Σε Κερατσίνι, Νίκαια και πανευρωπαϊκά αντιφασιστικός συναγερμός

Μαζί με τους Αιγύπτιους ψαράδες

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ Κερατσινίου στο Δημαρχείο της περιοχής, μαζί με εκπροσώπους από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Σύλλογο δασκάλων 'Νίκος Πλουμπίδης', εργαζόμενους από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και της Αιγυπτιακής Κοινότητας.

Tη συζήτηση άνοιξε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος από τη ΚΕΕΡΦΑ, με πρόταση για την οργάνωση της μεγάλης διαδήλωσης στις 19 Γενάρη-Αθήνα πόλη αντιφασιστική, αλλά και για κινητοποίηση τοπικά ως άμεση απάντηση στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στους Αιγύπτιους ψαράδες. Στη συνέχεια μίλησε η Ραμπάμπ Χασάν από την Αιγυπτιακή Κοινότητα περιγράφοντας τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί οι Αιγύπτιοι το τελευταίο διάστημα, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι η πλειοψηφία είναι μαζί τους και μπορούμε και στις 15 Δεκέμβρη αλλά και στις 19/1 να έχουμε μαζική συμμετοχή ντόπιων και μεταναστών.

Ακολούθησε ο Θανάσης Διαβολάκης Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά που εξήγησε ότι οι φασίστες παίζουν το παιχνίδι των αφεντικών και ενημέρωσε τη συνέλευση για τα γεγονότα στο κέντρο του Πειραιά όπου μπράβοι της Δημοτικής Αρχής και η αστυνομία συνέλαβε και επιτέθηκε στους απεργούς εργαζόμενους του δημοτικού καναλιού 1. Την ίδια στιγμή, για να τρομοκρατηθούν οι αλληλέγγυοι και οι συμπαραστάτες που είχαν μαζευτεί έξω από το αστυνομικό τμήμα, μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να κάνουν πορεία στο κέντρο του Πειραιά.

Αποκαλυπτικές

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις με πιο αποκαλυπτικές τις παρεμβάσεις των Αιγύπτιων ψαράδων που είχαν έρθει μαζικά στη συνέλευση. Αποφασίστηκε μεγάλη διαδήλωση στο Κερατσίνι το Σάββατο 15 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Νίκης στην Αμφιάλη και πορεία στα Ταμπούρια. Στη συγκέντρωση καλούν η ΚΕΕΡΦΑ, ο Σύλλογος Δασκάλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, η Αιγυπτιακή Κοινότητα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αυτή τη βδομάδα οργανώνουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για ενημέρωση του κόσμου στο Κερατσίνι, με παρεμβάσεις, αφισοκολλήσεις, κρέμασμα αεροπανό και εξορμήσεις στους εργατικούς χώρους. Η συμμετοχή όλων μας είναι αναγκαία για να τσακίσουμε το φασισμό. Τέλος θα συντονιστούμε με τη τοπική ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας για να διαδηλώσουμε και από κοινού ενάντια στη Χρυσή Αυγή την Κυριακή 16 Δεκέμβρη.

Ειρήνη Βέρμπη, ΚΕΕΡΦΑ Κερατσινίου


Έξω οι ναζί από την Κοκκινιά

Αντιφασιστικός ξεσηκωμός στις συνοικίες του Πειραιά αφού η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε πως οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση στη Νίκαια το Σάββατο το απόγευμα, μέσα στην ηρωϊκή γειτονιά της Κοκκινιάς στην πλατεία στο Περιβολάκι.

Με το κάλεσμα ευρείας σύσκεψης τοπικών φορέων, συνδικάτων, κοινοτήτων μεταναστών, αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, αγωνιστών της αριστεράς και των κινημάτων, την Τετάρτη 12/12 στις 6.30 στο δημαρχείο Νίκαιας, απάντησε η τοπική ΚΕΕΡΦΑ ώστε να οργανωθεί με τον πιο μαζικό και μαχητικό τρόπο απάντηση- αντισυγκέντρωση στην πρόκληση της ναζιστικής συμμορίας. Συμμετοχή στη συγκέντρωση της Κυριακής αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου και του Συλλόγου Εργαζομένων Νίκαιας - Ρέντη που έγιναν τη Δευτέρα 10/12.

Επίθεση δέχτηκαν το Σάββατο 8/12 μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ μετά από εξόρμηση στη λαϊκή του Κορυδαλλού-Νίκαιας για την προβολή του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου της 19ης Γενάρη. «Στη διάρκεια της εξόρμησης εμφανίστηκε σεκιουριτάς της λαϊκής που απείλησε τους αντιφασίστες να φύγουν γιατί αλλιώς “θα καλέσει τη Χρυσή Αυγή”. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο πρόεδρος των πωλητών της λαϊκής ονόματι Νίκος Βατράνης που απείλησε ότι θα φέρει την αστυνομία και προσπάθησε να σπάσει το τραπεζάκι. Οι αστυνομικοί που εμφανίστηκαν μετά από λίγη ώρα είπαν ότι δεν μπορούν να μας διώξουν γιατί έχουμε δικαίωμα να μοιράζουμε το υλικό μας όπου θέλουμε. Τότε ο πρόεδρος απείλησε ότι “έχουμε και άλλο τρόπο να σας διώξουμε”. Αφού τελείωσε η εξόρμηση, την ώρα που τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ αποχωρούσαν από τα χώρο της Λαϊκής, ο Μάνος Καρτέρης, μουσικός δέχτηκε επίθεση στην οδό Πελοπίδα από φασίστα ο οποίος του επιτέθηκε πισώπλατα, τρέχοντας κατά πάνω του, ρίχνοντάς τον πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Συντονισμένη ήταν, λίγο πιο κάτω, ομάδα 4-5 φασιστών κοντά στην πλατεία Κολοκοτρώνη που του είχε στήσει ενέδρα, πετώντας πέτρες και αμολώντας ένα σκύλο κατά πάνω του.

Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο της Λαϊκής που προανήγγειλε τη φασιστική επίθεση και καλούμε τους πωλητές της Λαϊκής, το Δήμο Κορυδαλλού και Νίκαιας-Ρέντη, τα συνδικάτα και τους κατοίκους της περιοχής ντόπιους και μετανάστες, να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή. Οι γειτονιές της Νίκαιας και του Κορυδαλλού έχουν ιστορία αντιφασιστικού αγώνα, η νεολαία και οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική ΚΕΕΡΦΑ.

Κατερίνα Θωίδου


Διεθνείς διαστάσεις

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η 19 Γενάρη, αφού σε μία σειρά χώρες της Ευρώπης τα κινήματα αλληλεγγύης στο απεργιακό κίνημα ενάντια στις επιθέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης, ετοιμάζονται να οργανώσουν συγκεντρώσεις στις ελληνικές πρεσβείες σε αλληλεγγύη του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Η έκκληση αλληλεγγύης των ανθρώπων των γραμμάτων και των Τεχνών στην Ελλάδα έχει ήδη μεταφραστεί και έχει κυκλοφορήσει στα γαλλικά και τα ιταλικά, ενώ επαφές και συντονισμοί για ανάλογες κινητοποιήσεις στις ελληνικές πρεσβείες σε αυτές τις χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η οργάνωση Unite Against Fascism της Βρετανίας έχει ήδη ανακοινώσει αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 19 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της αντιφασιστικής κίνησης «Το UAF έχει έρθει σε επαφή με το αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας για να καλέσει μία διαδήλωση σε αλληλεγγύη με το αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας ταυτόχρονα με τη διαδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα ενάντια στη Φασιστική Χρυσή Αυγή. Το UAF θα παρευρεθεί μέσω αντιπροσωπείας που θα στείλει στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Εχουμε επίσης προσκληθεί να συμμετέχουμε σε μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα πριν από το συλλαλητήριο».

Οι αντιφασίστριες και οι αντιφασίστες στη Ρωσία θα είναι και αυτοί στο δρόμο στις 19 Γενάρη 2013. Η ημερομηνία είναι σημαδιακή για το ρωσικό αντιφασιστικό κίνημα, καθώς την 19 Γενάρη 2009, νεοναζί δολοφόνησαν την δημοσιογράφο Anastasia Baburova και τον δικηγόρο Stanislav Markelov. Κάθε χρόνο από τότε, η 19 Γενάρη είναι ημερομηνία αντιφασιστικής κινητοποίησης στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις και φέτος θα συμπέσει με την πανελλαδική μέρα δράσης στην Αθήνα.

Περισσότερα νέα για τη διεθνή διάσταση της 19 Γενάρη μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα που φτιάχτηκε ειδικά για αυτό το σκοπό: athensantifa19jan.wordpress.com.


Διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη θα συμμετέχουν το Σάββατο 15 Δεκέμβρη σε σιωπηλή πορεία ενάντια στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τον νεοναζισμό. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, από την Βουλή και θα κατευθυνθεί στην Ακρόπολη. Η πρωτοβουλία γι’ αυτή την κίνηση πάρθηκε από το Ευρωπαϊκό Αντιρατσιστικό Κίνημα Βάσης (EGAM), με έδρα το Παρίσι, που αριθμεί μέλη από 40 χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί δεκάδες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Ντάριο Φο και η Φράνκα Ράμε.

Το κείμενο κάλεσμα αναφέρει μεταξύ άλλων : «Ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και ο νεοναζισμός αναπτύσσονται, στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο οι δημοκρατικές δυνάμεις να κινητοποιούνται δυναμικά και αποφασιστικά. Η ρατσιστική, αντισημιτική και νεοναζιστική ρητορική καθώς και οι πράξεις βίας που πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα απειλούν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας στην ίδια τη χώρα όπου αυτή γεννήθηκε.

Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια “φυσική” και ασήμαντη συνέπεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, όχι μόνο επειδή τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν θεμέλιο για κάθε δημοκρατική κοινωνία αλλά και επειδή η κρίση δεν είναι κάτι που θα ξεπεραστεί σύντομα.

Ενώπιον της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, εμείς, ακτιβιστές της κοινωνίας πολιτών, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ενεργοί πολίτες στην κοινωνική και πολιτική ζωή, λέμε όλοι μαζί με μια φωνή “Φτάνει πια!”

Φτάνει με τις ρατσιστικές επιθέσεις! Φτάνει με τη συνέργια μεταξύ αστυνομικών και νεοναζί μπράβων της Χρυσής Αυγής! Φτάνει με τις ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις! Φτάνει με την παθητικότητα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών! Φτάνει με την ανοχή, την προστασία και την υποστήριξη που απολαμβάνουν οι γκάνγκστερ της Χρυσής Αυγής!

Όλα αυτά τροφοδοτούνται από την αδιαφορία και τις αδυναμίες των δημοκρατικών δυνάμεων…

Σε αυτή τη μεγάλη μάχη, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί οι ευρωπαϊκές πολιτικές που επιβάλλονται στην Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην λιτότητα και στη μετανάστευση, δημιουργούν τις συνθήκες για την εξάπλωση του νεοναζισμού.

Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί η δυσλειτουργία ορισμένων κρατικών θεσμών αλλά και η αδιαφορία μέχρι και η υποστήριξη που απολαμβάνει η Χρυσή Αυγή αποτελούν τη βάση για την ανεκτικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται η ρητορική και οι πράξεις μίσους.

Ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Όλοι οι πολίτες έχουν προσωπικό καθήκον να πουν «Φτάνει πια!», να δώσουν στους νεοναζί να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια τα οποία θέτει η δημοκρατία και τα οποία οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να προασπιστούν.

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που εμπνέονται από τις αρχές της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας, καλώντας τους να ενωθούν μαζί μας, για να εκφράσουν την πίστη τους στη δημοκρατία και την απόρριψη του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του νεοναζισμού και να συμμετάσχουν σε σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας από τη Βουλή των Ελλήνων προς την Ακρόπολη, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι».