Γράμματα και σχόλια

Όχι στις διώξεις

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να εφαρμόσει τα μετρά που ψήφισε με την ισχνή μειοψηφία των 153 στη Βουλή, στηρίζεται ολοένα και περισσότερο όπως επιβεβαιώνουν περίτρανα και οι διώξεις στη Θεσσαλονίκη, στα μόνα στηρίγματα που της έχουν απομείνει: τη βία της αστυνομίας και τα δικαστήρια.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής επιλογής η Ασφάλεια Χανίων προχωρά στη δίωξη 9 αγωνιστών του κινήματος για την κατάληψη του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 10 του περασμένου Φλεβάρη.

Η δίωξη είναι καθαρά πολιτική μεθόδευση. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων είχε δηλώσει μετά τη λήξη της κατάληψης ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη κανενός. Έτσι η δίωξη αποτελεί έργο αποκλειστικά της κυβέρνησης μέσω της ασφάλειας. Εντύπωση προκαλεί η επιλογή των κατηγορουμένων. Η Ασφάλεια προσπαθώντας να επιβάλλει καθεστώς τρόμου σε όλο τον κόσμο που αντιστέκεται, στοχοποιεί συγκεκριμένους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς χώρους που έχουν ριζοσπαστική, ανατρεπτική δράση και παίζουν ενεργό ρόλο στο κίνημα της αντίστασης στις βάρβαρες πολιτικές της λιτότητας. Οι διωκόμενοι είμαστε καθηγητές και δάσκαλοι, μέλη των ΔΣ της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, αγωνιστές από το φοιτητικό κίνημα, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, την κατάληψη Rosa Nera και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι διωκόμενοι σε κοινή μας ανακοίνωση, δηλώνουμε ότι υπερασπίζουμε τους κοινωνικούς αγώνες και ότι «…θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίζουν οι συλλογικότητες στις οποίες ανήκουμε. Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη και η θέληση των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά πιο ισχυρή από την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και τρομοκράτησης της κοινωνίας από τους εκάστοτε κυβερνώντες και τους παπαγάλους τους».

Ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες δηλώσεις συμπαράστασης από την ΕΛΜΕ και το σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Σεραφείμ Ρίζος


Άλλαξε η γραμμή

Όλα φαίνεται πως ξεκίνησαν στις 25 Οκτωβρίου 2012 στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, όταν βρισκόμασταν λίγο πριν την κατάθεση στην Βουλή των νέων μέτρων και έπρεπε να αποφασιστούν κινητοποιήσεις. Οι προτάσεις που επικράτησαν ήταν δύο: Η μια πρόταση μίλαγε για απεργίες όλες τις μέρες που τα μέτρα θα συζητιούνται στη βουλή και πήρε 19 ψήφους με ψήφους από ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (στηρίζονται και από ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ) και μέρος της ΔΑΚΕ. Η άλλη πρόταση ήταν για μία μόνο 24ωρη απεργία στις 9/11 που πέρασε με 24 ψήφους από την ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΜΕ!

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, αλλά και σε συνδυασμό με την ηττοπάθεια που εκφράστηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ λέγοντας ότι «τα μέτρα έτσι και αλλιώς θα ψηφιστούν», η παράταξη των Παρεμβάσεων εξέδωσε ενημερωτική ανακοίνωση η οποία φαίνεται πως ήταν εξόχως ενοχλητική για το ΠΑΜΕ.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δικαιολογήσουν στα μέλη τους τα αδικαιολόγητα, ξεκίνησαν μια επιθετική εκστρατεία ευρείας κλίμακας στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να επανεπιβεβαιώσουν με κάθε τρόπο στα μέλη τους ότι το ΠΑΜΕ είναι ο μοναδικός γνήσιος επαναστατικός μηχανισμός που θα οδηγήσει το εργατικό κίνημα στη νίκη, ενώ όλοι οι άλλοι είναι ούτε λίγο ούτε πολύ εχθροί της εργατικής τάξης και έμμισθοι πράκτορες του κεφαλαίου.

Επίθεση

Έτσι, ξεκίνησε η επίθεση με ενυπόγραφο άρθρο του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ Α. Αρβανιτίδη όπου περιέχει για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Παρεμβάσεις εκφράσεις όπως «άκρως συκοφαντική ανακοίνωση», «απύθμενα και ανείπωτα ψέματα» κ.α. Το κείμενο όμως δε σταματά εκεί, συνεχίζει και αναφέρει για το σωματείο ΟΤΑ της Καλλιθέας τα εξής «Ζήτησαν εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή επειδή έκοψε μεροκάματα στην κατάληψη. Δηλαδή τι ζήτησαν; Και κατάληψη, και απεργία και το μεροκάματο να πέφτει. Οι δυνάμεις τις ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν σε ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα σαν τα παραπάνω». Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε τον περσινό Οκτώβρη η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σε εξώφυλλο, και για να προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα ώστε να χτυπηθεί ο μεγάλος αγώνας των εργαζομένων στους Δήμους έγραφε «Δεν δουλεύουν, τυπικά δεν απεργούν και πληρώνονται κανονικά».

H επίθεση συνεχίστηκε με άρθρο στον Ριζοσπάστη στις 11/11/2012. Λέει λοιπόν ο Ριζοσπάστης «Αξίζει να ειπωθεί εκ των προτέρων ότι βασικό στοιχείο της δράσης αυτών των δυνάμεων είναι να προτείνουν στους εργαζόμενους να χτυπάνε κάρτα και μετά να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (προκρίνουν κυρίως τη μορφή των καταλήψεων). Πρόκειται για πρόταση ανοιχτά υπονομευτική για τους αγώνες των εργαζομένων».

Καλή η επιχειρηματολογία τους περί καταλήψεων και εκφυλισμού των αγώνων, αλλά φαίνεται πως αυτή είχε ισχύ μέχρι την περασμένη Τετάρτη στις 14/11/2012. Από εκεί και πέρα, ίσως φαίνεται απίστευτο, αλλά όλα τα παραπάνω ξεχάστηκαν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους χώρους των Δήμων συγκεκριμένα, είτε πήραν πρωτοβουλία για συνελεύσεις και καταλήψεις είτε στήριξαν με την ψήφο τους και τη συμμετοχή τους καταλήψεις. Έτσι π.χ. στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, ξαφνικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ από εκεί που ήταν αντίθετος στις καταλήψεις αρχές του μήνα, μετατράπηκε στον πιο «προωθημένο καταληψία» και ενώ υπήρχε πρόταση για κατάληψη μόνο στα γραφεία προσωπικού εκείνος πρότεινε κατάληψη σε όλο το Δημαρχείο!

Είναι προφανές ότι η «γραμμή» του ΚΚΕ περί καταλήψεων άλλαξε. Πρόκειται λοιπόν για μια μεγαλοπρεπέστατη και άρτια σε εκτέλεση πολιτική κωλοτούμπα του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Είναι όμως καλοδεχούμενη κωλοτούμπα και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό και στο μέλλον, όπως τώρα δηλαδή έτσι και πάντοτε, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ να υιοθετούν στο τέλος τη «γραμμή» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ταξιάρχης Ευσταθίου, γραμματέας σωματείου Λυκόβρυσης – Πεύκης. 18/11/2012


Αποκατάσταση της αλήθειας

Στις 10 Νοέμβρη ο Ριζοσπάστης προχώρησε σ’ ένα συκοφαντικό δημοσίευμα, το οποίο αναφερόταν στην απεργία των εργαζομένων στην κλινική Γρηγοριάδη στο Ν. Ηράκλειο, ότι επισκέφτηκε κάποιο μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους πρότεινε να ζητήσουν από τον εργοδότη λογιστικό έλεγχο εσόδων εξόδων για την πληρωμή των δίχρονων οφειλών.

Στις 11 Νοέμβρη επανέρχεται το θέμα για γενικότερα συμπεράσματα «περί αριστερών αβανταδόρων της εργοδοσίας». Για αποκατάσταση της αλήθειας. Πράγματι στις 8 Νοέμβρη επισκεφτήκαμε σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ τους εργαζόμενους και τους εκφράσαμε την συμπαράστασή μας. Τους είπαμε μάλιστα την ανάγκη του επίμονου αγώνα για να πάρουν τα δεδουλευμένα.

Επιπλέον τους μοιράσαμε ένα κείμενο της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών που εν ολίγης αναφέρεται στην απληρωσιά του Ιδ. Τομέα Υγείας, το μέγεθος της ληστείας και της κοροϊδίας που δέχονται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες με τις πλάτες της συγκυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά και την ανάγκη του επίμονου αγώνα.

Τέλος η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ν. Ηρακλείου είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση συμπαράστασης.

Με τέτοια δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν την αλήθεια δεν βοηθιέται κανένας αγώνας. Το μονό που υπηρετείται έτσι είναι μια στείρα στενοκομματικη πολιτική και τίποτε άλλο. Στην επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται το ευρύτερο αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής για διαγραφή χρέους, έξοδο από ΕΕ και ευρώ ευρύτερες εθνικοποιήσεις με σύγκρουση με την εργοδοσία. Διαφορετικά θα ξύνουμε τις πληγές μας περιμένοντας τα χειρότερα....Αυτά τα λίγα.

Βασίλης Τουμπέλης, μέλος του Π. Σ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Η Εργατική Αλληλεγγύη στα Χανιά

Καλημέρα από τα Χανιά, τον νομό που ακόμη και σήμερα κυβερνιέται κομματικά.

Δουλεύω στο νοσοκομείο στο τμήμα Φυσικοθεραπείας. Δε μπορώ να πω το όνομά μου για διάφορους λόγους. Μια φορά την εβδομάδα έρχονται παιδιά από το ΣΕΚ και μοιράζουν την εφημερίδα, φωτοτυπίες για αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, ενημερωτικά για ομιλίες στο Εργατικό Κέντρο και άλλα τέτοια.

Βλέπω τον Χρήστο Κιούπη, πότε τον Σεραφείμ Ρίζο, ένα κορίτσι χαμογελαστό την Μαρία Καλτσουνάκη και ένα δίμηνο τώρα περίπου, έρχεται ένα ξανθό κορίτσι με πολύ όμορφα χαρακτηριστικά που ακούει στο όνομα Ελένη. Η Ελένη, χωρίς να το γνωρίζει, αν και λίγο καιρό στην ομάδα με τα άλλα παιδιά, έχει εισπράξει από τους γιατρούς τα καλύτερα σχόλια χάρη στην σχεδόν παιδική της ευγένεια.

Παρόλα αυτά, την εφημερίδα δεν μπορώ να την αγοράσω όταν περνάνε τα παιδιά. Γύρω μου υπάρχουν άτομα που παρατηρούν κάθε κίνηση. Άτομα που δουλεύουν δίπλα μου και μου απαγορεύουν να απεργήσω. Άτομα που διορίστηκαν χρόνια, χάρη στον ΠΑΣΟΚΟ Δήμαρχο. Άτομα που κρατάνε τους νοσοκόμους και τους ειδικευόμενους σε τεντωμένο σχοινί.

Το νοσοκομείο δυστυχώς, όπως και ο νομός, ξαναλέω κυβερνιέται ακόμα κομματικά. Αν δεν δουλεύεις μέσα δε ξέρεις πως είναι. Θέλω, να προτείνω κάτι. Να γινόταν η πώληση της εφημερίδας σε ένα δύο περίπτερα. Θα ήθελα να την αγοράζω και όχι να πηγαίνω στον τέταρτο όροφο και να την διαβάζω στο γραφείο ενός συγκεκριμένου γιατρού. Στα περίπτερα βρίσκεις ότι εφημερίδα θες. Την συγκεκριμένη γιατί όχι;

Εύχομαι να πέσει η κυβέρνηση σύντομα μήπως ξεβρομίσει η χώρα. Άλλωστε όλοι πλέον βλέπουν ότι το ξήλωμα του πουλόβερ άρχισε…

Την καλημέρα μου και αν είναι εφικτό να δημοσιευτεί το γράμμα μου μήπως και γίνεται κάποια αλλαγή με το σημείο πώλησης.

Ένας σύντροφος που ανέχεται την τρικολόρε κυβέρνηση για 684 ευρώ (ΜΙΚΤΑ…)

• Στα Χανιά, μπορεί κανείς να προμηθευτεί την Εργατική Αλληλεγγύη από τα σημεία πώλησεις των αθηναϊκών εφημερίδων


Περιφέρεια Ιονίου

Ιδιαίτερη συζήτηση για το ρόλο της Χρυσής Αυγής και του ρατσισμού έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων που συνεδρίασε στις 3 και 4 Νοέμβρη.

Η συζήτηση προέκυψε μετά την κατάθεση ψηφίσματος από την πλευρά της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια, καταγγελίας για την συγκέντρωση στοιχείων για τα παιδιά μεταναστών που βρίσκονται στους παιδικούς σταθμούς και την χορήγησή τους στη Χρυσή Αυγή, το οποίο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Το ψήφισμα είχε υποστήριξη των παρατάξεων της αριστεράς, με τον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να κάνει μια εξαιρετική τοποθέτηση, αλλά και από την «Επτανησιακή Αναγέννηση» («αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ) και ακόμα και από κάποιους της παράταξης της ΝΔ.

Στη συνέχεια καταθέσαμε κοινό ψήφισμα με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και την «Επτανησιακή Αναγέννηση» καταγγελίας της αστυνομικής καταστολής και της σύλληψης του Αλέξανδρου Χονδρογιάννη, του ανθρώπου που συνελήφθη από την αστυνομία μετά από δημοσίευση φωτογραφιών στο Facebook που δείχνουν περιστατικά αστυνομικής βίας στις εκδηλώσεις επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στην Κέρκυρα. Το συγκεκριμένο ψήφισμα χάθηκε για 4 ψήφους όμως η συζήτηση μέσα στο ΠΣ ανάγκασε την πλειοψηφία να καταθέσει και να ψηφίσει τελικά ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τη σύλληψη ζητώντας να τηρηθεί η «συνταγματική νομιμότητα».

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της διανομής συσσιτίου από την Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς σε συνεργασία με την εκκλησία, διαδικασία στην οποία επίσης εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή, αφού όπως κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση», η Εκκλησία έχει προσκαλέσει τη Χρυσή Αυγή να περιφρουρήσει τη διανομή συσσιτίου. Καταθέσαμε κοινό ψήφισμα υπέρ της σίτισης και στέγασης όλων των απόρων και αστέγων της Κεφαλονιάς ανεξάρτητα από καταγωγή και προτείναμε να αναλάβει η Περιφέρεια μαζί με το Δήμο και τα σωματεία της περιοχής τη διαδικασία, από τη στιγμή μάλιστα που η εκκλησία δεν δίνει ούτε ένα ευρώ. Το ψήφισμα δεν πέρασε.

Δυστυχώς αυτό που πέρασε ήταν ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων και η δημιουργία ΧΥΤΑ, σε όλες τις περιοχές που βάζει σε κίνδυνο και το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Η μάχη ενάντια στην εφαρμογή αυτής της απόφασης είναι μπροστά μας.

Τόνια Λαχανιώτη, περιφερειακή σύμβουλος Ιονίων Νήσων