Αμπελόκηποι: Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής

Εκεί που μια βδομάδα πριν κάποιες εκατοντάδες νεο-ναζί της Χρυσής Αυγής έκαναν παρέλαση μίσους με κράνη, παλούκια, δάδες και ναζιστικά σύμβολα τρομοκρατώντας τους κατοίκους της περιοχής και αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει το άνοιγμα των γραφείων τους στη Μεσογείων, το Σάββατο 9/2 ένα πολύχρωμο αντιφασιστικό ποτάμι χιλιάδων διαδηλωτών έστειλε το μήνυμα πως αυτοί οι δρόμοι ανήκουν στο κίνημα.

Από τις 12 το μεσημέρι είχε αρχίσει να καταφτάνει κόσμος στο σημείο συγκέντρωσης Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Λίγο αργότερα εκεί έφτασε η πορεία με τους αντιφασίστες από του Ζωγράφου, με πανό του Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΕΕΡΦΑ, του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι κοινωνική εκτροπή και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, θα αγωνιστούμε για να μην επιτρέψουμε να υπάρχει αυτή η κατάσταση που εκτρέφει φασιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή”, μας είπε η Ράνια Νενεδάκη, Δημοτική Σύμβουλος Ζωγράφου.

Μέχρι τις δύο το απόγευμα η περιοχή είχε ξεχειλίσει από κόσμο. Εκατοντάδες φοιτητές με το πανό των φοιτητικών Συλλόγων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, νέοι και μεγαλύτεροι έφταναν από τις γύρω γειτονιές για να διαδηλώσουν. “Ο φασισμός είναι τεράστια απειλή για τα στοιχειώδη δικαιώματα της κοινωνίας μας”, τόνισε η Έφη Γιακανίκη διαβάζοντας την ανακοίνωση της Τοπική ΕΛΜΕ που συμμετείχε μαζικά στην κινητοποίηση. “Εμείς σαν εκπαιδευτικοί οφείλουμε να δείξουμε στους μαθητές μας πως ο φασισμός και η Χρυσή Αυγή ιστορικά εκπροσώπησαν το σύστημα στην πιο στυγνή μορφή του. Ανεπιθύμητοι οι φασίστες από τις γειτονιές και τα σχολεία”.

“Το άνοιγμα των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής σε αυτή τη γειτονιά με τόσο μεγάλη παράδοση αγώνων αλλά και χώρους εργασίας που δίνουν καθημερινές μάχες ενάντια στις περικοπές και τα μνημόνια είναι μια πρόκληση που δεν θα επιτρέψουμε να περάσει”, τόνισε στην συγκέντρωση ο Κώστας Καταραχιάς, αντιπρόεδρος του Σωματείου του νοσοκομείου Αγ. Σάββας.

Πολύχρωμο ποτάμι

Λίγο αργότερα οι πάνω από 3.000 αντιφασίστες κατέβηκαν στο δρόμο. Το πολύχρωμο ποτάμι με τους φοιτητές στην πρώτη γραμμή, τους συνδικαλιστικούς φορείς, τις δημοτικές, πολιτικές και αντιφασιστικές οργανώσεις άρχισε να κινείται στην Μεσογείων, όμως 500 μέτρα παραπάνω δεκάδες μπάτσοι με κλούβες είχαν κόψει το δρόμο στη Μεσογείων.

Ήταν η πραγματική απόδειξη του γιατί οι Χρυσαυγίτες επέλεξαν αυτό το σημείο, ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την κεντρική διοίκηση των ΜΑΤ και των δολοφονικών ομάδων καταστολής ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, για να φτιάξουν την κομαντατούρ τους.

“Είναι η ίδια αστυνομία που μια βδομάδα πριν άνοιξε φαρδιούς πλατιούς τους δρόμους για να γίνει η ναζιστική παρέλαση των ταγμάτων της Χρυσής Αυγής και τους προστάτευε όταν κάνανε επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Σήμερα απαγορεύει στους εργαζόμενους, στην νεολαία των Αμπελοκήπων και της Αθήνας να διαδηλώσουν στην γειτονιά τους”, υπογράμμισε μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ ο Δημήτρης Μαριόλης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθηνών.

Οι χιλιάδες αντιφασίστες συνέχισαν την διαδήλωσή τους μέσα στην γειτονιά των Αμπελοκήπων φτάνοντας στην Κηφισίας και από εκεί στην Πανόρμου.

“Σήμερα οι χιλιάδες κόσμου που κατέβηκαν να διαδηλώσουν απελευθέρωσαν την περιοχή από την μαύρη σκιά που άπλωσαν οι φασίστες και μας έδωσαν δύναμη. Είμαστε χιλιάδες και μπορούμε να τους τσακίσουμε”, παρατηρούσε ο Γιώργος, κάτοικος της περιοχής.

“Το αντιφασιστικό κίνημα σήμερα κέρδισε μια σημαντική μάχη”, τόνισε στο τέλος της διαδήλωσης ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. “Συνεχίζουμε οργανώνοντας σε κάθε γειτονιά το αντιφασιστικό μέτωπο μέχρι να τους τσακίσουμε, και αυτούς και τις πολιτικές των μνημόνιων και της φτώχειας που τους εκτρέφουν”.