Καταλήψεις στα Δημαρχεία

Ξεκίνησαν από την 1η Νοέμβρη και συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, οι Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους Δήμους. Οι εργαζόμενοι οργανώνουν τις καταλήψεις των Δημαρχείων, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ, με στόχο να μετατραπούν οι Δήμοι σε “κέντρα αντίστασης όλων των κοινωνικών ομάδων που μαστίζονται από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης και της τρόικα”.

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοέμβρη η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφάσισε αποχή από την εργασία, ενώ από τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη επέκταση των καταλήψεων στο σύνολο των Δημαρχείων, Δημοτικών κτιρίων και γκαράζ στους Δήμους όλης της χώρας. Επίσης συμμετοχή στη 48ωρη πανεργατική την Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Νοέμβρη, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζονται οι καταλήψεις. Την Τρίτη η Ομοσπονδία καλεί προσυγκέντρωση στις 10.30πμ στα γραφεία της (Καρόλου 24) και την Τετάρτη στις 4.30μμ στο ίδιο μέρος.

Στο πλαίσιο των τοπικών κινητοποιήσεων, την Παρασκευή 2/11 πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με αντιπροσωπείες από τους Συλλόγους της Αττικής στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, όπου είχε προγραμματίσει να συζητήσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της λιμενικής ζώνης και τη δημιουργία εργοστασίου απορριμμάτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο αναβλήθηκε για τέταρτη φορά, ενώ από Δευτέρα 5/11 ξεκινά η κατάληψη των χώρων του Δήμου από τους εργαζόμενους.

Στους περισσότερους Δήμους της Αττικής έγιναν συνελεύσεις Πέμπτη και Παρασκευή 1 και 2 Νοέμβρη και άρχισαν τα Δημαρχεία και τα γκαράζ το ένα μετά το άλλο να κλείνουν με καταλήψεις.

Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου ο Σύλλογος προχώρησε την Πέμπτη 1η Νοέμβρη σε κατάληψη του Δημαρχείου, της Δημοτικής αστυνομίας και του Εργοταξίου, ενώ με ανακοίνωσή του καλεί : “Όλοι στους δρόμους του αγώνα. Συντονίζουμε με όλους τους δημότες τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε ανέργους, συλλογικότητες, φορείς, επαγγελματοβιοτέχνες, οργανώσεις, 15μελη μαθητικά συμβούλια στο Δημαρχείο του Δήμου Αγίου Δημητρίου τη Δευτέρα 5-11-2012 και ώρα 18:00 σε ανοιχτή συνέλευση για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας ενάντια στην εξαθλίωση, το ξεπούλημα, την υποταγή”.

Οργάνωση

Στην Αργυρούπολη-Ελληνικό ο Σύλλογος εργαζομένων από την Πέμπτη έχει ξεσηκώσει όλη την πόλη. “Είχαμε κάνει Γενική Συνέλευση εδώ και αρκετό καιρό και είχαμε ενημερώσει τους συναδέλφους για τις καταλήψεις που προγραμματίζει η Ομοσπονδία”, μας είπε η Μαρία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου. “Την Τετάρτη 31/10 κάναμε συγκεντρώσεις κατά χώρους, βάλαμε ένα πλάνο και χωρίσαμε τις βάρδιες των καταλήψεων. Την Πέμπτη οργανώσαμε εξορμήσεις σε δύο κεντρικές πλατείες στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη, όπου είχαμε στήσει τραπεζάκι και σημαίες και μοιράσαμε ανακοινώσεις προς τον πολίτη της ΠΟΕ ΟΤΑ και του Συλλόγου, ενώ από τις προηγούμενες μέρες είχαμε μοιράσει τις ανακοινώσεις πόρτα πόρτα.

Την Παρασκευή κάναμε εξορμήσεις στην Εφορία, στο Μικρό Εργοτάξιο και στο κεντρικό Δημαρχείο. Καμία υπηρεσία του Δήμου δεν λειτούργησε εκτός από το συσσίτιο του Δήμου, την καθαριότητα της λαϊκής και το ληξιαρχείο. Τη Δευτέρα σε συνεργασία με γειτονικούς Συλλόγους της Ηλιούπολης, του Αλίμου και του Αγίου Δημητρίου οργανώνουμε μοτοπορεία σε κεντρικούς δρόμους. Πιστεύουμε ότι πολλά θα κριθούν από τη συμμετοχή του κόσμου στη 48ωρη. Η Εκτελεστική της ΠΟΕ ΟΤΑ συνεδριάζει την Τετάρτη το απόγευμα. Εμείς σαν Σύλλογος λέμε ότι οι κινητοποιήσεις μας πρέπει να συνεχιστούν και μετά τη 48ωρη”.

Καταλήψεις έχουν ξεκινήσει από την Πέμπτη στο Δήμο Ν. Ιωνίας και Ν. Ηρακλείου. Την Δευτέρα 5/11 το συντονιστικό των συλλόγων ΟΤΑ στα Βόρεια καλεί συγκέντρωση και πορεία στις 11πμ στη Λεωφόρο Ηρακλείου. Στην Αγία Παρασκευή έγινε την Παρασκευή μία πρώτη συγκέντρωση των εργαζομένων όπου “συζητήθηκε ότι από τη Δευτέρα αναρτούμε πανώ στην είσοδο του Δημαρχείου και καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση όπου θα συζητήσουμε την έναρξη της κατάληψης, τη συμμετοχή μας στην 48ωρη γενική απεργία. Στη συνέλευση θα συζητήσουμε το θέμα τι κάνουμε μετά την πανεργατική όπου θα προτείνουμε τη συνέχιση της κατάληψης από την Πέμπτη”, μας είπε ο Κώστας Μεγαγιάννης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου.

Στα Βριλήσσια το “σωματείο έκανε ενημερωτικές συνελεύσεις κατά τόπους στους χώρους δουλειάς και από τη Δευτέρα 5/11 ξεκινούν καταλήψεις στο Γκαράζ, το Δημαρχείο ενώ οι συνάδελφοι στους Παιδικούς Σταθμούς έχουν αρχίσει να ενημερώνουν τους γονείς”, μας είπε ο Κώστας Φοινινής, εργαζόμενος στο Δήμο. “Προσωπικά πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία να πετύχουν οι καταλήψεις, να συμμετέχουν οι συνάδελφοι στην οργάνωσή τους και να μετατρέψουμε τα Δημαρχεία σε κέντρα οργάνωσης του αγώνα έτσι ώστε να συνδεθούμε με όλα τα σωματεία και τον κόσμο της περιοχής καλώντας όλους τους κατοίκους του Δήμου σε κλιμάκωση του αγώνα όλη την επόμενη εβδομάδα”.

Στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη έγινε την Πέμπτη 1/11 μαζική γενική συνέλευση του σωματείου εργαζομένων όπου συζητήθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας και από την Παρασκευή ξεκίνησαν καταλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας από τη Δευτέρα 5/11 ξεκινούν καταλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. “Την ώρα της κατάληψης πραγματοποιούμε γενική συνέλευση όπου θα συζητήσουμε τη συμμετοχή μας στη 48ωρη πανεργατική, τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για συντονισμό με τα σωματεία γειτονικών Δήμων και τη συνέχεια που θα δώσουμε μετά την πανεργατική απεργία”, μας είπε ο αντιπρόεδρος του σωματείου Γιάννης Λειβαδάρος.