19 Γενάρη: Ερχόμαστε

Χανιά

Στην τελική ευθεία για το ανέβασμά μας στην Αθήνα οργανώνουμε εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις στο κέντρο της πόλης, στο Πολυτεχνείο, στο ΤΕΙ, σε σχολεία και σε εργατικούς χώρους.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής για τις 19/1 έχουν πάρει εκτός από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, η ΕΛΜΕ και η Κοινωνική Κουζίνα. Αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει γίνει είναι ότι ήδη άτομα που δεν γνωρίζαμε τηλεφωνούν για να δηλώσουν συμμετοχή στην αποστολή στην Αθήνα.

Γιώργος Μαλινάκης

Γιάννενα

Την προηγούμενη βδομάδα η ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων οργάνωσε μία σειρά από δράσεις για την προπαγάνδιση και οργάνωση της αποστολής μας στις 19 Γενάρη, στην Αθήνα. Την Πέμπτη κάναμε μαζική αφισοκόλληση στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια τη συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ πανεπιστημίου. Αποφασίσαμε να παρέμβουμε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα και στους Διοικητικούς Υπαλληλους του πανεπιστημίου.

Η υποδοχή ήταν θερμή και στους δύο χώρους. Εργαζόμενοι μας ενίσχυαν και συζητούσαν με τους συναδέλφους τους το κατέβασμα στην Αθήνα. Το Σάββατο το πρωί η ΚΕΕΡΦΑ έκανε παρέμβαση στην πλατεία της πόλης και στη συνέχεια στην πορεία για συμπαράσταση στη Βίλα Αμαλία. Το απόγευμα πήγαμε σε καφετέριες και στέκια της νεολαίας όπου αναρτήσαμε τις αφίσες μας και πολλοί μαγαζάτορες μας ενίσχυαν. Απόφαση στήριξης της αποστολής πήρε και ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου ο οποίος μάς ενίσχυσε και οικονομικά για το κατέβασμα. Τις επόμενες μέρες θα βρεθούμε την Τρίτη το μεσημέρι στις εστίες της Δόμπολης, το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Τετάρτη το μεσημέρι στη συνέλευση των φοιτητών της Ιατρικής, την Πέμπτη στο εστιατόριο του πανεπιστημίου. Φυσικά οι αφίσες μας βρίσκονται παντού στην πόλη και ετοιμάζουμε μεγάλα πανώ που θα καλούν στην αποστολή από τα Γιάννενα.

Αργυρή Ερωτοκρίτου

Πέλλα

Την Κυριακή 13 Γενάρη, στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας, έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου, η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ, ενόψει της κινητοποίησης για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 19 Γενάρη στην Αθήνα.

Οι ομιλητές, Σπύρος Μαρκέτος και Κώστας Τορπουζίδης, έκαναν πολύ εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή για την εμφάνιση του φαινομένου του φασισμού, τη διαδρομή και κατάληξη των φασιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη, τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν σήμερα προκειμένου να αποτρέψουμε τον κίνδυνο ανόδου των φασιστών. Από τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αντιπαράθεση με συντρόφους από το ΣΥΡΙΖΑ που παρακολούθησαν τη συζήτηση, για την ανάγκη κοινής δράσης όλης της Αριστεράς και του κόσμου της εργασίας, αλλά και για τα όρια της ευρύτητας που μπορεί να έχει ένα αντιφασιστικό μέτωπο, τόσο σε επίπεδο φρασεολογίας και θεματολογίας όσο και στο επίπεδο των δυνάμεων που χωράνε σε αυτό. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε γλέντι με μουσική σε τοπική ταβέρνα.

Οι εντυπώσεις που άφησε η εκδήλωση στο χωριό ήταν άριστες και όλοι έδωσαν υπόσχεση πως οι αντιφασιστικές δράσεις θα συνεχιστούν σε όλη την περιοχή για να στείλουμε το μήνυμα ότι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής δεν χωράνε πουθενά και εμείς οι κάτοικοι της περιοχής Γιαννιτσών δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες των ναζί πολιτικών προγόνων τους, του Σούμπερτ και των ντόπιων προδοτών συνεργατών τους, με επικεφαλής τον Ταγματασφαλίτη Πούλο που αιματοκύλησαν την περιοχή την περίοδο της κατοχής.

Μάκης Γεροντίδης

Θήβα

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Θήβας που έγινε την Κυριακή 13/1 στο Συνεδριακό Κέντρο, με ομιλητές τον Πέτρο Κωνσταντίνου και τον Τζαβέντ Ασλάμ, αφιερωμένη στο πανελλαδικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 19 Γενάρη στην Αθήνα. Συμμετείχαν 150 περίπου άτομα, μετανάστες από το Πακιστάν, την Ινδία και την Αλβανία και ντόπιοι εργαζόμενοι και νεολαίοι από όλο το φάσμα της αριστεράς και όχι μόνο.

Ο αρχικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να προσεγγίσουμε τους μετανάστες της περιοχής μας, σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε κινηματικά στις προκλήσεις της αστυνομίας και της Χρυσής Αυγής. Σαν Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας δεν μας ενδιαφέρουν οι αφηρημένες συζητήσεις για το φασισμό και το ρατσισμό ούτε πιστεύουμε ότι το ζήτημα θα λυθεί με θεσμικές παρεμβάσεις. Αντίθετα επιδιώκουμε κινηματική δράση στο δρόμο των ντόπιων και των μεταναστών και η εμπειρία της ΚΕΕΡΦΑ ήταν για εμάς πολύτιμη.

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα μια ομάδα ανθρώπων δουλέψαμε την εκδήλωση με εξορμήσεις περιοδείες και αφισοκολλήσεις για την εκδήλωση και για τις 19/1. Πήγαμε στα στέκια των μεταναστών και στα μαγαζιά τους και η ανταπόκρισή τους ήταν κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα ομάδα τραμπούκων της Χρυσής Αυγής έμπαινε στα μαγαζια απειλώντας τους ότι όποιος έρθει στην εκδήλωση “θα του κόψουμε τα πόδια”. Συνεχίζουμε και αυτή την εβδομάδα με κέντρο της συμμετοχή μας στις 19 Γενάρη, όπου αποφασίσαμε ότι θα συμμετέχουμε με πανώ της Αντιφασιστικής Κίνησης Θήβας.

Γιώργος Αποστολόπουλος

Βόλος

Έγινε το περασμένο Σάββατο η πρώτη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στο Βόλο, όπου συζητήθηκαν οι διαστάσεις που έχει πάρει η Πρωτοβουλία «Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική» τόσο πανελλαδικά όσο και στο εξωτερικό.

Συμμετείχαν 15 περίπου άτομα όπου κάποιοι δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Την επόμενη Πέμπτη 17/1 θα συμμετέχουμε στη συνέλευση της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας όπου θα προτείνουμε να πάρει απόφαση συμμετοχής, ενώ οργανώνουμε αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις προκειμένου να γίνει η 19 Γενάρη ευρύτερα γνωστή στην πόλη. Επίσης σχεδιάζουμε να απευθυνθούμε σε καθηγητές του πανεπιστημίου και στο Εργατικό Κέντρο για να ζητήσουμε την οικονομική τους ενίσχυση προκειμένου να καλύψουμε τα έξοδα της αποστολής.

Δημήτρης Στεφανάκης

Ρόδος

Με ένα ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα υποδεχτήκαμε το νέο χρόνο και στη Ρόδο, καθώς η διάθεση του κόσμου που παλεύει ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης δεν σταματάει μέσα στις γιορτές, αλλά αποκτά και αντιφασιστικά αντανακλαστικά.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων μέσα από ένα κάλεσμα, συναντηθήκαμε οι αντιφασίστριες-αντιφασίστες στη Ρόδο και μετά από δύο συνελεύσεις των τριάντα ατόμων γράψαμε ένα κείμενο ενάντια στη ρατσιστική υστερία της κυβέρνησης, τον φασισμό και τους νεοναζί της ΧΑ. Το κείμενο μοιράστηκε σε λαϊκή αγορά και στην πόλη της Ρόδου στις 31/12 καλώντας τον κόσμο σε νέα συνέλευση στις 3/1. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν σημαντική. Η συνέλευση στις 3/1 είχε γύρω στα πενήντα άτομα ανάμεσα στους οποίους ήταν εργαζόμενοι, φοιτητές του πανεπιστημίου Αιγαίου, φοιτητές που παρόλο που σπουδάζουν αλλού μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες από την αντιφασιστική δράση σε άλλες πόλεις και εμψύχωσαν τους παραβρισκόμενους να κάνουν το ίδιο και στο νησί.

Τη δημιουργία μιας μόνιμης αντιφασιστικής - αντιρατσιστικής κίνησης αποφάσισαν οι κάτοικοι της Ρόδου στην συνέλευση αυτή, ενώ στις 19 Γενάρη θα οργανώσουν στο νησί συναυλίες αλληλεγγύης στην Αθήνα Πόλη - Αντιφασιστική. Η πρόταση για συναυλίες αλληλεγγύης έγινε από ομάδα μαθητών που συμμετείχε στη συνέλευση τονίζοντας ότι και η Ρόδος πρέπει να στηρίξει έστω και από μακριά το πανελλαδικό γεγονός. Επίσης, αρκετοί ήταν οι μαθητές που ήρθαν να ζητήσουν να οργανωθεί αντιφασιστική επιτροπή και δράσεις στα σχολεία τους γιατί έχουν καθηγητές που είναι γραμμένοι στο ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.

Αυτό το παράδειγμα αποδεικνύει ότι ακόμα και στο πιο μακρινό νησί μπορούμε να τσακίσουμε τους φασίστες και τις επιθέσεις τους όταν οργανωνόμαστε και παίρνουμε πρωτοβουλίες μαζί με τον κόσμο που παλεύει. Η 19 Γενάρη ήταν η αφορμή να ανοίξει η πολιτική συζήτηση στη Ρόδο και να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους της να αρχίσουν να χτίζουν την αντιφασιστική τους δράση.

Μαρία Ριζοπούλου

Πελοπόννησος

Αντιφασιστικές πρωτοβουλίες από την Αρκαδία, την Αργολίδα, την Καλαμάτα και την Σπάρτη συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, προκειμένου να συζητήσουν τη συμμετοχή τους στις 19 Γενάρη στην Αθήνα, αλλά και τη συνέχεια της συντονισμένης αντιφασιστικής δράσης στις πόλεις της Πελοποννήσου.

Συμμετείχαν 40 περίπου άτομα. Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής στις 19 /1 έχουν πάρει το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αρκαδίας και το Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Μέτωπο Αργολίδας, ενώ η ΚΕΕΡΦΑ στην Καλαμάτα και άλλοι σύντροφοι από την Σπάρτη οργανώνουν τη συμμετοχή τους. Δίνουμε όλοι μαζί ραντεβού στην Αθήνα στη 1μμ στην πλατεία Καραϊσκάκη για να συγκροτήσουμε ένα κοινό μπλοκ και σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε με επόμενο μάζεμα μέσα στο Φλεβάρη για να αποφασίσουμε μια κοινή μέρα αντιφασιστικής δράσης σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου.

Θάλεια Μπαρδάνη

Πάτρα

Μαζικές εξορμήσεις πραγματοποίησε η ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας την εβδομάδα που μας πέρασε. Μετά την συνέλευση της Τρίτης 8/1, μπήκαν στο πλάνο δράσεις όπως η συμμετοχή της ΚΕΕΡΦΑ στην πορεία 9/1 για τον Τεμπονέρα, εξορμήσεις σε τρία μεγάλα σχολεία της Πάτρας με την βοήθεια μαθητών της κίνησης, εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους και σχόλες.

Ακόμα ετοιμάστηκαν προπαγανδιστικά πανό για την πόλη και το πανεπιστήμιο και έγιναν αφισοκολλήσεις σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Τέλος, το Σάββατο 12/1 η ΚΕΕΡΦΑ οργάνωσε και μια εξόρμηση σε πλατεία για μαζικό μοίρασμα των υλικών της και για το κλείσιμο συμμετοχών. Σε όλες τις παραπάνω δράσεις η αποδοχή του κόσμου ήταν τεράστια. Μαθητές πήραν υλικά για να δώσουν και σε άλλα σχολεία. Τόσο αυτοί όσο και φοιτητές και εργαζόμενοι άφησαν τα τηλεφωνά τους για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Μαζεύαμε τηλέφωνα ακόμα και την ώρα που έμπαιναν τα πανό στην πόλη. Με αντίστοιχες δράσεις θα συνεχίσουμε έως και την ημέρα της αναχώρησης. Στις 19/1 αντιφασίστες της Πάτρας έχουμε δώσει ραντεβού στις 9πμ στο Εργατικό Κέντρο για να ξεκινήσουμε για την Αθήνα. Η συμμετοχή στο πούλμαν είναι 11 ευρώ.

Βάσω Κουλεντάκη

Θεσσαλονίκη

Με τη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 16/1 στο Πολυτεχνείο κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την μεγάλη αποστολή των αντιφασιστών στην Αθήνα στις 19 Γενάρη.

Μια σειρά από σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν πάρει απόφαση να καλέσουν και να στηρίξουν την Πρωτοβουλία «Αθήνα - Πόλη Αντιφασιστική». Το Εργατικό Κέντρο της πόλης αποφάσισε να στηρίξει τις 19/1 και να καλύψει τα έξοδα συμμετοχής των εργαζόμενων που καλύπτει συνδικαλιστικά. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν επίσης πάρει μέχρι στιγμής η ΕΝΙΘ, οι Διοικητικοί του ΑΠΘ, το Ιπποκράτειο, η Δ’, Γ’, και Ε’ ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Νομικής, το Βοήθεια στο Σπίτι Κ. Μακεδονίας, ο Σύλλογος Φιλοσοφικού Παιδαγωγικού, Φιλολογίας.

Μετά από τις εξορμήσεις και τις αφισοκολλήσεις που έχουν γίνει στο κέντρο της πόλης, στις γειτονιές, σε σχολεία και εργατικούς χώρους, πολλοί είναι αυτοί που επικοινωνούν τηλεφωνικά για να δηλώσουν συμμετοχή στα πούλμαν. Το Σάββατο το πρωί φασίστες της Χρυσής Αυγής, με συνοδεία της αστυνομίας εμφανίστηκαν στη λαϊκή της Χαριλάου. Αμέσως μελη της ΚΕΕΡΦΑ απάντησαν με πικετοφορία και μοίρασαν αντιφασιστικό υλικό για τις 19/1 εισπράττοντας τα μπράβο και τα συγχαρητήρια του κόσμου. Η ανταπόκριση που υπάρχει δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να στείλει στις 19/1 ένα δυνατό αντιφασιστικό μήνυμα και με τη συμμετοχή της στην Αθήνα, αλλά και με το δυνάμωμα του αντιφασιστικού κινήματος σε όλη την πόλη.

Φύλλια Πολίτη

Φλώρινα

Επιτυχία είχε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ που έγινε το Σάββατο 12/1 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Φλώρινας με ομιλητές τον Σπύρο Μαρκέτο καθηγητή ΑΠΘ και τον Κώστα Τορπουζίδη δικηγόρο. Έγινε πλούσια συζήτηση πάνω στο ζήτημα τι είναι ο φασισμός και πώς παλεύεται.

Συμμετείχαν καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τη ΔΕΗ, μαθητές και φοιτητές από την Καλών Τεχνών. Μέσα από την ίδια τη συζήτηση αποφασίσαμε να οργανώσουμε αποστολή από την Φλώρινα στην Αθήνα στις 19/1 και αμέσως μετά να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε μια τοπική σύσκεψη σωματείων και φορέων για να πάρουμε μία κοινή πρωτοβουλία ενάντια στο άνοιγμα γραφείων της Χρυσής Αυγής στην πόλη.

Τζεμαλί Μιλιαζήμ

Ρέθυμνο

Και το Ρέθυμνο όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε αντιρατσιστικούς και αντιφασιστικούς ρυθμούς και απ’ ό,τι φαίνεται απ’ το ενδιαφέρον και τη συμμέτοχη για τις 19 Γενάρη είναι κι αυτή μια αντιφασιστική πόλη.

Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να έχουμε μία πόλη στολισμένη από αφίσες και πολύ κόσμο να μιλάει γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός ύστερα από εξορμήσεις που έχουμε κάνει σε πολλούς χώρους εργασίας όπως νοσοκομείο, δημαρχείο, περιφέρεια κ.α., εξορμήσεις σε δημόσιους χώρους και το κυριότερο είναι η απήχηση των μαθητών απ’ τα σχολεία. Αποκορύφωμα όλου αυτού του ανοίγματος στην τοπική κοινωνία ήταν το μονοήμερο φεστιβάλ για το πώς οργανώνουμε τις 19/1 με καλλιτεχνικά δρώμενα, συζήτηση για το πώς γεννήθηκε ο φασισμός και πώς τον πολεμάμε και τέλος με ζωντανή μουσική όπου ο κόσμος που συμμετείχε ήταν περίπου 200 άτομα. Συνεχίζουμε μέχρι τις 19 για να ανέβουμε στην Αθήνα με μια μεγάλη αποστολή.

Ζήσης Καλλιμάνης, Λίλα Κουκουτού

Αλεξανδρούπολη

Στην τελική ευθεία για την οργάνωση της αποστολής μας στην Αθήνα βρίσκεται η ΚΕΕΡΦΑ της Αλεξανδρούπολης. Την περασμένη εβδομάδα οργανώσαμε εξόρμηση στο νοσοκομείο, στα σχολεία και σε καφέ της πόλης.

Έχουμε καταθέσει ψηφίσματα στο Εργατικό Κέντρο και στην ΕΛΜΕ και αναμένουμε τις αποφάσεις. Συμμετοχή στα πούλμαν έχουν ήδη δηλώσει μέλη και φίλοι της ΚΕΕΡΦΑ, συναγωνιστές από την Αντιφασιστική πρωτοβουλία και τη “Λαθραία συνείδηση”, μαθητές και εργαζόμενοι από το νοσοκομείο. Κάποιοι πήραν τηλέφωνο και δήλωσαν συμμετοχή ενώ μένει ανοιχτό για μία μαθήτρια στο Σουφλί που πήρε υλικά για εξόρμηση στο σχολείο της, σε συγγενείς και φίλους καθώς και για την ανοιχτή συνέλευση της Ορεστιάδας. Εξορμήσεις έχουν γίνει και στην Κομοτηνή στο νοσοκομείο και σε σχολεία, από όπου ήδη υπάρχει κόσμος που έχει δηλώσει συμμετοχή στο πούλμαν.

Ζανεττα Λυσικάτου