48ωρη απεργία στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η τρικομματική κυβέρνηση της λεηλασίας έχει αποφασίσει το κλείσιμο των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Με τη συμβολή των μνημονιακών δημάρχων και περιφερειαρχών δίνουν το «ΒσΣ» σε ιδιώτες από την 1η Απρίλη. Δεν είναι φάρσα: και θα παίρνουν τα λεφτά από τα ασφαλιστικά ταμεία (με νέα εισφορά, από τις τσέπες μας δηλαδή) και θα τα δώσουν στα αρπακτικά της αγοράς για να προσφέρουν χειρότερες υπηρεσίες σε πολύ περιορισμένο αριθμό «δικαιούχων».

Από τον περασμένο Οκτώβρη λειτουργεί το πρόγραμμα «κατ οίκον φροντίδα», όπου ένας ελάχιστος αριθμός θα μπορεί να 'χει υπηρεσίες (αφού τα κριτήρια είναι απαράδεκτα), που θα παρέχονται από ιδιωτικές εταιρίες που τις παρουσιάζουν σαν «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις». Για να καταλάβετε το μέγεθος της απάτης από τους 100 χιλιάδες ωφελούμενους που εξυπηρετούμε τώρα, το νέο πρόγραμμα έχει μόλις δύο χιλιάδες αιτήσεις με προοπτική να φτάσει περίπου στις 20 χιλιάδες (αν αλλάξουν τα κριτήρια). Παρόλο που για πρώτη φορά εξασφαλίζονται «εθνικοί πόροι» (δεν θα εξαρτάται από ΕΣΠΑ, αλλά θα τα παίρνουν από τα ταμεία), αυτοί οι πόροι δε θα δοθούν για να στηρίξουν τις ήδη υπάρχουσες δομές αλλά στους γνωστούς κερδοσκόπους – ιδιώτες που θα στήσουν τις ΜΚΟ, θα παίρνουν τα λεφτά μας και θα προσφέρουν πολύ χειρότερες υπηρεσίες. Θέλουν να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος, να φύγει η υποχρέωση της πολιτείας για δημόσια δωρεάν πρόνοια κι αυτό να γίνει υπόθεση ΜΚΟ, ιδιωτών κι άλλων κερδοσκόπων.

Συμπαραστάτες

Οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι συνάδελφοι που εδώ και δέκα χρόνια δουλεύουμε στον ίδιο χώρο, είναι οι πρώτοι και καλύτεροι συμπαραστάτες μας. Μαζί δώσαμε πριν λίγο καιρό τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Η μάχη των κοινωνικών υπηρεσιών είναι η καλύτερη συνέχεια.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ τα λέει στην ανακοίνωση της, μας καλύπτει συνδικαλιστικά, αλλά πρέπει να προχωρήσει παραπάνω: να κηρύξει απεργία συμπαράστασης για όλους τους ΟΤΑ (όπως είχε κάνει παλιότερα για τους συναδέλφους των παιδικών σταθμών κα). Και το συντονιστικό μας πρέπει να το ζητήσει. Και μαζί κι όλους τους ωφελούμενους: τις ομοσπονδίες συνταξιούχων κι Αμεα. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στη διάλυση και το ξεπούλημα των υπηρεσιών, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που παλεύουν ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας.

Μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική της διάλυσης και των ιδιωτικοποιήσεων και τους πρόθυμους υπουργούς και δημάρχους που πρωτοστατούν στο ξεπούλημα. Τα υπουργεία μάς θεωρούν «απολυμένους», οι συνάδελφοι πρέπει να δώσουν την απάντηση. Οι Γ. Σ. έβγαλαν απόφαση για κλιμάκωση και μετά την 48ωρη απεργία στις 13-14 Φλεβάρη. Με κλείσιμο και καταλήψεις των υπηρεσιών, με συγκεντρώσεις και συντονισμό με όλους, θα νικήσουμε.

Νίκος Χατζάρας, ΔΣ Σωματείου Κ. Μακεδονίας