Αγρότες: Μπλόκα και συντονισμός

Οργισμένοι με την στάση της κυβέρνησης και την άρνηση του Σαμαρά ακόμα και να συναντήσει τους εκπροσώπους τους είναι οι αγρότες που όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά αντιθέτως αυξάνουν και δυναμώνουν τα μπλόκα τους σε όλη την χώρα.

Μάλιστα την Κυριακή 10/2 σε πανελλαδικό μάζεμα που καλέστηκε από τους αγρότες της Θεσσαλίας στο μπλόκο της Νίκαιας (το μεγαλύτερο μπλόκο πανελλαδικά, στο οποίο υπάρχουν πάνω από 2.500 παραταγμένα τρακτέρ) οι αντιπρόσωποι όλων των αγροτικών μπλόκων της χώρας αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πανελλαδικό συντονιστικό όργανο, ενώ προχωρούν και σε πιο αποφασιστικούς τρόπους κινητοποιήσεων με αποκλεισμό των εθνικών οδών σε ολόκληρη την χώρα για μια ώρα κάθε μέρα μεταξύ 2 και 3 το μεσημέρι.

“Έχουμε κλείσει δυο βδομάδες στα μπλόκα και παρά την κούραση ο κόσμος είναι οργισμένος. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αυτός αρνείται στέλνοντάς μας τα ΜΑΤ. Την Δευτέρα (11/2) μας κυνήγαγαν μέσα στα χωράφια για δέκα χιλιόμετρα για να μην κλείσουμε τον δρόμο. Όμως είμαστε αποφασισμένοι. Την Τρίτη (12/2) θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την απόφασή μας για κλείσιμο της εθνικής. Η συνάντηση της Κυριακής ήταν πάρα πολύ μεγάλη και έδειξε πως οι αγρότες σε ολόκληρη την χώρα είμαστε οργισμένοι και έχουμε κοινά προβλήματα. Γι' αυτό κάθε μέρα βγαίνουν κι άλλα μπλόκα. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να περάσουμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να πιέσουμε για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να συναντήσει τους εκπροσώπους μας και να μας ακούσει”, εξήγησε στην Ε.Α. ο Τάσος Κούτρας από το Πεδινό Καρδίτσας που βρίσκεται στο Μπλόκο της Νίκαιας.

Οι ίδιες εικόνες με τα ΜΑΤ να κυνηγάνε τους αγρότες επαναλήφθηκαν και στον Βόλο αφού αγρότες του Πηλίου πέρασαν πάνω από τις δυνάμεις καταστολής που προσπάθησαν να τους σταματήσουν και τελικά διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης καταλήγοντας στο μπλόκο του Αερηνού. Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να τρομοκρατήσει τους αγρότες χτυπώντας στο μπλόκο της Νίκαιας, όμως πανελλαδικά οι αγρότες υλοποίησαν την απόφασή τους. Από το τελωνείο των Κήπων όπου έγινε αποκλεισμός από τους αγρότες του Έβρου, ως την Καβάλα και τις Σέρρες που οι αγρότες μαζί με ταξιτζήδες έκαναν κοινή διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, ενώ έκλεισαν μαζί με κτηνοτρόφους για μια ώρα τον δρόμο στο ύψος των Κερδυλλίων, στην Δράμα και την Καβάλα όπου οι αγρότες έκλεισαν για μια ώρα την Εγνατία στους κόμβους της Χρυσούπολης και του Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι. ΜΑΤ βρήκαν μπροστά τους και οι αγρότες της Αχαΐας που έκλεισαν την Εθνική οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος της Περιμετρικής της Πάτρας. Καινούργιο μπλόκο άνοιξαν οι αγρότες της Ελασσόνας στη Μελούνα, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Κρήτης που αποφάσισαν από τις 18 Φεβρουαρίου να πραγματοποιήσουν τέσσερα συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις του νησιού, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε συμβολικούς αποκλεισμούς.