Νέα από τους χώρους

Απεργία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για τις 17/12 και ώρα 1.30 το μεσημέρι με σημείο συγκέντρωσης την Σταδίου και Πεσματζόγλου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν ενημερωτικές συνελεύσεις στα Παραρτήματα Θεσσαλονίκης, Πάτρας Ιωαννίνων, Ηρακλείου, ενώ στην Αθήνα η ενημερωτική συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 12/12 στις 15:30, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος τονίζει: «Οι στιγμές που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διανύει την πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση της ιστορίας του. Σήμερα διακυβεύεται η δουλειά μας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου».


Επισιτισμός και Ξενοδοχεία στα Χανιά

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι του επισιτισμού είναι δυο από τους μεγαλύτερους κλάδους του ιδιωτικού τομέα στα Χανιά. Οι επιθέσεις που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες. Πρώτα έβαλαν χέρι στα ταμεία μας στοιβάζοντας και εμάς στο ΙΚΑ, έπειτα στα επιδόματα και τους μισθούς μας. Τώρα θέλουν να μας αφήσουν χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς κανένα δικαίωμα, κάτω από τους συνεχείς εκβιασμούς της απόλυσης από την εργοδοσία.

Από το πρώτο κιόλας μνημόνιο οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ  μιλούσαν για τους υπάλληλους του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουνε πολύ χωρίς την σωστή αμοιβή. Όμως αντί να τα πάρουν από τους εργοδότες μας, τιμώρησαν τους δημόσιους υπάλληλους που ήταν δήθεν "υψηλόμισθοι". Έπειτα, όταν επιτέθηκαν στα δικά μας εργασιακά, μας είπαν ότι το έκαναν για να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις εργασίας, για να μας προστατέψουν από την ασυδοσία και την εκμετάλλευση, γιατί οι εργοδότες  μάς είχαν ήδη κάνει μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που όριζαν τα μνημόνια!

Σφραγίδα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στα Χανιά το σωματείο του επισιτισμού είχε φτάσει στο σημείο να υπάρχει μόνο ως σφραγίδα και των ξενοδοχοϋπαλλήλων να λειτουργεί με αυθαιρεσίες του προέδρου, βγάζοντας απεργοσπαστικές αποφάσεις (10-11/7) και υπογράφοντας τοπικές συμβάσεις με τους ξενοδόχους, χωρίς καν να έχει προηγηθεί γενική συνέλευση.

Με την Eργατική Aλληλεγγύη δώσαμε την μάχη των ιδεών στο χώρο δουλειάς και στα σωματεία, που έπαιξε τεράστιο ρόλο για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ένα κομμάτι των εργαζόμενων σήμερα. Σίγουρα τα αφεντικά δεν έχουν πάρει την απάντηση που τους αρμόζει συγκριτικά με το μέγεθος των επιθέσεων. Όμως με την σταθερή χρέωση σε άτομα κερδίσαμε μέλη και μεγαλύτερο ακροατήριο που στηρίζει τους αγώνες, που δεν διαιρεί την εργατική τάξη ούτε σε «βολεμένους δημοσίους υπαλλήλους», ούτε σε «κακούς μετανάστες που μας κλέβουν τις δουλείες».

Με την παρέμβασή μας στα σωματεία έχουν γίνει βήματα και στο ζήτημα της ενοποίησης των δυο σωματείων. Στον επισιτισμό έγινε γενική συνέλευση πριν από δυο εβδομάδες και οι εργαζόμενοι υπερψήφισαν την πρόταση για ένωση, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στα μέτρα και την κυβέρνηση. Τον Γενάρη πάμε για μια μεγάλη συνέλευση που όχι μόνο θα βάλουμε την πίεση για ενοποίηση των σωματείων, αλλά που βασικός μας στόχος θα είναι η οργάνωση επιτροπής βάσης, βάζοντας στο κέντρο της τους αγώνες και την προοπτική του κινήματος, για να μην επιτρέψουμε ξανά στην ηγεσία να παίρνει αυθαίρετες αποφάσεις σε βάρος των εργαζόμενων. Κομμάτι αυτής της μάχης είναι και η προσπάθεια για επέκταση του σωματείου γράφοντας σε αυτό νέους συνάδελφους ανεξάρτητα από τους τεχνητούς διαχωρισμούς που μπαίνουν ανάμεσα σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Μαρία Καλιτσουνάκη, ξενοδοχοϋπάλληλος


Εκλογές στα σωματεία. Περιφέρεια Αττικής

Εκλογές έγιναν στον Σύλλογο Εργαζόμενων στην Περιφέρεια Αττικής όπου οι δυνάμεις της αριστεράς κατέλαβαν 10 έδρες από τις 25 του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως μας μετέφερε η Έλλη Βιδάλη, εργαζόμενη στην Περιφέρεια.

«Ο Σύλλογος μας φτιάχτηκε με καθυστέρηση δυόμισι ετών αφού οι Νομαρχίες έγιναν Περιφέρειες και με ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας του συλλόγου δεν είχε προχωρήσει η σύσταση του. Δεν είμαστε σαν τους εργαζόμενους των Δήμων που κάνουν απεργίες, εδώ επικρατούσε ο συντεχνιακός συνδικαλισμός, «ψήφισέ με, να σε βάλω σε καλύτερη υπηρεσία».

«Κρύφτηκαν»

Με την αφορμή ότι πηγαίναμε για νέο σωματείο, βρεθήκαμε μαζί αριστεροί εργαζόμενοι και δημιουργήσαμε την ΕΝ.Ε.ΔΡΑ που σημαίνει Ενωμένοι Εργαζόμενοι σε Δράση. Πήραμε 4 έδρες. Συνολικά η αριστερά τα πήγε καλά αφού το ΠΑΜΕ πήρε 5 έδρες και 1 έδρα η Αγωνιστική Παρέμβαση. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ δεν τόλμησαν να εμφανιστούν εκλογικά, αλλά «κρύφτηκαν» σε άλλα ψηφοδέλτια. Δέκα έδρες και την πρώτη θέση πήρε ένα συνονθύλευμα από Δακίτες, πρώην Πασκίτες και άλλους που είχαν τον μηχανισμό και πριν.

Εμείς θα δώσουμε μάχη για ένα ταξικό σωματείο που θα υποστηρίξει και θα ενώσει τους εργαζόμενους απέναντι στον συντεχνιακό συνδικαλισμό. Χρειάζεται να προσανατολιστούμε όλοι οι ΟΤΑ σε γενική απεργία διαρκείας ενάντια στις απολύσεις».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Ψήφισαν 958. Η Συμφωνία Αγωνιστών (ΔΑΚΕ, πρώην ΠΑΣΚΕ κτλ) πήρε 355 ψήφους και 10 έδρες, η Αντιμνημονιακή (ΠΑΣΚΕ) πήρε 189 και 5 έδρες, το ΠΑΜΕ 186 και 5 έδρες, η ΕΝ.Ε.ΔΡΑ. 151 και 4 έδρες και 31 ψήφους με 1 έδρα η Αγωνιστική Παρέμβαση (ΚΚΕ-μλ).


A’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής. Επιτυχία των Παρεμβάσεων

Tην πρώτη θέση σε άλλη μία ΕΛΜΕ κατέκτησαν οι Παρεμβάσεις. Το σχήμα Συνδικαλιστική Αυτονομία πήρε 5 έδρες στις 9 για το ΔΣ στην Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής που καλύπτει τις περιοχές Θριάσιο, Μεγαρίδα, Ειδύλλια.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά: Ψήφισαν 362, Έγκυρα 349. Συνδικαλιστική Αυτονομία (Παρεμβάσεις) 185 ψήφοι και 5 έδρες, Συνεργαζόμενες Κινήσεις Εκπαιδευτικών 84 και 2 έδρες, ΔΑΚΕ 33 και 1 έδρα, ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ) 24 και 1 έδρα, Αντεπίθεση 18, Αγωνιστικές Κινήσεις 5.


Συγκέντρωση Δικηγόρων

Σε συνέλευση-συγκέντρωση καλούν την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη στις 3 το μεσημέρι στο Θέατρο Διάνα σύμβουλοι της μειοψηφίας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας με αίτημα να γίνει άμεσα Γενική Συνέλευση. Η ηγεσία του ΔΣΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του, Αδαμόπουλο σαμποτάρει και εμποδίζει οποιαδήποτε κινηματική απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης παρά τη θέληση της βάσης των δικηγόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι 30 σύλλογοι της επαρχίας ξεκίνησαν απεργία παρά την αδράνεια του ΔΣΑ.

Κυκλοφορεί αφίσα κάλεσμα που έχουν υπογράψει σύμβουλοι, ανάμεσα τους και ο σύμβουλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης, Θόδωρος Συμεωνίδης. Η Εναλλακτική Παρέμβαση έχει κυκλοφορήσει και ανακοίνωση που καλεί σε «Παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης και Τρόικας.

Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος της Παρέμβασης μας έστειλε το παρακάτω σχόλιο-παράδειγμα που δείχνει τι θα σημάνουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. «Οι αλλαγές στο φορολογικό για τους αυτοαπασχολούμενους είναι πρακτικά μια σφαγή: δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους, πχ. για έναν δικηγόρο πενταετίας, αν βγάζει 6.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει 2.200 ευρώ φόρο. Αν αθροίσει κανείς και τα 3.500 ευρώ που πρέπει να πληρώσει ετήσια για τα ταμεία του, τότε όλο του το εισόδημα θα πρέπει να πάει σε εφορία και ασφάλιση... Μιλάμε για όλεθρο».


Κοινή αντίσταση στην Πάτρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7/12 η κοινή εκδήλωση φοιτητικών συλλόγων, καθηγητών, εργαζομένων ενάντια στο σχέδιο Αθηνά και την διάλυση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση αυτή εκτός από τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου και τους διοικητικούς συμμετείχαν μέλη ΕΤΕΠ, καθηγητές από το ΤΕΙ Πατρών, εργαζόμενοι στο Δήμο και πολύς κόσμος από την Πάτρα. Στην αρχή έγιναν χαιρετισμοί από όλα αυτά τα αγωνιζόμενα κομμάτια.

Χαιρετισμό έκανε επίσης και ο Καραθανασόπουλος, βουλευτής από το ΚΚΕ. Όλοι έβαλαν στις ομιλίες τους ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η τρόικα μαζί με τα βάρβαρα μέτρα του Μνημονίου.

Τόνισαν επίσης ότι τόσο στην Πάτρα όσο και σε κάθε άλλη πόλη όπου υπάρχουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει η μάχη να δοθεί από όλους τους φορείς με συντονισμό, τόσο μέσα όσο και έξω από αυτά για να είναι νικηφόρα. Τέλος στην εκδήλωση προσπάθησε να συμμετέχει και ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αρχιασφαλίτης Νταβλούρος. Η απάντηση ήταν άμεση και ξεκάθαρη από φοιτητές και εργαζόμενους που τον αποδοκίμασαν και τον πέταξαν έξω. Αποδοκιμάστηκε επίσης ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Νικολόπουλος θυμίζοντας του το “ναι σε όλα”.

Bάσω Κουλεντάκη


Εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο οργανώθηκαν δύο συζητήσεις χρήσιμες για τις μάχες του κινήματος το επόμενο διάστημα.

Την Κυριακή η εκδήλωση οργανώθηκε από την πρωτοβουλία "Μαζί", μια πρωτοβουλία που πήραν αγωνίστριες και αγωνιστές στην περιοχή της Χερσονήσου για να δράσουν για όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μέσα στη κρίση. Την παρακολούθησαν συνολικά 30 άτομα. Η εκδήλωση ήταν χωρισμένη σε 2 ενότητες.

Η πρώτη ήταν για την κρίση του Ευρώ στην οποία μπήκε ακριβώς από την εισήγηση το πόσο βαθιά είναι η κρίση στην οικονομία της ΕΕ και του Ευρώ. Η δεύτερη είχε να κάνει με τη μάχη ενάντια στους φασίστες και με αφορμή τα τελευταία περιστατικά που έγιναν με την επίσκεψη των Χρυσαυγιτών  βουλευτών στο Ηράκλειο. Η εκδήλωση αποτελεί την αρχή ενός κύκλου δράσεων στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου για τα συγκεκριμένα θέματα.

Η εκδήλωση το Σάββατο οργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα με θέμα "Η κρίση του ευρώ, το κίνημα και η επαναστατική προοπτική" με εισηγητή το Νίκο Λούντο από την Εργατική Αλληλεγγύη. Στη συζήτηση συμμετείχαν 25 άτομα. Στην πρώτη τοποθέτηση οι εργαζόμενοι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έβαλαν την πρόσφατη εμπειρία τους από τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Η νίκη που απέσπασαν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, παρόλη την καταστολή και τις συλλήψεις που δέχτηκαν, έδωσε την αυτοπεποίθηση για τις μάχες που έρχονται. Η εμπειρία της συντονιστικής επιτροπής που οργάνωσε την κατάληψη είναι το κρατούμενο για τη συλλογική μάχη και με άλλους χώρους.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που ανοίγουν στους αγώνες του σήμερα. Είναι στο χέρι μας να μεταφράσουμε τις συζητήσεις αυτές σε οδηγό για δράση στα κινήματα που αναπτύσσονται μπροστά μας.

Δημήτρης Τσώλης