20σέλιδη Εργατική Αλληλεγγύη: Ένα πιο δυνατό όπλο

Το φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης που κρατάτε στα χέρια σας είναι το πρώτο από τη νέα, 20σέλιδη πλέον, έκδοση της εφημερίδας. Μεγαλύτερη και ανανεωμένη εμφανισιακά, η Εργατική Αλληλεγγύη φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εκρηκτικής ανόδου του εργατικού κινήματος και της αριστεράς τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι δεκάδες πανεργατικές απεργίες και διαδηλώσεις εκατομμυρίων εργαζόμενων και νεολαίων, οι απεργίες διαρκείας μιας σειράς κλάδων και συνδικάτων, η επιστροφή των μαζικών γενικών συνελεύσεων σε σωματεία και συλλόγους, οι καταλήψεις και οι περιφρουρήσεις χώρων δουλειάς, οι επιτροπές αγώνα και οι συντονισμοί από τα κάτω, οι κόντρες με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι πλατείες και οι λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, οι αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, συνθέτουν συμπυκνωμένα την εικόνα των μαχών που προηγήθηκαν. Φτάνοντας στην ανατροπή δύο μνημονιακών κυβερνήσεων, κάνοντας φύλλο και φτερό κόμματα εξουσίας που έμοιαζαν ακλόνητα για χρόνια, ξεσκεπάζοντας αντιδραστικούς θεσμούς όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ, κοντράροντας τραπεζίτες, βιομήχανους και αφεντικά.

Η δυναμική της εργατικής αντίστασης δεν “περιορίστηκε” στους δρόμους. Εκφράστηκε και στις εκλογές με τα ιστορικά ποσοστά της αριστεράς δημιουργώντας τρόμο στην άρχουσα τάξη και τα κόμματά της σε όλη την Ευρώπη. Οδηγώντας τη γερμανική ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times να γράφει στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη για την Ελλάδα ότι “Ακόμη και ανεξάρτητοι από κόμματα παρατηρητές δεν αποκλείουν την προοπτική μιας εξέγερσης του λαού...”.

Η πολιτική συζήτηση μέσα στο κίνημα απογειώθηκε σε αυτές τις συνθήκες. Η κλιμάκωση των απεργιών, ο συντονισμός των διαφορετικών κομματιών που παλεύουν, η συνολική προοπτική απέναντι στις επιθέσεις της κρίσης του καπιταλισμού, έγιναν αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων μέσα στις μάχες, στη βάση των εργαζόμενων και την αριστερά.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι κινητοποιήσεις, τα αγωνιστικά βήματα, τα πολιτικά προχωρήματα αλλά και οι αναζητήσεις του κινήματος πέρασαν αυτά τα τρία χρόνια μέσα από τις σελίδες της Εργατικής Αλληλεγγύης. Τόσο σαν ρεπορτάζ, δηλώσεις και γράμματα των ίδιων των πρωταγωνιστών τους, όσο και σαν άρθρα και κείμενα των συντακτών της εφημερίδας ώστε οι ιδέες και οι απαντήσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς να βοηθήσουν την προσπάθεια της νικηφόρας έκβασης των αγώνων.

Με όλες τις μάχες και τα μέτωπα ανοιχτά, η 16σέλιδη, μέχρι σήμερα, Εργατική Αλληλεγγύη αποδεικνύεται μικρή για να χωρέσει και να στηρίξει τις περισσότερες και μεγαλύτερες ευκαιρίες του εργατικού κινήματος που επιφυλάσσει η καινούργια χρονιά. Το μεγάλωμά της έχει στόχο να συνεχίσει με καλύτερους όρους την προσπάθεια ν'ανατρέψουμε τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις τους, αλλά και να προχωρήσουμε μέχρι ν' απαλλαγούμε οριστικά από το σύστημα και τη βαρβαρότητά του, να φέρουμε το σοσιαλισμό.



Ελάτε στη γιορτή

Με την γιορτή της, το Σάββατο 12 Γενάρη, εγκαινιάζει η Εργατική Αλληλεγγύη το ξεκίνημα της νέας 20σέλιδης έκδοσής της. Η γιορτή θα γίνει στην οδό Αναξαγόρα 3-5, στο χώρο του τυπογραφείου όπου έβγαινε παλιά το “Ρομάντσο” και όπου, στο εξής, θα λειτουργεί το επόμενο καλλιτεχνικο εγχείρημα της ομάδας του Bios.

Στο μουσικό πρόγραμμα της γιορτής, συμμετέχουν οι Radio Sol, Alex de Leon και Latin Collection, But I Fly, Motivo 4, Dj Andrew Banner, Γιάννης Σιδηράς, Βερόνικα Μπιέλιτσα και Θένια Χρήστου. Στο μενού, θα υπάρχει καλό σπιτικό φαγητό και πολυεθνική κουζίνα από τις κοινότητες των μεταναστών. Ωρα έναρξης 8μμ, τιμή ενίσχυσης 10 ευρώ. Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί!



Συλλογικός οργανωτής

Η Εργατική Αλληλεγγύη, η εφημερίδα που απευθύνεται στους εργάτες και γράφεται από αυτούς, γίνεται 20 σέλιδη. Αυτό αποτελεί σταθμό στην πορεία ανάπτυξής της.

Δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες ποιοτικά αναβαθμισμένης παρέμβασής της στον κόσμο που συμμετέχει στους αγώνες και τα κινήματα. Τα περισσότερα φύλλα και η μεγαλύτερη ύλη, που σημαίνει πιο πλούσιο περιεχόμενο, είναι πολύτιμο όπλο στα χέρια των αναγνωστών και διακινητών της για ιδέες και επιχειρήματα. Η καινούργια Εργατική Αλληλεγγύη, ανταποκρινόμενη στο ρόλο της επαναστατικής εφημερίδας ως συλλογικού οργανωτή -πολιτικό στήριγμα των αγώνων- οικοδόμος ενός εργατικού δικτύου μαχητών της επανάστασης, δημιουργεί την ιστορική ευκαιρία στην αντικαπιταλιστική-επαναστατική αριστερά να απλώσει τις ιδέες της μέσα στην κοινωνία ξεκινώντας από τους χώρους δουλειάς-σπουδών και τις γειτονιές, μπολιάζοντας και τα επιμέρους κοινωνικά κινήματα με τον αντικαπιταλισμό.

Το κριτήριο όμως που καταξιώνει την 20σέλιδη Εργατική Αλληλεγγύη είναι η συνεχής παρουσία σε όλα τα μέτωπα και τους αγώνες. Οχι μόνο προπαγανδιστής αλλά και οργανωτής του κόσμου που παλεύει ενάντια στα μνημόνια και τις αντεργατικές επιθέσεις ντόπιας και ξένης τρόικας, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Η Εργατική Αλληλεγγύη θα συνεχίσει να αποτελεί το μέσο με το οποίο οι επαναστάτες προσπαθούν με επιμονή και υπομονή να οργανώνουν τους αγώνες και μέσα από τη διαδικασία αυτή να πείθουν αρχικά μεγάλα κομμάτια και τελικά την πλειοψηφία της κοινωνίας στο δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Η μέχρι τώρα πορεία της Εργατικής Αλληλεγγύης αποτελεί την καλύτερη εγγύηση και για τη συνέχεια. Ελπιδοφόρο 2013 με δυνατή Εργατική Αλληλεγγύη για δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ και νίκη των αγώνων!

Πέτρος Θεοδοσιάδης, Λάρισα



Για όσους νοιάζονται για έναν κόσμο καλύτερο

Την γνώρισα ως μαθήτρια, τη διάβαζα ως φοιτήτρια, συνεχίζω να ενημερώνομαι από την εργατική αλληλεγγύη ως εργαζόμενη και πλέον ανεπιφύλακτα την προτείνω και την διακινώ σε συναδέλφους, φίλους, συνοδοιπόρους, όσους νοιάζονται για ένα κόσμο ελεύθερο, δίκαιο, δίχως διακρίσεις.

Η Εργατική Αλληλεγγύη μία φορά την εβδομάδα καλύπτει το κενό που δεν μπορούν να καλύψουν καθημερινά όλες μαζί οι άλλες εφημερίδες και αυτό γιατί αναφέρεται σε όλα αυτά τα οποία οι άλλοι δε θεωρούν σημαντικά ή εσκεμμένα αποσιωπούν.

Είναι η εφημερίδα που φιλοξενεί τις φωνές όλων αυτών που καθημερινά αγωνιούν και παλεύουν για λιγότερη βαρβαρότητα, στην καθημερινότητά τους, στη γειτονιά τους, στην εργασία τους.

Οι ανταποκρίσεις της Εργατικής Αλληλεγγύης δίνουν την εικόνα της άλλης πλευράς, αυτής που θέλουν να σβήσουν πίσω από τα συχνότατα κατευθυνόμενα ρεπορτάζ των υπουργείων, του Μεγάρου Μαξίμου, του Προεδρικού Μεγάρου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Από τις σελίδες της δίνει την εικόνα των μικρών και μεγάλων μαχών που καθημερινά δίνουν οι εργαζόμενοι από τους χώρους δουλειάς, μάχες που πολύ συχνά προβάλλοντάς τες καταφέρνει να τις ενώσει σε έναν κοινό αγώνα.

Τόσο στο παρελθόν, αλλά ακόμη περισσότερο σήμερα, αναδεικνύει το πρόβλημα της ρατσιστικής απειλής, προτείνει και οργανώνει τρόπους για την καταπολέμησή της.

Στις παρούσες συνθήκες που οι πιέσεις αυξάνονται αλλά και οι αγώνες δυναμώνουν το έργο που επιτελεί η Εργατική Αλληλεγγύη γίνεται ακόμη πιο σημαντικό.

Η έκδοσή της με 20 σελίδες είναι μια ευχάριστη εξέλιξη υπέρ της ενίσχυσης των αγώνων, των εργαζομένων, της σύνδεσης των διαφόρων μετώπων που ανοίγουν και επιμένουν να παραμένουν ανοικτά. Διαδώστε την!

Μαρία Τσώλη



Μπορεί να κάνει τη διαφορά

Το ότι η Εργατική Αλληλεγγύη φτάνει να γίνει 20σέλιδη, σημαίνει ότι το κίνημα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και μεγάλα βήματα. Θα έπρεπε να έχει γίνει και νωρίτερα. Είμαι σίγουρη ότι το ήθελε.

Οι επιθέσεις και τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς είναι πάρα πολλά. Ο χώρος, για παράδειγμα, της ιδιωτικής υγείας είναι “χειρουργημένος”. Οδηγούμαστε στην εξαθλίωση, μας θέλουν φοβισμένους. Οι συνάδελφοι χρειάζονται καθημερινό στήριγμα και ένας αγωνιστής, ένας επαναστάτης αμέσως μπορεί να κάνει τη διαφορά, να τους ξεσηκώσει. Με τα λόγια δεν φτάνει, η δράση μετράει. Από την Εργατική Αλληλεγγύη παίρνω την ενημέρωση για όσα συμβαίνουν σε άλλους χώρους, αλλά και την πολιτική ενημέρωση. Είναι στήριγμα στους αγώνες, από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης είναι αυτή που λέει την αλήθεια.

Θα ήθελα να δω στο περιεχόμενό της περισσότερες απόψεις και γνώμες συντρόφων, εργατών, ανέργων, κόσμου από τις γειτονιές, θα ήθελα να καλύπτει περισσότερες απεργίες και κινητοποιήσεις και, κυρίως, θα ήθελα περισσότερα άρθρα πάνω στα πολιτικά ζητήματα που ανοίγουν. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, η Εργατική Αλληλεγγύη χρειάζεται περισσότερες πολιτικές τοποθετήσεις γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι μάχες πολλές και διαφορετικές. Πιστεύω πως οι 20 σελίδες τής προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Ετσι θα έχει και άνοδο στην κυκλοφορία της.

Γεωργία Ευθυμίου, εργαζόμενη στη μονάδα φροντίδας Παπαδημητρίου, ΔΣ Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά