“ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ” - “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ” - Δυνατά στη μάχη

«Σήμερα γίνεται η αρχή για μια μεγάλη μάχη. Να ακουστεί η αντικαπιταλιστική αριστερά και ένα μήνυμα αντίστασης σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας, σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο Γιάννης Κούτρας. «Το εκλογικό κατέβασμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια συγκυρία, όπου διεξάγεται μια τεράστια επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, σε εργαζόμενους και νεολαία, δίνει το μήνυμα ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι η δύναμη που μπορεί να εκφράσει τις ελπίδες των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλουμε οι εκλογές να είναι ένα πολιτικό Βατερλό για την κυβέρνηση του Καλλικράτη και του Μνημονίου, για την άτυπη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΔ. Λέμε όχι σε όλους αυτούς που έχουν το θράσος και υποκριτικά ζητάνε από τους εργαζόμενους και τους νεολαίους να πληρώσουν την κρίση που αυτοί δημιούργησαν. Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν να ξεπουλήσουν και να διαλύσουν τον ΟΣΕ, την ΕΥΑΘ, την ΔΕΗ, τη δημόσια παιδεία και  υγεία.

Οι ίδιοι που έχουν το θράσος να λένε ότι φταίνε οι μετανάστες για την κρίση είναι αυτοί που τρομοκρατούν τους απεργούς κηρύσσοντας τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, που δικάζουν μαθητές γιατί παλεύουν με καταλήψεις ενάντια στην διάλυση της δημόσιας παιδείας και μέσα από τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο κόσμος συμφωνεί με το Mνημόνιο. Είμαστε εδώ για να απλώσουμε τη συμπαράσταση και τους αγώνες σε κάθε εργατικό και φοιτητικό χώρο, σε κάθε γειτονιά όπως οι Γάλλοι εργαζόμενοι και φοιτητές που διαδηλώνουν με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα του Σαρκοζί.

Στάση πληρωμών

Απαιτούμε στάση πληρωμών του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, φορολόγηση των επιχειρήσεων, σταμάτημα των εξοπλισμών, απαγόρευση των απολύσεων, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Αυτό το κίνημα που τα τελευταία χρόνια δίνει νικηφόρες μάχες απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις μπορεί να ανατρέψει τα νέα μέτρα να τους αναγκάσει να τα πάρουν όλα πίσω και να διεκδικήσει όλα τα παραπάνω».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ζήσης Κλεισιάρης άνοιξε την ομιλία του τονίζοντας ότι «τα σχήματα που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣYΑ συγκροτήθηκαν από αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που στήριζαν και συμμετείχαν όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες για την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου και των επιθέσεων κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ. Η αντικαπιταλιστική αριστερά θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για την ανατροπή του βάρβαρου «μνημονίου»  της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης μέσα από την κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων του εργατικού κινήματος και της νεολαίας».

Ακόμη υπογράμμισε ότι «δεν ξεχνάμε τις 5 Μάη και τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις και τους αγώνες που έδειξαν τον δρόμο για τη ανατροπή. Αυτές και ακόμη περισσότερες μάχες θα παλέψουμε για να τις ξαναζήσουμε και στη Θεσσαλονίκη και σε κάθε εργατικό και φοιτητικό χώρο που ο κόσμος οργανώνεται από τα κάτω και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς παρεμβαίνουν και οργανώνουν τη δράση τους. Αν η πολιτική του μνημονίου δεν ανατραπεί από ένα μαζικό εργατικό κίνημα, αυτές και ακόμα πιο σκληρές επιθέσεις θα συνεχιστούν. Γι αυτό και απέναντι στις σκληρές επιθέσεις που μας ετοιμάζουν, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει εργατική απάντηση με εργατικούς αγώνες και απεργίες διαρκείας σε συντονισμό με το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα που παλεύει μέσα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία για καταλήψεις διαρκείας ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας».

Στην εκδήλωση πολλοί υποψήφιοι και αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς πήραν το λόγο από τα κάτω. Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Γιαννόπουλος, τόνισε: «Το κεφάλαιο δεν μπορεί να βάλει χέρι στην ιστορία του επαναστατικού μαρξισμού και είναι αναγκαίο να μιλήσουμε σε όλο τον κόσμο για τα εργαλεία του επαναστατικού μαρξισμού μέσα από τα οποία βλέπαμε την οικονομική κρίση να έρχεται. Η επαναστατική αριστερά πρέπει να βγει δυνατή από αυτή την μάχη και να σταθεί δυναμικά στο πλευρό του κόσμου που αγωνίζεται. Ο Σπύρος Μαρκέτος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ και ιστορικός υπογράμμισε ότι όλη αυτή την περίοδο ζούμε τις πρώτες μάχες ενός ταξικού πολέμου και είναι περίοδος που θυμίζει την εποχή πριν τη Γαλλική επανάσταση, γι αυτό και έχουμε την δυνατότητα και πρέπει να την κάνουμε πραγματικότητα. Ο Σάββας Ψάλτης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, ανακοίνωσε την στήριξή του στα εκλογικά σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στη Θεσσαλονίκη.

Γιάννης Στάθης, φοιτητής τοπογράφος