19 Γενάρη: Αθήνα - Πόλη Αντιφασιστική

Συνέντευξη Τύπου ΚΕΕΡΦΑ: Συγκλονιστικές καταγγελίες

Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΚΕΕΡΦΑ την Δευτέρα 3/12 μαζί με την Πακιστανική κοινότητα, την Αιγυπτιακή κοινότητα και τον Σύλλογο των Ενωμένων Αφγανών Ελλάδας.

Με απανωτές καταγγελίες ρατσιστικής βίας αποδεικνύεται πως μέσα στους μηχανισμούς της ΕΛ.ΑΣ. του Δένδια, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις για 'αποκατάσταση της νομιμότητας' μέσα στα αστυνομικά τμήματα, στα κρατητήρια, τις φυλακές και τους δρόμους, η ρατσιστική βία των αστυνομικών, αλλά και η κάλυψη των δραστών ρατσιστικών επιθέσεων από την αστυνομία συνεχίζεται.

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι αυτό του Αιγύπτιου Ουαλίντ Τάλιμπ που ήταν παρών στην συνέντευξη για να περιγράψει όλα αυτά που είχαν προκαλέσει σοκ όταν έγινε γνωστό στις αρχές Νοεμβρίου ότι ο εργοδότης του, ιδιοκτήτης φούρνου στη Σαλαμίνα, τον είχε αλυσοδέσει και φυλακίσει ενώ τον βασάνιζε παρέα με τρία άλλα άτομα.

“Σήμερα λίγες μόλις εβδομάδες μετά έχουμε φτάσει στο σημείο ο βασανιστής φούρναρης να κυκλοφορεί ελεύθερος και να απειλεί, ενώ το θύμα βρίσκεται με χαρτί απέλασης” τόνισε η Ραμπάπ Χασάν από την Αιγυπτιακή κοινότητα. “Ονομάζεται αυτό απονομή δικαιοσύνης;”, αναρωτήθηκε ο Ουαλίντ κατά την συνέντευξη τύπου εξηγώντας πως: “Στα χέρια του πρώην εργοδότη μου έζησα τις πιο φριχτές στιγμές της ζωής μου και τώρα μου λένε ότι δεν θα μπορώ να είμαι καν παρών στο δικαστήριο” καταγγέλλοντας πως ο φούρναρης έχει βάλει ανθρώπους να τον ξανάχτυπήσουν και δικηγόρο με σκοπό να μπλοκάρει με κάθε τρόπο την προσπάθειά του να βγάλει χαρτιά.

Η απάνθρωπη ρατσιστική συμπεριφορά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου ήρθε στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα με την εξέγερση των 500 και πλέον κρατούμενων. Η μαρτυρία του Αλσάν Οσμάν από το Πακιστάν που σε επίσκεψή του στο στρατόπεδο δέχτηκε επίθεση αστυνομικών που του έκλεψαν το τηλέφωνο είναι χαρακτηριστική των καθημερινών κρουσμάτων αστυνομικής βίας που ζουν οι μετανάστες στα κολαστήρια του Δένδια.

Χωρίς λόγο

Ο Αχμάντ Μορεντί αφγανικής καταγωγής βρισκόταν στις 28/11 στην Αχαρνών παρέα με τον συμπατριώτη του Αφσαλίντ Τεμόρ και προσπαθούσαν να βάλουν εμπρός στο αυτοκίνητο του πρώτου που παρουσίαζε μηχανικό πρόβλημα όταν τέσσερις μηχανές Δίας εμφανίστηκαν τους συνέλαβαν χωρίς κανένα λόγο και τους οδήγησαν στο Α.Τ. του Αγ. Παντελεήμονα όπου αφού τους κατηγόρησαν ότι τα έγγραφά τους ήταν πλαστά -παρά του ότι αυτοί το αρνήθηκαν- άρχισαν να τους βρίζουν και να τους χτυπάνε.

“Είναι σκάνδαλο να βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια δήθεν νέα εξαγγελία ίδρυσης γραφείου ή παρατηρητήριου για την ρατσιστική βία αστυνομικών. Είναι η τρίτη κατά σειρά εξαγγελία -είχαν προηγηθεί οι Χρυσοχοϊδης και Παπουτσής. Ας μας πει ο κ. Δένδιας μία περίπτωση στην οποία έχει τιμωρηθεί ένας αστυνομικός για ένα τέτοιο ρατσιστικό επεισόδιο βίας”, τόνισε στην συνέντευξη ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου καταγγέλλοντας ένα ακόμα περιστατικό: “Ο Αιγύπτιος που τραυματίστηκε από την επίθεση των χρυσαυγιτών στην Καλλιθέα πήγε στο Τζάνειο για να τον εξετάσουν και μετά από λίγη ώρα παρενέβη η αστυνομία ζητώντας να δει τα χαρτιά του. Ήταν ορατό πως αυτό που προσπαθούσε να πετύχει η αστυνομία ήταν η σύλληψη και η απέλασή του. Ζητήσαμε επίσημα εξηγήσεις από τον Δένδια αν δηλαδή η συγκάλυψη των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής πάει μέχρι του να κυνηγάνε τα θύματα στα νοσοκομεία και να διακόπτουν την εξέταση τους με την απειλή της απέλασης”

“Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας της αστυνομίας είναι δεμένα με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις Ξένιος Δίας, τα ναζιστικής έμπνευσης στρατόπεδα συγκέντρωσης, η κατάργηση του νόμου για την Ιθαγένεια των παιδιών που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, είναι ρατσιστικές πολιτικές στοχοποίησης των μεταναστών”, τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

“Είμαι 13 χρονών κι έχω πάει στην Αίγυπτο μόνο μία φορά. Η χώρα μου είναι η Ελλάδα, οι φίλοι μου είναι έλληνες και έτσι αισθάνομαι κι εγώ. Όμως τώρα μου λένε ότι η Ελλάδα δεν με θέλει, ότι δεν θεωρεί ότι είμαι Έλληνας”, ανέφερε στην συνέντευξη ο 13χρονος Άντελ Νταρούν που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα από Αιγύπτιους γονείς αναφερόμενος στην κατάργηση του νόμου για την Ιθαγένεια. «Εδώ είναι η χώρα μου. Εδώ γεννήθηκαι θέλω να μείνω και να μεγαλώσω εδώ», είπε και η 8χρονη Αμίνα που έχει γεννηθεί και αυτή στην Ελλάδα, από Αιγύπτιο πατέρα και Ουκρανή μητέρα.

• Απλώνεται η υποστήριξη για την κινητοποίηση στις 19 Γενάρη, “Αθήνα – Πόλη Αντιφασιστική”. Ήδη αποφάσεις για συμμετοχή στις 19Γ έχουν πάρει το ΣΕΜΦΕ, το Χημικό, το Μαθηματικό και η Καλών Tεχνών που όπως και η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ αποφάσισαν και την συμμετοχή και συνδρομή τους στην εβδομάδα αντιφασιστικής δράσης των καλλιτεχνών από τις 12 έως τις 19 Γενάρη. Σημαντική ήταν και η απόφαση της Πανπολυτεχνειακής κοινής συνέλευσης εκπαιδευτικών, διοικητικών και φοιτητών που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απεργία των διοικητικών για συμμετοχή στις 19Γ υιοθετώντας την πρόταση που κατέθεσε στο χαιρετισμό της η Μαρία Γρυσμπολάκη από την ΚΕΕΡΦΑ Πανεπιστημιούπολης.

• Το μπλογκ της 19 Γενάρη Αθήνα-πόλη αντιφασιστική είναι στη διεύθυνση: athensantifa19jan.wordpress.com και στο Facebook: 19 Γεναρη - ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΗ Αντιφασιστική.


Με διαδηλώσεις υποδέχονται τον φύρερ της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκο στην Θράκη. Η ΚΕΕΡΦΑ με τοπικούς φορείς οργανώνουν διαδηλώσεις το Σάββατο το πρωί στην Ξάνθη και το απόγευμα στην Κομοτηνή. Την Κυριακή 9/12 στις 11 το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο έχουν καλέσει η ΚΕΕΡΦΑ, τα ΕΕΑΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι φορείς και συλλογικότητες.