Κινηματογράφος: Επιχείρηση Argo του Μπεν Άφλεκ

Το «Επιχείρηση Argo» είναι μια δαπανηρή πολυδιαφημησμένη ταινία που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία: Τη φυγάδευση έξι υπαλλήλων της Αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, μετά την κατάληψή της από Ιρανούς «φρουρούς της επανάστασης» το 1979.

Ενώ η πολιτική κρίση κλιμακωνόταν, μια και οι Ιρανοί ζητούσαν την έκδοση του λαομίσητου σάχη Ρεζά Παχλεβί (που είχε βρει άσυλο στις ΗΠΑ) σαν αντάλλαγμα για τη ζωή των ομήρων, η αμερικανική κυβέρνηση αναθέτει στη CIA τη διάσωση των έξι. Η επιχείρηση «Argo» αφορά αυτή την ιστορία που αποκαλύφθηκε στον τύπο μόλις το 1997 επί προεδρίας Κλίντον.

Τεράστιες προσδοκίες δημιουργούνται στον θεατή καθώς πέφτουν οι τίτλοι έναρξης του «Argo». Μια μίνι εικονογραφημένη ιστορία του σύγχρονου Ιράν πληροφορεί το πραγματικό ιστορικό της ανατροπής του πρωθυπουργού Μοσαντέκ από τη CIA το 1953, την επιβολή του διεφθαρμένου σάχη Παχλεβί και το αιματοβαμμένο καθεστώς του μέχρι την ανατροπή του από την επανάσταση του 1979.

Η ιστορία ξεκινά εξίσου ρεαλιστικά, με τις σκηνές της κατάληψης της Αμερικανικής πρεσβείας από τα οργισμένα πλήθη που το βασικό που έκαναν ήταν ότι πήδηξαν τα κάγκελα και έσπασαν με πένσα τα λουκέτα της εξωτερικής πύλης. Ακολούθησε έφοδος στα κτήρια, πανικός στους φύλακες και τους διπλωμάτες που έσπευσαν να καταστρέψουν αρχεία που αποκάλυπταν τα έργα και ημέρες των Αμερικανών στη χώρα, πράγμα που έκαναν μέχρι να συλληφθούν. Οι σκηνές είναι τρομερές.

Ελάχιστα ευφυείς, κυνικοί και επαρμένοι

Η συνέχεια μεταφέρεται στο χώρο της ταινίας δράσης, όταν η CIA αναθέτει στον ειδικό σε φυγαδεύσεις πράκτορα Τόνι Μέντες να βρει μια λύση για τους έξι. Αρκετή δόση χιούμορ και ειρωνίας περιέχεται στις σκηνές από τα γραφεία των αξιωματούχων της CIA, τους οποίους παρουσιάζει ελάχιστα ευφυείς, κυνικούς και επαρμένους.

Ο Μέντες, παρακολουθώντας με το γιο του τον «Πλανήτη των πιθήκων» στην TV, συλλαμβάνει μια ιδέα: Θα προσποιηθεί ότι θέλει να γυρίσει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας στην εξωτική Περσία και θα φυγαδεύσει τους έξι, παρουσιάζοντάς τους σαν συνεργάτες παραγωγής. Καθώς το σχέδιο θα πρέπει να είναι αληθοφανές και πειστικό, ο Μέντες και οι Χολιγουντιανοί συνεργάτες του βρίσκουν ένα αληθινό σενάριο, έτσι προκύπτει η παραγωγή «Επιχείρηση Argo», που διαθέτει γραφείο, αληθινούς αστέρες, αφίσες, story-board, συνέντευξη τύπου κ.ο.κ. Για λίγο η ταινία βυθίζεται στον ματαιόδοξο κόσμο του Χόλιγουντ, για να αποτίσει εμβόλιμα φόρο τιμής στην τέχνη του κινηματογράφου αλλά και να σαρκάσει καυστικά τη βιομηχανία παραγωγής του, την εμπορευματοποίηση, τις ιδιορρυθμίες των σταρ και του σταρ σίστεμ.

Η δράση συνεχίζεται στην Τεχεράνη, όπου ο Μέντες φτάνει ως παραγωγός του Argo και στήνει μια επεισοδιακή φυγάδευση, που έχει όλα τα στοιχεία του θρίλερ: Κατασκοπεία, σασπένς, κυνηγητό, πιστολίδι και τελική διάσωση των φυγάδων. Δυστυχώς στον επίλογο η ταινία δεν αποφεύγει τη γλυκερή δικαίωση της φιλελεύθερης «Αμερικανιάς» και της καπατσοσύνης, σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες που δημιουργεί στην αρχή. Είναι κι αυτό κομμάτι της λειτουργίας του εμπορικού σινεμά. Σε κάθε περίπτωση πάντως το «Επιχείρηση Άργκο» παραμένει μια καλογυρισμένη ταινία δράσης.

Διαβάστε επίσης

Κινηματογράφος: Αντιρατσιστικός Ταραντίνο - Ο Django σπάει τις αλυσίδες μας