήραμε αυτήν την απόφαση σαν σωματείο με δύο στόχους, για να πιεστεί σοβαρά η ΓΕΝΟΠ να προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες και να καλέσει σε συντονισμό και δεύτερο είναι αυτό, η πρωτοβουλία αυτή σήμερα που είναι εξαιρετική και αναγκαία, από αύριο πρέπει να τεθεί σε κάθε σωματείο” τόνισε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η Φλώρα Παπαδέδε.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια πολλοί συνδικαλιστές και μέλη ΔΣ από ΕΛΜΕ, Διδασκαλικούς Συλλόγους, Νοσοκομεία, ΟΤΑ και άλλους χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. “Εμείς ξεκινήσαμε από σήμερα απεργία με απόφαση της ομοσπονδίας και σκεφτόμαστε για διαρκείας. Ακόμα και να ψηφιστούν τα μέτρα δεν πρέπει να σταματήσουμε” τόνισε η Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος ΔΣ ΠΣΥΠΕΡΤ.

Στο τέλος της σύσκεψης συμφωνήθηκε να υπάρξει κάλεσμα που να διακινηθεί τις επόμενες μέρες σε όλους τους χώρους. Οπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το κάλεσμα: “Να σαλπίσουμε συνολικό και πολιτικό αγώνα με όλα τα μέσα, με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και διάρκεια, αγώνα ανατροπής! Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με πολύμορφο απεργιακό αγώνα διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές, που δε θα σταματήσει την Τετάρτη αλλά θα συνεχιστεί και μετά από αυτήν, μέχρι να πάρουν τα μέτρα πίσω, με μαχητικές συγκεντρώσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα μπορούν και πρέπει να γίνουν φραγμός στη γενική και τελική πλέον λεηλασία που ετοιμάζουν. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν πράξη οι αγωνιστικές διακηρύξεις, μίας σειράς συνδικάτων και να κλιμακώσουν με πράξεις και όχι με λόγια. Να μην περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ Να ανατραπεί η κυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Να φύγει η τρόικα. Μπορούμε να νικήσουμε και να επιβάλλουμε έναν άλλο δρόμο για το λαό”.

Την Κυριακή 4/11, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, στο κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο γινόταν νέα διευρυμένη συνέλευση για την οργάνωση του αγώνα.

Στιγμιότυπο από την σύσκεψη σε αίθουσα στο ΕΚΑ, 31 Οκτώβρη

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάμε με τη 48ωρη απεργία