Διήμερο συζητήσεων 1 και 2 Δεκέμβρη: Για μια σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση

Σάββατο 1 Δεκέμβρη

5.00μμ - 6.30μμ

Η πιo μεγάλη κρίση του καπιταλισμού

Σωτήρης Κοντογιάννης, Δημοσιογράφος, Κώστας Σαρρής, Δημοσιογράφος

7.00μμ - 9.00μμ

Ο Μαρξ και οι εργατικές επαναστάσεις

Αλέξανδρος Χρύσης, Πανεπιστημιακός, Μίμης Λιβιεράτος, Ιστορικός, Πέτρος Κωνσταντίνου, Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

Κυριακή 2 Δεκέμβρη

2.00μμ - 3.30μμ

Οκτώβρης 1917. Το πανηγύρι των καταπιεσμένων

Χρήστος Κεφαλής, Περιοδικό Μαρξιστική Σκέψη, Κώστας Πίττας, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

2.00μμ - 3.30μμ

Δεκέμβρης 1944. Η επανάσταση στην Ελλάδα

Λέανδρος Μπόλαρης, Συγγραφέας, Ιάσωνας Χανδρινός, Ιστορικός

4.00μμ - 5.30μμ

Γυναίκες & απελευθέρωση. Η πάλη ενάντια στο σεξισμό

Μαρία Στύλλου, Περιοδικό Σοσιαλισμός Από τα Κάτω

6.00μμ - 8.00μμ

Αριστερή κυβέρνηση και εργατική εξουσία

Πάνος Γκαργκάνας, Εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη, Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος, Σεραφείμ Σεφεριάδης, Πανεπιστημιακός


Ο δικός μας μονόδρομος

Η συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση και η ατέρμονη αδυναμία των πολιτικών επιτελείων της άρχουσας τάξης διαμορφώνουν πολιτικό αδιέξοδο για το σύστημα και θέτουν στο αντικαπιταλιστικό κίνημα το ζήτημα της προοπτικής.

Καθημερινά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι κοινωνικές αντιστάσεις δεν μπορούν να περιοριστούν στα όρια της υπεράσπισης των παλιών κατακτήσεων γιατί δεν υπάρχει πια το περιθώριο διαχειριστικής πολιτικής που να μπορεί να τις ξαναφέρει.

Αυτό γιατί η κρίση είναι δομική και όχι μια κρίση παροδική που μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες τακτικές.

Όπως για τον καπιταλισμό είναι μονόδρομος, η συνεχής κλιμάκωση των επιθέσεων ενάντια σε όρους ζωής και δικαιώματα έτσι και για το κίνημα γίνεται μονόδρομος η στοχοθεσία της υπέρβασης του καπιταλισμού και η διεκδίκηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση.

Το ζήτημα της εξουσίας είναι καθοριστικό. Όμως, εργατική εξουσία και αριστερή κυβέρνηση δεν ταυτίζονται αναγκαστικά. Σήμερα που το σύστημα έχει ανάγκη να διαμορφώσει αναχώματα στην αντικαπιταλιστική προοπτική του κινήματος, οι κυβερνητικές αυταπάτες και ο κάθε είδους ρεφορμισμός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και αποπροσανατολιστικός. Καθώς η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δοκιμάζει πλέον τα ακραία όρια της αντοχής της, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλεται ως εναλλακτική κυβερνητική λύση και φαίνεται να υποκύπτει στις πιέσεις που δέχεται από τα διάφορα κέντρα εξουσίας στις οποίες άλλωστε είναι ιδιαίτερα ευάλωτος εξαιτίας του φιλο-ΕΕ και διαχειριστικού προσανατολισμού του.

Το άμεσο μέλλον θα δείξει εάν οδεύουμε σε μια επανάληψη του φαινομένου ΠΑΣΟΚ του 1981.

Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος


H έμπνευση του Οκτώβρη

Τη στιγμή που το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα είναι σε ένα σημείο που το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να ρίχνει τις κυβερνήσεις τη μία μετά την άλλη, έρχεται ένα διήμερο συζητήσεων, γεμάτο με θέματα που θα δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που μπορεί πριν λίγο καιρό να έμοιαζαν μακρινά, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Η συζήτηση που μου κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον είναι η συζήτηση “Οκτώβρης 1917. Το πανηγύρι των καταπιεσμένων”, μιας και δεν μπορείς να μιλάς για επανάσταση σήμερα αν δεν κάνεις την σύνδεση με την πιο επιτυχημένη επανάσταση του περασμένου αιώνα.

Μας έδειξαν οι τότε επαναστάτες το κλειδί για να νικάμε και άρα πρέπει να το μελετήσουμε και να το προσαρμόσουμε στο σήμερα. Βέβαια η συζήτηση που θα είναι η πιο χρήσιμη για τον κόσμο με τον οποίο μιλάμε στις πλατείες είναι η “Αριστερή κυβέρνηση και εργατική εξουσία”. Tο κατά πόσο είναι λύση μια αριστερή κυβέρνηση ή κατά πόσο είναι εφικτή η εργατική εξουσία σήμερα χρειάζονται συζήτηση τώρα. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις όπως είναι το διήμερο, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να οργανωθείς και να οργανώσεις τους αγώνες του σήμερα.

Πάνος Μπεχλιβάνος, σπουδαστής ΤΕΙ Αθήνας


Τι θα γίνει μετά;

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για την προοπτική, για το ποια θα είναι η διέξοδος από την κρίση. Ακόμα και κόσμος της αριστεράς δεν έχει ξεκαθαρίσει πως μπορεί να γίνει. Θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το σοσιαλισμό ή θα γίνει αλλιώς.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η συζήτηση «Αριστερή κυβέρνηση και εργατική εξουσία», θέλω να ακούσω ένα σαφές και μελετημένο σχέδιο για να φτάσουμε στην έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, για το πώς θα ανταποκριθούμε στις δυσκολίες.

Ο κόσμος που μιλάμε για το διήμερο μας κάνει ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Κυριαρχεί η ερώτηση αν είναι απαραίτητη η ενότητα της αριστεράς για να φτάσουμε στη διέξοδο από την κρίση. Ότι χρειάζεται να έχει διεθνιστικό χαρακτήρα ο αγώνας μας, να ξεσηκωθούν όλες οι χώρες του Νότου. Επίσης, ρωτάει τι θα γίνει μετά, αν φύγουμε από την ΕΕ και το ευρώ αφού κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει εμπάργκο.

Θάνος Κοτσονός, φοιτητής ΣΕΜΦΕ


Ιδεολογικό μέτωπο

H ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης και ολόκληρου του λαού έχει ανάγκη και από την ανάπτυξη ιδεολογικού μετώπου. Οι σύντροφοι μάχονται, αλλά συγχρόνως εκπαιδεύονται. Αυτό είναι το μήνυμα του διημέρου που απαντάει στα επίκαιρα θέματα ακριβώς αυτής της εποχής και πως μπορεί αυτή η εποχή με τους αγώνες της να οδηγήσει στο σοσιαλισμό.

Δημήτρης Λιβιεράτος


Μονοήμερο συζητήσεων και στη ΘΕΣΣΑΛΟΝIΚΗ

15/12 ΝΟΜΙΚΗ 11πμ-8μμ

• Η πιo μεγάλη κρίση του καπιταλισμού

• Ο Μαρξ και οι εργατικές επαναστάσεις

• Δεκέμβρης 1944. Η επανάσταση στην Ελλάδα

• Αριστερή κυβέρνηση και εργατική εξουσία