H άποψή μας: Οι Τρόικες σε φαύλο κύκλο

Η Γαλλία είναι έτοιμη να επενδύσει και πάλι στην Ελλάδα, δηλώνει ο Ολάντ

Με φανφάρες υποδέχεται ο Σαμαράς τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει ότι «έρχονται οι επενδύσεις, σε λίγο και η ανάκαμψη». Όπως συνήθως στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής προπαγάνδας, Τα Νέα της Δευτέρας προβάλουν συνέντευξη όπου ο Φρανσουά Ολάντ σημειώνει ότι οι Γάλλοι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν και πάλι στην Ελλάδα, καθώς η εμπιστοσύνη επέστρεψε.

«Δεν αμφιβάλλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μας θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν» λέει χαρακτηριστικά.

Ούτε εμείς αμφιβάλουμε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις τρέχουν για να μην μείνουν πίσω από τις γερμανικές στη λεηλασία των φιλέτων που αντιπροσωπεύει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Μνημόνιου.

Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα φέρουν ανάκαμψη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Κοιτάξτε τι γίνεται στην ίδια τη Γαλλία όπου οι επενδύσεις πέφτουν και σαν αποτέλεσμα η γαλλική οικονομία σημείωσε κάμψη κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Στη Γερμανία η μείωση του ΑΕΠ την ίδια περίοδο ήταν 0,6% και στην Ιταλία 0,9%. Συνολικά η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση.

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Δεν πρόκειται για κάποια παροδική οικονομική ύφεση, αλλά για σημάδι συνολικότερης αποτυχίας των προσπαθειών των μεγαλύτερων καπιταλιστικών κρατών να βγουν από την κρίση.

Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο από το ξέσπασμα της κρίσης και καμιά κυβέρνηση δεν έχει βρει αποτελεσματική διέξοδο. Σε μια πρώτη φάση, οι G8 (και οι G20) συμφώνησαν να ρίξουν χρήμα για τη διάσωση των τραπεζών. Αυτό μετέτρεψε την τραπεζική κρίση σε κρίση χρέους ολόκληρων κρατών σε μια δεύτερη φάση, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη. Η άγρια λιτότητα για τη «δημοσιονομική εξυγίανση» των υπερχρεωμένων κρατών μπορεί να έσωσε για την ώρα το Ευρώ, αλλά οδήγησε ξανά σε οικονομική ύφεση. Τώρα οι G20 ανησυχούν ότι η τρίτη φάση μπορεί να είναι ένας νομισματικός πόλεμος Ιαπωνίας-ΗΠΑ-Ευρωζώνης, καθώς οι πιο μεγάλες οικονομίες προσπαθούν να αρπάξουν μερίδιο από τις άλλες με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους.

Υποτίμηση

«Η αλήθεια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν εμπλακεί σε παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο, αλλά η κάθε μια λέει στις άλλες ότι δεν πρέπει να το κάνουν» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς της Δευτέρας σε ένα ρεπορτάζ που επισημαίνει ότι η βρετανική λίρα έχει μπει στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών hedge funds. Την ίδια ώρα, η συνάντηση των G20 στη Μόσχα προσπαθεί να πιέσει την Ιαπωνία να μην ακολουθεί πολιτική επιθετικής υποτίμησης του Γιεν.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι κραυγές του Σαμαρά για την «ανάπτυξη που έρχεται» θα ηχούσαν σαν ανέκδοτο αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση ώστε να μην σηκώνει καλαμπούρια. Με την ανεργία να πλησιάζει επίσημα το τριάντα τοις εκατό, ένας νέος γύρος μνημονιακών απολύσεων είναι καθαρή τρέλα. Κάθε βήμα υλοποίησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο Μνημόνιο ενισχύει το Ευρώ απέναντι στα νομίσματα που διολισθαίνουν και μειώνει αντί να ανεβάζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όταν θα έχουμε μείνει όλοι άνεργοι, η Τρόικα και ο Στουρνάρας θα έχουν βρει το τέλειο σημείο ισορροπίας σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Καιρός είναι να δραπετεύσουμε από αυτό το τρελοκομείο στέλνοντας τις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού στον αγύριστο.