Οι απάτες της τρόικας: Ανακεφαλαιοποιούν τις τράπεζες, κουρεύουν ξανά τα Ταμεία

“Κάποιοι πήγαν να δημιουργήσουν θόρυβο εκεί που δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα... Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τα αφορά η επαναγορά... Για τα ασφαλιστικά ταμεία -επαναλαμβάνω- δεν τίθεται θέμα καν”. Αυτά έλεγε ο Σαμαράς στην συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής. Την ίδια σχεδόν στιγμή, όμως ο Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, δήλωνε ότι η συμμετοχή στο νέο κούρεμα “είναι πατριωτικό καθήκον”. Και ο Σπυρόπουλος, ο διοικητής του ΙΚΑ -που όπως είναι γνωστό δεν επιλέγεται από τους ασφαλισμένους, αλλά διορίζεται από την κυβέρνηση- έτρεχε να διαβεβαιώσει ότι το ΙΚΑ θα ανταποκριθεί σε αυτό το πατριωτικό του καθήκον. Έστω και αν η επαναγορά δεν “αφορά τα ταμεία”

Στην πραγματικότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Σαμαρά, η επιδρομή στα αποθεματικά των ταμείων είναι στα σχέδια της κυβέρνησης -αν όχι στο Σχέδιο Α στο Σχέδιο Β. Όπως γράφει, χαρακτηριστικά, η εφημερίδα “Ναυτεμπορική” της Δευτέρας.

“Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο δεύτερο κούρεμα των ομολόγων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Παρ' όλα αυτά, πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ τις οποίες επικαλείται σήμερα η «Ν» αναφέρουν ότι το θέμα θα εξεταστεί ξεχωριστά σε κάθε Ταμείο, ανάλογα αν αυτό επιχορηγείται ή όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.”

Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αποδεκατίστηκαν, κυριολεκτικά, από το κούρεμα , από το διαβόητο PSI του περασμένου Μάρτη. Το μεγαλύτερο κομμάτι των αποθεματικών των Ταμείων ήταν κατατεθειμένα σε έναν ειδικό λογαριασμό, ένα “Κοινό Κεφάλαιο” της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτά τα χρήματα, που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων, η Τράπεζα της Ελλάδας τα είχε “επενδύσει” σε ομόλογα του δημοσίου. Και το ίδιο είχαν κάνει αυτόνομα οι διοικήσεις των περισσότερων Ταμείων με το υπόλοιπο κομμάτι των αποθεματικών τους.

Τον περασμένο Φλεβάρη τα Ταμεία είχαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στα χέρια τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου συνολικής αξίας σχεδόν 24 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Με το PSI αντάλλαξαν αυτά τα ομόλογα με νέα “κουρεμένα” κατά 53,5%. Το ένα τρίτο, περίπου, από τα νέα ομόλογα εκδόθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Τα άλλα δυο τρίτα από το ελληνικό δημόσιο -με ημερομηνίες “ωρίμανσης” από το 2023 μέχρι το 2043. Σήμερα τα ταμεία, υπολογίζεται, ότι έχουν στα χέρια τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου συνολικής αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αφαίμαξη

Η αφαίμαξη των αποθεματικών των Ταμείων είναι συνηθισμένη πρακτική στην Ελλάδα. Την περίοδο της Χούντας, για παράδειγμα, τα Ταμεία υποχρεώθηκαν να καταθέτουν τα λεφτά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε έναν λογαριασμό με μηδενικό επιτόκιο “για την στήριξη της ανάπτυξης”. Ο πληθωρισμός, όπως ήταν αναμενόμενο, μετέτρεψε μέσα σε λίγα χρόνια τα αποθεματικά σε πενταροδεκάρες. Παρόλα αυτά καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν είχε τολμήσει να βάλει τόσο άμεσα και ξετσίπωτα χέρι στα λεφτά των ταμείων όπως έβαλαν οι κυβερνήσεις των Μνημονίων. Και τώρα ετοιμάζονται -αν χρειαστεί- να το ξανακάνουν.

Το σχέδιο για την “επαναγορά” ενός μέρους του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών ήταν αυτό που κατάφερε, τελικά, την περασμένη βδομάδα να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους υπουργούς της Ευρωζώνης για την νέα “διάσωση” της Ελλάδας. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εξαρτήσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης από την επιτυχία της επαναγοράς. Ο στόχος του σχεδίου είναι μια νέα ανταλλαγή των μισών περίπου από τα κουρεμένα ομόλογα που πήραν οι “ιδιώτες” τον περασμένο χειμώνα στα πλαίσια του PSI με νέα, κουρεμένα ξανά -και μάλιστα μέχρι και κατά 70% αυτή τη φορά.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι “επενδυτές” θα τρέξουν να στηρίξουν το νέο κούρεμα. Οι αγορές “υποδέχτηκαν” τον περασμένο χειμώνα τα νέα ελληνικά κουρεμένα ομόλογα ακριβώς όπως και τα παλιά: σαν κουρελόχαρτα. Η αξία τους έπεσε, σχεδόν αστραπιαία, στις δευτερογενείς αγορές στα τάρταρα.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι επενδυτές θα τρέξουν να δεχτούν την προσφορά, αφού τα ποσοστά που προσφέρει -αυτό το 30-40%- είναι πολύ καλύτερα από αυτά θα μπορούσαν να πάρουν από την αγορά.. Ο Στουρνάρας ελπίζει ότι οι προσφορές την Παρασκευή -την ημέρα που κλείνει η προθεσμία για την συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα- θα ξεπεράσουν τα 30 δις που πρέπει να συγκεντρώσει για να θεωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την επαναγορά επιτυχημένη και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Αν δεν το καταφέρει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, τα Ταμεία θα τρέξουν να καλύψουν, τη διαφορά. Οικειοθελώς, φυσικά. Για το “πατριωτικό τους καθήκον”.

Στο μεταξύ, τα 24 δις που είχαν τον Φλεβάρη θα έχουν γίνει 6. Προς το παρόν. Μέχρι να ανακαλύψουμε, για μια ακόμα φορά, ότι παρά τα “τελευταία μέτρα” το ελληνικό χρέος συνεχίζει να μην είναι “βιώσιμο”.