19 Γενάρη - Ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη

Δημήτρης Τσουκαλάς, Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα εδώ αποκαλύπτεται ότι αυτή η ναζιστική συμμορία που χτυπά, δέρνει, δολοφονεί δεν είναι τίποτε άλλο από το μακρύ χέρι του συστήματος που μέχρι αυτή τη στιγμή λειτουργεί, δρα και εξουθενώνει έναν ολόκληρο λαό.

Είναι σίγουρο ότι τους έχουν αμολήσει να χτυπάνε εργαζόμενους, ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν για ένα κομμάτι ψωμί, να ζήσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους. Χτυπάνε μειονότητες, χτυπάνε ομοφυλόφιλους, χτυπάνε άστεγους, φτωχούς. Είναι αυτοί που τους βάζει το σύστημα να “καθαρίζουν” τον τόπο για να μπορούνε ανενόχλητοι να περνάνε τα νομοσχέδια κάθε μέρα από τη Βουλή. Κατανοούμε πολύ καλά ότι κάθε μέρα παίζοντας η κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσια τάξης ένα θέατρο μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο με την πολιτική τους, δήθεν απέναντι στα δύο άκρα, δεν κάνει οτιδήποτε άλλο από το να χτυπά τους διαδηλωτές και να δίνει στη Χρυσή Αυγή το ελεύθερο να δρουν όποτε αυτοί νομίζουν, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι αυτοί παίζουν το παιχνίδι της.

Εμείς είμαστε εδώ για να αποκαλύψουμε ό,τι πρέπει να σταματήσει πια ότι γίνεται κάθε βράδυ στους δρόμους της Αθήνας να μην μπορεί να κυκλοφορήσει ούτε Έλληνας ούτε μετανάστης, να φοβάται ο κόσμος να βγει από τα σπίτια του χωρίς να υπάρχει καμία αστυνόμευση και αντ’ αυτού να βλέπουμε μία αστυνομία να επιτίθεται στη Βίλα Αμαλία, στην κατάληψη Σκαραμαγκά ή στη Λέλα Καραγιάννη. Την ίδια στιγμή που δίπλα στη Βίλα Αμαλία υπάρχουν 400 οίκοι ανοχής και κανένας δεν έχει άδεια. Υπάρχουν 10 παράνομα καζίνο και 50 χαρτοπαιχτικές λέσχες σε απόσταση 100 μέτρων. Αλλά εκεί υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχει συνεργασία του κράτους και της αστυνομίας με τον υπόκοσμο και κανένας δεν ενοχλείται.

Πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να λειτουργήσει μόνος του και όλοι μαζί συνολικά και συλλογικά απέναντι στο φαινόμενο του φασισμού. Ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία σχέση με το φαινόμενο του φασισμού. Δεν πρέπει και δεν είναι ξενοφοβικός. Δεν φοβάται τους ξένους και το βλέπουμε αυτό από τα σχολεία, πόσο ταιριαστά είναι τα παιδιά που λειτουργούν μαζί. Και μπορούμε όλοι να λειτουργήσουμε μαζί αν καταλάβουμε ποιος είναι ο εχθρός. Κάθε ώρα που περνάει το καταλαβαίνουμε ακόμα καλύτερα και αυτόν τον εχθρό θα τον πολεμήσουμε και θα τον νικήσουμε.


Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος

Ήρθαμε σήμερα εδώ, ίσως από διαφορετικές πολιτικές ιδεολογικές αφετηρίες, να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε ότι πιο βάρβαρο έχει ζήσει ο άνθρωπος, την παράνοια, τον φασισμό.

Μαζί με αυτό αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφής αυταρχισμό, κρατικής βίας όπως αυτή εκφράζεται. Είναι βέβαιο ότι αυτό το κύμα αλληλεγγύης και δράσης πρέπει να μεγαλώσει, να διογκωθεί, να έχει ένα σαφές μήνυμα. Εκ μέρους των 250 και πάνω καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, ανθρώπων του πνεύματος σας ευχαριστούμε όλους που είσαστε μαζί μας σήμερα εδώ και καλούμε τους υπόλοιπους ανθρώπους της δράσης, του πνεύματος, της δημοσιογραφίας να μην κωλώσουν, να γράφουν τα πράγματα ως έχουν. Η είδηση φωνάζει, όπως φωνάζει και η οργή για την πρόσφατη δολοφονία του ανθρώπου που πήγαινε στη δουλειά του, ενός πολίτη, ενός συνανθρώπου μας, ενός εργάτη. Οι φασίστες σκοτώνουν τους εργάτες. Πάντα το έκαναν αυτό.

Όσο έχουμε φωνή από τη δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση που πληρώνουμε όλοι εμείς θα τα λέμε. Και όταν δεν θα μπορούμε να τα πούμε θα κάνουμε πάλι ό,τι κάναμε πριν από τρεις μήνες: εκπομπές στο δρόμο. Venceremos!


Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός

Είμαστε σήμερα σε μια εξεγερμένη πόλη που αντιστέκεται στη φασιστική απειλή. Δε χρειάζεται να φοβόμαστε τους φασίστες. Εμείς είμαστε πολύ περισσότεροι, εμείς έχουμε τις καλές, τις ελκυστικές ιδέες, εμείς κάνουμε τις γιορτές στις πλατείες. Αυτοί βγήκαν από τα αζήτητα και τα άδυτα της ιστορίας για να μας τρομοκρατήσουν. Είναι 5-10 ψυχανώμαλοι φασίστες δολοφόνοι και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από αυτούς. Είναι χρέος μας να βγαίνουμε, να αντιστεκόμαστε και να γιορτάζουμε στις πλατείες.

Ποτέ ξανά φασισμός, κάτω ο ρατσισμός που είναι κάτι το επίκτητο, δεν υπάρχει στην ανθρώπινη φύση, μας τον επιβάλλουν οι κοινωνικές συνθήκες, μας τον επιβάλλουν αυτοί που συστηματικά καλύπτουν τους νεοναζί και τη Χρυσή Αυγή. Είναι μια μερίδα των ΜΜΕ που τους δίνει βήμα και τους κάνει τηλεοπτικά αποδεκτούς. Είναι η ίδια η κυβέρνηση, είναι οι μπάτσοι που τους καλύπτουν αλλά εμείς ξέρουμε τον τρόπο για να τους σταματήσουμε. Θα τους τσακίσουμε στους δρόμους και θα τους τσακίσουμε γιορτάζοντας.



Λορέτα Μακόλεϊ, Ένωση Αφρικανών Γυναικών

Βγαίνουν οι υπουργοί και μιλάνε για “λαθρομετανάστες” αλλά τα δικά τους τα λάθη δεν τα διορθώνουν ποτέ. Φοβούνται την οργή του κόσμου και έτσι ρίχνουν όλη την ευθύνη πάνω στους μετανάστες. Αντί να λύσουν το θέμα της ιθαγένειας των παιδιών που γεννιούνται εδώ έχουν το θράσος να μιλάνε για παράνομους μετανάστες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Θέλουμε νομιμοποίηση για τα παιδιά που γεννιούνται εδώ και έχουν μεγαλώσει εδώ. Λένε ότι έχουν παγώσει το νόμο για την ιθαγένεια. Ως πότε θα είναι παγωμένος ο νόμος; Τα παιδιά μας θέλουν να σπουδάσουν και δεν μπορούν. Το μόνο που καταφέρνουν με αυτήν την πολιτική είναι να βοηθάνε τους δουλέμπορους.

Τι θα κάνουν με τα παιδιά αυτά; Θα τα διώξουν; Θα τα απελάσουν; Θα τους βάλουν στο περιθώριο; Υπάρχει κόσμος που ζει εδώ 20-30 χρόνια και δεν έχουν άδεια παραμονής. Πρέπει να γίνουν όλοι νόμιμοι. Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, κυνηγάνε τους μετανάστες και αυτό το ονομάζουν Ξένιο Δία. Γιατί αλλάζουν την ιστορία; Ο Ξένιος Δίας είναι για φιλοξενία όχι για να διώχνει τον κόσμο σαν σκουπίδια. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί για να μην αφήσουμε τους φασίστες να αλλάξουν την ιστορία της Ελλάδας.


Παύλος Αντωνόπουλος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζω τη σημερινή μεγαλειώδη αντιφασιστική αυτή συγκέντρωση. Πρέπει να είναι σήμερα ένας σταθμός στον αγώνα του λαού των εργαζόμενων των ντόπιων και των μεταναστών, τη στιγμή που χτυπιόμαστε από το χέρι του φασισμού.

Το προχθεσινό γεγονός της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη δείχνει ότι πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το φίδι πριν επεκταθεί, πριν ξεκινήσει τη δύσκολη δουλειά για το σύστημα. Χέρι χέρι η κυβέρνηση μαζί με τους φασίστες προσπαθούν να εκφασίσουν την καθημερινότητά μας για να περάσουν τα νέα μέτρα που βοηθάνε τον καπιταλισμό να ανακάμψει σε βάρος όλου του αγωνιζόμενου λαού. Δηλώνουμε ότι θα μας βρουν όλους απέναντί τους και θα τσακίσουμε όλοι μαζί το φασισμό για να μην τον αφήσουμε να σηκώσει κεφάλι στη χώρα μας, μια χώρα που έχει δώσει αίμα και αγώνες για να κατακτήσει τη δημοκρατία. Οι μετανάστες είναι και αυτοί εργάτες όπως και εμείς και τους θεωρούμε κομμάτι μας. Όλοι μαζί μετανάστες και έλληνες εργάτες θα αντιμετωπίσουμε τον φασισμό.


Χόρχε Χρήστου, Ομάδα Οροθετικών Αστέγων Αθήνας

Είμαι σήμερα εδώ γιατί αποτελώ στόχο των φασιστών και των ρατσιστών, καθημερινά η ζωή μου διαβάλλεται από τους φασίστες, μου ξεσκίζουν καθημερινά τις σάρκες και βιώνω τον πόνο.

Είμαι στόχος γιατί είμαι ομοφυλόφιλος, είμαι οροθετικός και η αρρώστια μου αποτελεί στίγμα, είμαι στόχος γιατί δεν είμαι καθαρόαιμος έλληνας, είμαι μετανάστης, είμαι λεσβία, τραβεστί, είμαι στόχος γιατί πονάω. Το σημερινό συλλαλητήριο μάς δίνει ελπίδα όπως και οτιδήποτε μας φέρνει κοντά, γιατί το μοναδικό μας όπλο είναι η αλληλεγγύη. Όχι άλλη ελεημοσύνη, όχι άλλη φιλανθρωπία, όχι άλλος ουμανισμός. Ήρθε η ώρα του αγώνα.


Χρήστος, 39ο Λύκειο Αθηνών

Σήμερα στέλνουμε το μήνυμα ότι έχει πλέον διαμορφωθεί ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο ενάντια στη φασιστική απειλή, που την βλέπουμε καθημερινά στα σχολεία μας. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για να σταματήσουμε τις δολοφονίες μεταναστών και να σταματήσουμε τις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν υιοθετήσει την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.


Ντίνα, Αιγυπτιακή Κοινότητα

Σήμερα διαδηλώνουμε ενάντια στο φασισμό και τα χτυπήματα της Χρυσής Αυγής στους Αιγύπτιους. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να παλεύουμε ενωμένοι. Στην Αίγυπτο έχουμε πολλούς Έλληνες αλλά κανείς δεν έχει μίσος για αυτούς. Δεν θέλουμε βία και επιθέσεις για κανέναν, ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Αιγύπτιους. Θα παλέψουμε το ρατσισμό με όλη μας τη δύναμη εμείς οι γυναίκες ξέρουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα και το αποδείξαμε με τη συμμετοχή μας στην Αιγυπτιακή επανάσταση.


Δημήτρης Κυριακού, Αρσάκειο Ψυχικού

Με αυτό που γίνεται εδώ σήμερα πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε το φασισμό και θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Στα σχολεία υπάρχει ρατσισμός κυρίως προς μετανάστες δεύτερης γενιάς, αλλά και σε μαθητές με αναπηρία. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι έχουμε κοινά συμφέροντα και γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα.


Μαρά, μετανάστης από τη Σενεγάλη

Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω σήμερα τόσους πολλούς Έλληνες να παλεύουν ενάντια στο ρατσισμό. Ήρθε η ώρα να τον σταματήσουμε και εδώ και σε όλο τον κόσμο. Όλοι οι Σενεγαλέζοι είμαστε σήμερα πολύ ικανοποιημένοι. Σας ευχαριστούμε.


Άγγελος Αγγέλου

Σπουδάζω στην Άρτα και ήρθα σήμερα με οτοστόπ για να συμμετέχω στη συγκέντρωση. Ήρθα γιατί κάποιοι φίλοι μου έχουν υποστεί ξυλοδαρμό από τους φασίστες, επειδή και εμένα η μητέρα μου είναι από την Καραϊβική και γιατί ήθελα να συνεισφέρω στο αντιφασιστικό κίνημα.

Διαφωνώ με την κατάργηση του δικαιώματος της ιθαγένειας. Όταν ένα παιδί γεννιέται σε μία χώρα τότε αυτή η χώρα είναι δικιά του. Θα γυρίσω στην Άρτα πολύ πιο αισιόδοξος ότι μπορούμε να τσακίσουμε το φασισμό και ελπίζω να κάνουμε κάτι ανάλογο σε άλλες πόλεις.


Βαγγέλης, εργαζόμενος Δήμου Πειραιά

Διαδηλώνουμε σήμερα κατά του ρατσισμού και πιστεύουμε στα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να προετοιμάσουμε αυτή τη μέρα στο Κερατσίνι. Μοιράσαμε φυλλάδια, μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα και ήρθαμε εδώ για να ενωθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου δείχνει ότι το αντιφασιστικό κίνημα έχει δύναμη. Χρειάζεται ενημέρωση με απλό τρόπο και απλά επιχειρήματα, ο κάθε ένας στον κύκλο του. Στο χώρο μου παράλληλα με τα εργασιακά ο κόσμος συζητά και για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής.

Διαβάστε επίσης

19 Γενάρη: Παγκόσμια αλληλεγγύη 

Νικος Τσαμητρος: ανταποκριση απο βερολινο για τις 19 Γενάρη 

19 Γενάρη: Πολύχρωμο ποτάμι ενάντια στο φασισμό 

19 Γενάρη: Ενώνουμε τις κραυγές μας 

Συνέντευξη με τον Προκόπη Παπαστράτη - Να διδαχθούμε από την ιστορία του Μεσοπολέμου 

Μαρία Γεωργίου: Αντιφασιστική νίκη στη Φανερωμένη 

Να σταματήσουμε τις ρατσιστικές δολοφονίες των νεοναζί