Το Τ.Τ. μπορούσε να νικήσει

Την αναστολή των κινητοποιήσεων, ύστερα από επτά ημέρες πανελλαδικής απεργίας και έντεκα ημέρες κατάληψης της Κεντρικής Υπηρεσίας στην Πεσμαζόγλου, εισηγήθηκε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΤ, στην έκτακτη γενική συνέλευση που κάλεσε τη Δευτέρα 21 Γενάρη. Η συμφωνία με την κυβέρνηση και την τρόικα, που παρουσιάστηκε ως βάση για την αναστολή, είναι ένας προσωρινός συμβιβασμός.

Από την πρώτη στιγμή του αγώνα, τόσο η ηγεσία του Συλλόγου Εργαζόμενων όσο και της ΟΤΟΕ πρόβαλαν ως αιχμή των κινητοποιήσεων τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που είτε υποβαθμιζόταν είτε εξαφανιζόταν σαν να ήταν ένα τετελεσμένο γεγονός που δεν μπορούσε ν' ανατραπεί. Ομως, η πάλη για να μην περάσουν οι απολύσεις και η κατάργηση των ΣΣΕ δεν διαχωρίζεται από τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση κι αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη “συμφωνία”.

Ετσι, αφού γίνεται αποδεκτή η βασική μνημονιακή επίθεση, δηλαδή το σπάσιμο της τράπεζας σε “καλή” και “κακή” με την πρώτη να εκκαθαρίζεται και να κλείνει και τη δεύτερη -το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- να περνά στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν ξεπουληθεί σε κάποια ιδιωτική τράπεζα, προβλέπεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι περνούν στη νέα τράπεζα με κατάργηση της επιχειρησιακής σύμβασης και επιστροφή στην κλαδική της ΟΤΟΕ που σημαίνει μισθολογική μείωση που θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 30% μεσοσταθμικά. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ μια σειρά άλλα θέματα, όπως ωράρια, κανονισμοί, αντικείμενα εργασίας, ασφαλιστικά είναι όλα στον αέρα και θα επαναπροσδιοριστούν το επόμενο διάστημα.

Η συνέλευση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου να παρουσιάζει τη συμφωνία σαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους. Ολες οι υποχωρήσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα παρουσιάζονταν σαν “αναγκαία κακά” για να αποφευχθούν οι απολύσεις. “Το ΤΤ παραμένει προς το παρόν αυτόνομο”, “διασφαλίζονται για την ώρα οι θέσεις εργασίας”, “γίνεται αποδεκτή η κλαδική συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ”, “αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία”, “το ΤΧΣ αποδέχεται το Σύλλογο ως συνομιλητή” ήταν κάποια από τα επιχειρήματα για να πειστούν οι εργαζόμενοι για την “επιτυχία” της διαπραγμάτευσης.

Οσο περνούσε βέβαια η ώρα, τόσο αποκαλυπτόταν ότι ακόμα κι αυτά που υποτίθεται είχε κερδίσει το ΔΣ δεν είναι εξασφαλισμένα. Η “διάσωση” των θέσεων εργασίας είναι προσωρινή, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΤΧΣ θα προχωρήσει στην πώληση του ΤΤ σε άλλη Τράπεζα και τότε το ζήτημα των απολύσεων θα επιστρέψει. Η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ λήγει σύντομα και με το τέλος της μετενέργειας το Μάϊο, όχι μόνο οι εργαζόμενοι του ΤΤ αλλά και όλοι οι τραπεζοϋπάλληλλοι θα είναι αντιμέτωποι με την απειλή των ατομικών.

Κατά της αναστολής

Παρότι μειοψηφικές, υπήρξαν φωνές στη συνέλευση που αμφισβήτησαν τη συμφωνία ενώ, στην τελική ψηφοφoρία, δεκάδες εργαζόμενοι ψήφισαν κατά της αναστολής των κινητοποιήσεων.

“Με τη λήξη της μετενέργειας, δε θα ισχύει η κλαδική σύμβαση άρα οι μισθοί μας. Δεν μας έκαναν χάρη”, είπε ο Γιάννης. “Γιατί χαιρόμαστε; Τι κερδίσαμε;”, είπε ο Θοδωρής. “Μπροστά στην απειλή των απολύσεων, τα δώσαμε όλα. Η πρότασή μου είναι για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Να μην ανοίξει το μαγαζί”. “Τα πράγματα είναι δύσκολα. Ν'ανοίξουμε τώρα; Ποιοι και για ποιους; Με ποιο αντικείμενο; Με ποιους κανονισμούς; Αν αύριο γίνει ένα ατύχημα, ποιος θα με καλύψει εμένα;” είπε ο Δημήτρης.“Ο,τι έχει ειπωθεί είναι στον αέρα. Μια τρύπα στο νερό κάναμε. Η άλλη πλευρά θέλει ν' ανοίξουμε τώρα. Πρέπει ν' ανοίξουμε;”

Η πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων ΤΤ για αποδοχή της συμφωνίας και αναστολή των κινητοποιήσεων ήταν ομόφωνη από τις τρεις παρατάξεις που απαρτίζουν το ΔΣ και οι οποίες προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Για τις δύο πρώτες δυνάμεις, αυτή η αντιμετώπιση ήταν αναμενόμενη. Ομως, η λογική της υποταγής στις επιταγές της κυβέρνησης και της τρόικας που μόνιμα εκβιάζουν “ή απολύσεις ή 500 ευρώ” είναι απαράδεκτη για την Αριστερά. Ακόμα περισσότερο όταν το ξεπούλημα του αγώνα δικαιολογείται από αριστερούς συνδικαλιστές με την τοποθέτηση ότι “προς το παρόν κερδίζουμε χρόνο μήπως αλλάξει η πολιτική κατάσταση και διώξουμε την τρόικα”, με άλλα λόγια “μέχρι να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι δεν έχετε παρά να δεχτείτε τις επιθέσεις”.

Το σύνθημα “Αγώνας ρήξη ανατροπή, το Ταμιευτήριο δε θα πουληθεί” που φώναζαν οι εργαζόμενοι σε όλες τις διαδηλώσεις τους, μπορούσε να γίνει πράξη. Με συνέχιση των απεργιών, με άπλωμα της κατάληψης από την ΚΥ σε όλα τα καταστήματα του ΤΤ και της απεργίας διαρκείας σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους. Η αρχή είχε γίνει με την παντραπεζική απεργία της ΟΤΟΕ την περασμένη Τετάρτη 16/1, όταν χιλιάδες απεργοί του ΤΤ και των άλλων τραπεζών διαδήλωσαν μαζικά, ανοίγοντας το δρόμο του απεργιακού λουκέτου σε όλες τις τράπεζες. Αυτή η προοπτική δεν έχει κλείσει. Μόνο που στον επόμενο γύρο, η βάση του κλάδου θα χρειαστεί να είναι πολύ καλύτερα οργανωμένη.

• Η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης καλεί ανοιχτή σύσκεψη τραπεζοϋπαλλήλων την Πέμπτη 24/1 στις 4μμ στο ΕΚΑ.