Ιταλία: Ήρθε και η σειρά του Μόντι

Την παραίτησή του μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2013 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. Μετά τις μεγάλες προσδοκίες για την κυβέρνηση των «τεχνοκρατών» που θα μπορούσαν να περάσουν όλες τις επιθέσεις, πριν χρειαστεί να επιβληθεί μνημόνιο στην Ιταλία, τώρα στην πολιτική σκηνή επιστρέφουν οι δεινόσαυροι.

Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός και το κόμμα του απέσυρε την στήριξη στην κυβέρνηση Μόντι. Οι εκλογές υπολογίζεται ότι θα γίνουν τον ερχόμενο Φλεβάρη, ενώ τίποτα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για τις συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων ή για το τι ακριβώς θα κάνει ο Μόντι στις εκλογές.

Η επιστροφή

Πίσω από την πολιτική κρίση στην Ιταλία, βρίσκεται η επιστροφή της εργατικής αντίστασης. Η 14η Νοέμβρη, με τη συμμετοχή των ιταλικών συνδικάτων στην συντονισμένη απεργία του ευρωπαϊκού Νότου, ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε η απεργία στα σχολεία στα τέλη του Νοέμβρη και οι μαχητικές διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών.

Στις 5 και 6 Δεκέμβρη το συνδικάτο των μεταλλεργατών FIOM, το οποίο καλύπτει όλους τους εργάτες στις μεγάλες βιομηχανίες έκανε δύο οχτάωρες στάσεις εργασίας για τις συμβάσεις εργασίας και την υπεράσπιση του συνδικαλισμού. Διαδηλώσεις των μεταλλεργατών έγιναν σε όλες τις πόλεις. Στη Γένοβα το ίδιο συνδικάτο προχώρησε σε μία ακόμη 4ωρη στάση στις 11 Δεκέμβρη. Για τις αρχές Γενάρη έχει κηρύξει 4ωρη στάση το σωματείο στη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, Μεριντιάνα, ενώ μέσα στην προεκλογική περίοδο θα προχωρήσουν σε συντονισμένη απεργία τα λεωφορεία, τα μετρό και τα τραμ.

Οι «τεχνοκράτες» δεν κατάφεραν να σταματήσουν το εργατικό κίνημα της Ιταλίας. Αντίθετα του έδωσαν ευκαιρίες να βγει από τη σιωπή που είχε επιβάλει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Τώρα, η άρχουσα τάξη αναγκάζεται να γυρίσει στα κόμματα, τα οποία όμως είναι πιο ξοφλημένα από ποτέ, πολιτικά και δημοσκοπικά. Οι εκλογές δεν πρόκειται να της προσφέρουν εύκολη λύση.