ΑΔΕΔΥ: Απόφαση για 24ωρη αργότερα

Για μία απεργιακή κινητοποίηση το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκέμβρη σε συντονισμό -αν καταστεί δυνατό- με την ΓΣΕΕ, εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από την πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου του συνδικάτου που συνεδρίασε τη Δευτέρα. Η απόφαση αυτή, την οποία εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Τσικρικάς, πέρασε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ συμφώνησαν στην 24ωρη περιορίζοντας την κόντρα τους με την πλειοψηφία στο αίτημα να οριστεί από το ΓΣ η ημερομηνία της απεργίας. Πρόταση για 5νθήμερη απεργία την επόμενη βδομάδα και κλιμάκωση με διαρκείας κατέβασαν οι Παρεμβάσεις.

Ούτε οι εκκλήσεις των απεργών διοκητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΓΣ μεταφέροντας την απαίτηση του κλάδου τους για κλιμάκωση του αγώνα, ούτε οι εικόνες από τις καταλήψεις των εργαζόμενων στους δήμους που είχαν μπει στην τέταρτη βδομάδα, ούτε τα νέα για τις δεκάδες γενικές συνελεύσεις από υπουργεία και άλλους χώρους του δημοσίου που καλούσαν την ΑΔΕΔΥ να τα κλείσει όλα, ήταν, κατά τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, σοβαροί λόγοι για να αποφασιστεί κάτι περισσότερο από μία απεργιακή κινητοποίηση την μεθεπόμενη -μάλλον- εβδομάδα.

“Ενώ αρχικά ήθελα να σας κάνω μια ενημέρωση, είμαι υποχρεωμένος να θέσω μία απορία”, είπε ο Κωνσταντίνος Βάσιος, από το ΕΚΠΑ, αμέσως μετά την εισήγηση του προέδρου αλλά και την ενημέρωση από μέλος του ΓΣ ότι η ΑΔΕΔΥ οργανώνει κύκλο εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων στην περιφέρεια. “Εμείς που είμαστε εδώ και τρεις εβδομάδες σε απεργιακή κινητοποίηση και δεν έχουμε κάνει εκδήλωση σύμφωνα με το προ-χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που μόλις άκουσα, είμαστε εκτός τόπου και χρόνου; Θα έπρεπε να κάνουμε συνέχεια εκδηλώσεις και όχι απεργιακές κινητοποιήσεις;”.

“Είμαστε σε κατάσταση πολέμου, η χειρότερη συγκυρία των τελευταίων 50-60 ετών και όλοι οι συνάδελφοι αναρωτιόμαστε αν η ΑΔΕΔΥ το έχει αντιληφτεί αυτό”, συνέχισε ο Πάνος Πολυχρονόπουλος, αορίστου στο ΕΚΠΑ, “Εμείς, αν και δεν είμαστε στο πρώτο κύμα των απολύσεων, έχουμε αντιληφθεί την ευθύνη μας και προσπαθούμε να συντονίσουμε φορείς του δημοσίου κάνοντας κέντρο αγώνα την Πρυτανεία, μπροστά στη λεηλασία του δημοσίου”.

Δυστυχώς, όμως, ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είχε έρθει η ώρα της σύγκρουσης με τις απολύσεις. Μόνο οι Παρεμβάσεις στήριξαν το αίτημα των εργαζόμενων για κλιμάκωση με γενική απεργία διαρκείας τώρα.

Με τους δήμους και τα πανεπιστήμια να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις κι αυτή την εβδομάδα, με τα νοσοκομεία να οργανώνουν πανελλαδική μέρα δράσης στις 12 Δεκέμβρη με ανοιχτή την προοπτική της απεργίας στις 19/12, με τα υπουργεία να βρίσκονται σε αναβρασμό, είναι δυνατόν η απόφαση της πλειοψηφίας στην ΑΔΕΔΥ να ανατραπεί στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης. Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλους τους παραπάνω χώρους και το άπλωμά τους σε πολλούς περισσότερους, ο συντονισμός των σωματείων και των αγωνιστών από τα κάτω, θα αυξήσουν την πίεση πάνω στη συνδικαλιστική ηγεσία όχι μόνο να κηρύξει την απεργία άμεσα αλλά και να δώσει συνέχεια.

24ωρη απεργία στους πέντε νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Εβρο) πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 6 Δεκεμβρη. Την ίδια μέρα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 12μ στην Κομοτηνή. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει στους νομούς της Δυτικής Ελλαδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη με συγκέντρωση στην Πάτρα.