Αντιφασιστικές νίκες

Απανωτές νίκες μέτρησε το αντιφασιστικό κίνημα στην Κρήτη και την Αττική τις προηγούμενες μέρες αφού όπου τόλμησαν, ή ανακοίνωσαν πως θα τολμήσουν, να πατήσουν το πόδι τους οι φασίστες βρήκαν μπροστά τους την αποφασιστική παρουσία εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων αγωνιστών από κοινότητες μεταναστών, από την αριστερά και τα κινήματα.

Τεράστιας σημασίας ήταν και η νίκη που πέτυχε το αντιφασιστικό κίνημα στην καρδιά της Αθήνας, στην Κυψέλη, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας με μεγάλο αριθμό μεταναστών, το Σάββατο 24 Νοέμβρη. Πάνω από 1500 αντιφασίστες απάντησαν στην πρόκληση των φασιστών να καλέσουν, με προσωπείο μια ανύπαρκτη επιτροπή κατοίκων, σε συγκέντρωση στις 6μμ πάνω στην πλατεία της Κυψέλης με σκοπό να κάνουν πορεία και ρατσιστικό πογκρόμ μέχρι την πλατεία Αμερικής.

Αμέσως η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει σε ανοιχτή σύσκεψη τη Δευτέρα 19/11 για το κάλεσμα αντισυγκέντρωσης στο οποίο ανταποκρίθηκαν μια σειρά από συλλογικότητες, ενώ κάλεσμα έβγαλαν και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου. Την επόμενη μέρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ - όπως και η ΚΕΕΡΦΑ - κυκλοφόρησε αφίσα και κάλεσμα που διακινήθηκε στην Κυψέλη, στα Πατήσια, στο Γαλάτσι για συγκέντρωση στην πλατεία στις 24/11 στις 4μμ.

Από νωρίς το μεσημέρι εκατοντάδες μπάτσοι κάθε είδους, ΔΕΛΤΑ-ΔΙΑΣ-ΜΑΤ, περικύκλωσαν και απέκλεισαν την πλατεία, αφού έδιωξαν τα παιδιά που έπαιζαν και τον κόσμο που καθόταν εκεί, προκειμένου να υποδεχτούν τους φασίστες. Όμως αντί για τους φασίστες που δεν ήλθαν ποτέ, οι μπάτσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια συγκέντρωση που ώρα την ώρα μεγάλωνε από κόσμο που παρά τους ελέγχους και την τρομοκρατία έφτανε στη Φωκίωνος και με κόσμο της γειτονιάς να την πέφτει στους ΜΑΤατζήδες που φύλαγαν την άδεια πλατεία.

Η συνεχής πίεση και η επιμονή των διαδηλωτών που πάνω από τρεις ώρες στημένοι στην Φωκίωνος Νέγρη φώναζαν συνθήματα μπροστά στα ΜΑΤ καλώντας την αστυνομία να ανοίξει τον κλοιό, είχε σαν αποτέλεσμα οι μπάτσοι να αναγκαστούν να κάνουν πίσω λίγο μετά τις 6. Κάτω από επευφημίες και ενθουσιασμό οι πάνω από 1.500 αντιφασίστες-τριες, με πανώ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΕΕΡΦΑ, του “Δεν πληρώνω”, κόσμος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, (παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανοιχτό κάλεσμα ούτε πανώ εκ μέρους του) και στη συνέχεια διάφορες συνελεύσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, μπήκαν στην πλατεία και μέσω της οδού Κύπρου ήταν τελικά αυτοί που διαδήλωσαν μέχρι την πλατεία Αμερικής. Στο δρόμο, η ανταπόκριση στις γειτονιές της Κυψέλης ήταν τεράστια από μετανάστες και ντόπιους που έχουν σιχαθεί τις φασιστικές προκλήσεις.

Ελληνικό

Στο Ελληνικό η οργανωμένη δουλειά των προηγούμενων μηνών, αλλά και το αυθόρμητο αντιφασιστικό αίσθημα των κατοίκων έφερε μια σημαντική νίκη. “Ήταν κατά την καθιερωμένη εξόρμηση του ΣΕΚ που οργανώνεται κάθε Σάββατο στην οδό Ιασωνίδου στο κέντρο του Ελληνικού όταν κόσμος της γειτονιάς ήρθε να μας πει πως 30 χρυσαυγίτες έφταναν στην περιοχή μας με σκοπό να κάνουν “εξόρμηση”.

Αμέσως πήραμε τηλέφωνα, στείλαμε μηνύματα και σε μικρό χρονικό διάστημα πάνω από 20 άτομα έφτασαν στην πλατεία. Στην επόμενη ώρα ο κόσμος είχε ξεπεράσει τα 100 άτομα από την ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΥΡΙΖΑ, από λαϊκές συνελεύσεις της περιοχής, από στέκια της γειτονιάς, συνδικαλιστές. Μαζί μας ήρθε και ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης ο οποίος επιστράτευσε και το βαν του Δήμου με την μικροφωνική” εξηγεί η Έλλη Πανταζοπούλου.

“Η μεγάλη προσέλευση και η μαχητικότητα του κόσμου μετατράπηκε σε αντιφασιστική πορεία που πήρε τους χρυσαυγίτες από πίσω φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ποτέ ξανά φασισμός», «Ούτε στη βουλή ούτε πουθενά τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» τρέποντάς τους σε φυγή. Φτάνοντας στη Γλυφάδα, ομάδα των ΜΑΤ έκανε την εμφάνισή της και μας έκλεισε το δρόμο επί της Ζησιμοπούλου (ο κεντρικός δρόμος της Γλυφάδας με δεκάδες καφετέριες και πολύ κόσμο). Η συνεργασία της αστυνομίας του Δένδια με τη Χρυσή Αυγή για άλλη μια φορά φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο! Φυγάδευσε τους φασίστες και έριξε μέχρι και χημικά στους διαδηλωτές που απαιτούσαν να τους ανοίξει το δρόμο. Όχι μόνο δε μας σταμάτησαν αλλά αυτό εξόργισε και κόσμο που βρισκόταν στην περιοχή και ήρθε μαζί μας. Συνεχίσαμε την πορεία στον κεντρικό δρόμο του Ελληνικού, φωνάζοντας διαρκώς πως οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι στις γειτονιές μας”.

Μεγάλη ήταν και η αντιφασιστική διαδήλωση του Σαββάτου με πάνω από 2000 κόσμο να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδήλωση που καλούσαν συλλογικότητες, συνδικαλιστές και αγωνιστές από τον Αντιεξουσιαστικό χώρο, από το ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΚΕΕΡΦΑ και άλλες οργανώσεις, βάδισε από τα Προπύλαια στην Ομόνοια, στη Βουλή και κατέληξε ξανά στα Προπύλαια.